Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką, najpiękniej pachnące, miękkie, z kruszonką. Bez dodatków choć kto chce może dodać na wierzchu pokrojone jabłka, śliwki czy owoce z mrożonki. W niezbyt dużej ilości, by ciasto mogło “oddychać” i urosnąć sobie swobodnie bez zakalca. Zwykła drożdżówka jest najlepsza jesienią, kawałki smaruję masłem i jest mi najlepiej na świecie.
Czasu mam niezbyt dużo, zajmują mnie różne, głównie artystyczne zajęcia, ale między innymi zaraz, już wkrótce, może w przyszłym tygodniu, kto wie, jak się uda – NIEBO NA TALERZU zmieni wygląd, kolory, formę, będzie nową, mam nadzieję – ładniejszą stroną na nowej domenie – niebonatalerzu.pl.  Póki co – siedzę i mozolnie układam  przepisy w odpowiednich kategoriach, by ich wyszukiwanie było łatwe i przyjemne. A przeniesienie tylu wpisów, zdjęć i komentarzy to naprawdę nie była bułka z masłem, o nie :)))  Tworzenie nowego menu z 1000 przepisów przypomina pracę Kopciuszka, siedzę godzinami i klikam myszką, każdej potrawie nadając właściwe miejsce. Pomaga mi serdeczny kolega Jarek, drożdżówkę upiekłam w podziękowaniu za pomoc, pewnie upiekę jeszcze niejedną:)
Zatem proste ciasto drożdżowe z kruszonką, łatwy przepis.

ciasto drożdżowe z kruszonką- składniki (na formę ok. 23×28 cm)

– 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych/instant
– 400 g mąki pszennej
– 100 g cukru (ok. pół szklanki 250 ml)
– szklanka ciepłego, niegorącego mleka (250 ml)
– 3 żółtka i jedno całe jajko
– 100 g stopionego, niegorącego masła
– ok. pół szklanki rodzynek

na kruszonkę: 
– 100 g mąki
– 80 g cukru
– 80 g zimnego masła

ciasto drożdżowe z kruszonką- przepis

Jeśli używamy świeżych drożdży wykonujemy zaczyn. Drożdże należy wkruszyć do mleka, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
Drożdże suche nie wymagają wykonania zaczynu, wsypuje się je do miski z całą mąką.
Żółtka z jajkiem ubić z cukrem na jasną masę.
Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże – zaczyn  lub mleko, wsypać drożdże suche.
Dodać ubite jajka i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 12 minut, dłonią lub przy pomocy miksera z końcówkami typu haki. Dwie minuty przed końcem ugniatania dodać w trzech porcjach stopione masło. Zagniatać do wchłonięcia tłuszczu, na końcu dodać rodzynki.
Odstawić w misce pod przykryciem z folii na ok. godzinę, półtorej do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Formę wysmarować masłem lub olejem. Delikatnie włożyć ciasto do formy.
Składniki kruszonki rozgnieść palcami misce na okruchy. Ułożyć na cieście.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, na drugą półkę od dołu, z funkcją góra/dół.
Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zrumienienia. Dłużej pieczone ciasto wysusza się i traci miękkość.

Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

ciasto drożdżowe z kruszonką

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Marzena
    8 sierpnia, 2018, 11:01 am

    Bardzo dobra, puszysta i leciutka drożdżówka. Czy można dodać śliwki na wierzchu?

    1. Beata Królikiewicz
      10 sierpnia, 2018, 8:02 pm

      Tak. SKórką do dołu i w rozsądnych ilościach:)

  2. Julka
    19 marca, 2020, 3:22 pm

    Od jakiego momentu liczyć to 35 minut? Od momentu włożenia ciasta do zimnego piekarnika? ?Tak mnie to trochę zastanawia, bo mój piekarnik nagrzewa się bardzo długo…pewnie ok 15 minut i wychodziłoby że będzie się piekło w tej temperaturze zaledwie 20 minut. Czy to wystarczy?

    1. Beata Królikiewicz
      20 marca, 2020, 7:56 am

      Od momentu włożenie do piekarnika. Jeśli masz wątpliwość – przytrzymaj je dłużej o pięć minut. Następnym razem wyczujesz już ile minut potrzebuje Twój piekarnik by ciasto było gotowe.

  3. Mirosława
    26 maja, 2020, 5:36 pm

    Ciasto wyszło pyszne, pięknie wyrosło 🙂

  4. Beatrycze
    24 września, 2020, 8:57 pm

    Najwspanialszy przepis na Ziemii! Cudowna – wilgotna i lekka! Tego nie można zepsuć bo przepis jest idealny. Pozdrawiam i polecam z całego serca ?

  5. Mira
    21 listopada, 2020, 8:09 pm

    Ciasto pięknie wyrosło, ale podczas pieczenia opadło 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      22 listopada, 2020, 9:50 am

      Może to oznaczać, np.że piekarnik nie jest szczelny i traci ciepło zaraz po wyłączeniu. Spróbuj następnym razem podnieść temperaturę o 10 stopni na ostatnie 10 minut pieczenia. Gdyby się zrumieniło wcześniej, okryj je luźnym arkuszem papieru do pieczenia. I daj znak czy zadziałało.

      1. Mira
        22 listopada, 2020, 8:52 pm

        Dziękuję 🙂 Chyba nie to, ponieważ opadło stopniowo od samego początku. Może błędem było to, że moje ciasto wyrastało już bezpośrednio na blasze, w której piekłam. W piątek zamierzam pozostawić do wyrośnięcia w misce a potem przełożyć. Bardzo dziękuję za odpowiedz.

  6. Mira
    28 listopada, 2020, 1:32 pm

    Tym razem wyszło idealnie i jest bardzo pyszne 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      29 listopada, 2020, 8:47 pm

      Faktycznie, super!

    2. Beata Królikiewicz
      2 grudnia, 2020, 7:04 am

      Pięknie wyszło!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie