Tort z michałkami

Tort z michałkami. Tort Michał

Tort z michałkami – mocno nasączone ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem śmietanowym i z dodatkiem  znanych pralinek z orzeszkami ziemnymi. U nas zniknął w dwa dni i pozostawił niedosyt ilości, choć porcja była spora, nieco większa niż w przepisie, który podaję, z tortownicy 24 cm. Dałoby się nią solidnie obdzielić i 10 – 12 osób… ale Tomek z ciast lubi tylko biszkopty, za to bardzo. Pół tortu dziennie – niezła porcja, też bym chciała, zazdroszczę przemiany materii:)

Ciasto biszkoptowe dobrze jest upiec poprzedniego dnia, czasem piekę je nawet dwa, trzy dni wcześniej przed podaniem. Wtedy dobrze się kroi na warstwy, nie kruszy, a i tak blaty nasącza się ponczem. Nie ma możliwości by było suche. Dla wykonania kremu, czekoladę rozpuszcza się z gorącą śmietanką. By ubiła się jak trzeba, koniecznie należy ją porządnie schłodzić. Porządnie – oznacza kilkugodzinny (przynajmniej 4-5 h) pobyt w lodówce, nie wystarczy doprowadzenie jej do temperatury pokojowej. Taka nie ubije się i już. Dlatego najlepiej rozpuścić składniki na krem w czasie kiedy piecze się biszkopt, zapakować masę do lodówki i dopiero dnia następnego przygotować krem.
Tort michałkowy, tort z michałkami nadaje się na święta, weekendy, uroczystości rodzinne i prezenty dla przyjaciół.

Można wykonać go z ciemnymi i białymi cukierkami. Dla uzyskania charakterystycznej, michałkowej konsystencji kremu używa się mleka w proszku, masa staje się cięższa, pralinowa. Pominąwszy ten dodatek uzyskujemy lżejszy, śmietanowy krem. Bardzo polecam:)

W prawej kolumnie bloga znajduje się przeliczarka form, gdyby ktoś dysponował tortownicą o innej niż moja wielkości – polecam.

Tort z michałkami – składniki (na formę 22 cm) :

biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (120g, najlepiej tortowej, typ 390 – 450)
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej (30g)

do nasączenia – 1,5 szklanki przegotowanej wody,  50 g lub nieco więcej rumu, łyżka cukru

krem:

  • 600 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady (o min. 50% zwartości kakao)
  • 2 łyżki rumu
  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • szklanka mleka w proszku (zwykłego, niegranulowanego)
  • ok. 10 cukierków michałków

Jeśli decydujemy się na niedodawanie mleka w proszku, dodatkowo – trzy łyżki cukru. W przypadku użycia mleka krem będzie wystarczająco słodki.

do dekoracji – ok. 100 – 150 g orzeszków ziemnych  oraz 7-8 michałków
do przełożenia – 4-5 łyżek dżemu wiśniowego/porzeczkowego lub innego kwaśnego dla przełamania smaku

Tort z michałkami – przepis

biszkopt:

Na dnie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, przyciąć rantem formy, zamknąć.
Piekarnik ustawić na 160 st.z funkcją góra/dół.
Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca odłożyć mikser.
Przy pomocy szpatułki lub dużej łyżki, wolno i delikatnie wmieszać w pianę pojedynczo po jednym żółtku.
Wsiać przez sito 1/3 mąki, delikatnie przemieszać masę. Mąkę dodawać kolejnymi porcjami, po każdej wolno i delikatnie przemieszać całość. Chodzi o to, by szybkim mieszaniem nie usunąć z piany wtłoczonego powietrza.
Przelać masę do formy, lekko wyrównać. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Piec ok. 30 – 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.
Formę z ciastem wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości ok. 30 cm na podłogę. Zapobiegnie to opadnięciu ciasta i wyrówna jego strukturę. Wstawić ponownie ciasto do wyłączonego piekarnika. Studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Następnego dnia okroić brzegi formy nożem, wyjąć ciasto i przekroić na trzy warstwy.

krem:

W rondelku podgrzać śmietankę do momentu zawrzenia. Zestawić z ognia i przy pomocy kuchennej rózgi – trzepaczki wmieszać mleko w proszku. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i rum. Mieszać do rozpuszczenia. Gdyby masa stygła i czekolada nie chciała się rozpuścić, można ją ponownie podgrzać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Śmietanową masę ubić mikserem do momentu w którym łopatki miksera będą zostawiać na niej wyraźny ślad przy ich wyjęciu. Wmiksować schłodzony ser mascarpone.

Górną warstwę biszkoptu ułożyć na spodzie patery, skórką do dołu. Zapiąć na niej obręcz tortownicy, tort będzie składał się wygodniej. Ciasto nasączyć 1/3 ilości ponczu, posmarować dżemem, 1/3 ilości kremu. Krem posypać grubo posiekanymi michałkami (ok. 3-4 na warstwę).
Ułożyć kolejną, środkową warstwę ciasta, nasączyć ponczem, posmarować kremem, posypać michałkami. Górną warstwę tortu niech stanowi spód biszkoptu ułożony skórką do góry. Zdjąć obręcz, posmarować całość kremem, udekorować dowolnie, boki posypać siekanymi orzeszkami ziemnymi.

Tort z michałkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Magdalena
    21 listopada, 2017, 7:46 pm

    ale piękny tort!

  2. Agnieszka
    14 grudnia, 2017, 1:32 pm

    Nieco zmodyfikowałam (połowa masy była śmietankowa z konfiturą), ale zrobiłam z tego przepisu. Wyszedł pyszny 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 grudnia, 2017, 9:31 pm

      Bardzo się cieszę:)

  3. agnieszka.rogala
    6 lutego, 2019, 8:39 pm

    Piękny <3 A pewnie jeszcze lepiej smakuje, Może udałoby się pokazać przepis na jakiś fajntazyjny tort dla dziecka, mam na myśli jakiś ciekawy kształt 🙂
    Coś takiego jak tu https://e-torty.pl/tort-samochod
    Dzieci cieszą się z takich bajerów ;D

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie