Makaron z brokułami
Makaron z brokułami w aromatycznym sosie, banalnie prosty, szybki w przygotowaniu a pyszny jak z najlepszej restauracji. Znakomicie smakuje bez mięsnego dodatku, ale jeśli jest w domu jakiś uparty mięsożerca (jak u nas np.) to całe danie można posypać podsmażoną na patelni szynką, kiełbasą , bekonem lub kawałeczkami kurczaka. Cały czas przygotowania to ten, w którym gotuje się makaron o dowolnym kształcie.
Bardzo, bardzo polecam, łatwy, szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad, dla studentów, uczniów i całkiem wytrawnych smakoszy. Chrupiące drobinki brokuła i kremowy, gęsty sos – ambrozja, naprawdę.
Sos do makaronu z brokułami przygotowany jest na bazie śmietany, im bardziej procentowa tym smaczniejszy ale dla osób unikających tłuszczu może być i 12% a nawet jogurt, warunkiem wtedy jest oprószenie sosu łyżeczką mąki, inaczej się waży.
makaron z brokułami – składniki (na 4 osoby) :
– ok. 300- 400 g makaronu o ulubionym kształcie
– łyżka masła
– mały brokuł lub pół dużego
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml śmietany 12- 36%
– ok. 100g sera rokpol lub twardego sera dojrzewającego w rodzaju grana padano
– sól, pieprz do smaku
– ew. siekana natka pietruszki do posypania
makaron z brokułami – przepis
Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody, by był al dente, jędrny, nie całkowicie miękki. Odcedzić, zachować szklankę wody z gotowania.
W tym czasie same różyczki brokuła odciąć od łodyżek i podzielić na bardzo drobne cząstki. Można też zetrzeć go na grubej tarce do warzyw.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać małą łyżkę masła lub oliwy.
Wrzucić cebulę, brokuł i smażyć chwilę na średnim ogniu mieszając. Dodać czosnek i po 30 sekundach zalać wszystko szklanką wody z gotowania makaronu.
Po minucie gotowania dodać śmietanę, pamiętając, że jeśli miała poniżej 18% tłuszczu należy całość oprószyć łyżeczką mąki. Trzymać na ogniu mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz oraz starty ser. Mieszać jeszcze chwilę. Do sosu dodać makaron, wymieszać i od razu podawać.
Mówię Wam – niebo na talerzu 😉
Właśnie skorzystałam z przepisu,dziękuję, smakowało wyśmienicie.
pozdrawiam:)
Pyszne, zgodnie z sugestią dodałam boczek. Dziękuję.
Pierwsze podejście mimo trudności udane i smaczne! Dziewczyna zadowolona ? dzięki serdeczne ?
Prosty i pyszny przepis.Dobra podpowiedz,żeby zetrzeć na tarce brokuła,przynajmniej samą nóżkę.Dalam tylko 2 łyżki śmietany i też bylo.pyszne.Polecam!
Bardzo dobre jedzonko – bez boczku. ?
Pyszny ten makaron. Na pewno do niego wrócę.
Pyszności na zaspokojenie ciążowej zachcianki ? mniam ?
Brokuła wcześniej nie gotować?
Nie.
Pyszny przepis . Szybko i treściwie . Mniam
Kochana autorko, śmietana się we wrzątku warzy. A na wadze to się waży.
no pewnie. A napisałam jak napisałam. To lecę poprawiać.
No pewnie. Dzięki, lecę poprawiać.
Miałam w lodówce tylko brokuły, wołowinę z zupy, cebulę i czosnek. Do tego resztki makaronu domowej roboty i owczy starty ser. Wyszło przepyszne danie. Dziękuję za natchnienie 🙂
Bardzo się cieszę:)
A czy ser gouda też się nada? 🙂
Będzie inaczej ale ok. Następnym razem daj inny i porównaj.