Sernik z jogurtów

Najlepszy sernik na jogurtach z brzoskwiniową pianką

Najlepszy sernik na jogurtach, dobrze, by byłe te z rodzaju greckiego, gęstych choć zwykły naturalny jogurt też się nada. Miękki, czekoladowy, ostatnio mój ulubiony spód jest łatwy do przygotowania i nie sprawia kłopotów przy krojeniu. W przypadku kruchych spodów do serników nie jest to takie oczywiste. Z tego powodu często piekę serniki bez spodniej warstwy. A tu – jest smacznie i dekoracyjnie.
Wierzchnią warstwę deseru stanowi mus brzoskwiniowy. Do jego wykonania można użyć dowolnych owoców z puszki lub w sezonie – świeżych. Współpracy z żelatyną odmówi tylko świeży ananas i kiwi, choć i na nie jest sposób, zalanie ich wrzątkiem niszczy enzymy które nie lubią się z galaretką.
Najlepszy sernik na jogurtach nada się na nadchodzące święta, sylwestra, przyjęcia karnawałowe czy zwyczajnie , do niedzielnej kawy. Gdyby ktoś miał mniejszą/większą niż ja formę do pieczenia -w prawej kolumnie bloga jest przeliczarka, łatwo można zmodyfikować ilości składników w przepisie.

Najlepszy sernik na jogurtach – składniki (na formę ok. 22 cm):

na spód:

  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 duże jajka ( 3 małe)
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

na masę sernikową

  • 800 ml jogurtu greckiego/ bałkańskiego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (najlepiej bez cukru, z cukrem należy zmniejszyć o dwie łyżki ilość z przepisu)
  • 1/4 szklanki oleju ( ok. 80 ml)

na mus brzoskwiniowy

  • puszka ( 400 ml brzoskwiń)
  • 2 łyżki żelatyny

Mus można zastąpić tężejącą galaretką przyrządzoną z mniejszej niż na opakowaniu ilości wody, zwykle 400ml.

200 ml ubitej , osłodzonej łyżeczką cukru, słodkiej śmietanki  do dekoracji – niekoniecznie

Najlepszy sernik na jogurtach – przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Masło, cukier i kakao włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić do temperatury pokojowej ( można wstawić rondelek do zimnej wody).
Dodać jajka, wymieszać z masą, wsypać mąkę z proszkiem i mieszać do połączenia składników. Powstałe ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut, masa powinna być ścięta. Piekarnika nie wyłączać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić w większej misce z połową cukru i cukrem waniliowym na jasną pianę. Dodać jogurt, mąkę i olej, wymieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce pozostałego cukru. Ubijać aż piana będzie  lśniąca.
Pianę wmieszać lekko i POWOLI  łyżką do masy z jogurtem.
Masę przelać na podpieczony spód.
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie ( garnek, żaroodporne lub formę do pieczenia) z ok. 1 l wrzątku.
Ciasto ustawić na środkowej  półce – kratce grillowej z piekarnika ( jeśli nie mamy – trudno, może być zwykła półka).
Piec 60 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brzoskwinie zblendować na mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku ( ok. 1/4 szklanki), wymieszać. Do żelatyny dodać dwie łyżki musu, wymieszać. Całość wlać do zmiksowanych owoców, wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy masa zacznie się lekko ścinać przelać do formy z całkowicie wystudzonym ciastem. Odstawić do lodówki do stężenia. Okroić brzegi ciasta ostrym nożem, odpiąć obręcz tortownicy.

sernik z jogurtów
sernik z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com
    15 grudnia, 2017, 10:44 am

    uwielbiam takie lżejsze wersje ciast 🙂 wspaniały sernik 🙂

  2. Dorota
    15 grudnia, 2017, 1:52 pm

    Bardzo podoba mi się przepis na ten sernik bez sera. Na pewno wypróbuję:)

  3. amaranthrose
    16 grudnia, 2017, 7:13 am

    Piękne zdjęcia, a sernik na pewno pyszny!

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2017, 7:28 pm

      Pyszny, dziękulski:)

  4. Aga
    15 stycznia, 2018, 6:14 pm

    Super sernik! Goście również byli zachwyceni 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)