Makaron z brokułami

Makaron z brokułami w aromatycznym sosie, banalnie prosty, szybki w przygotowaniu a pyszny jak z najlepszej restauracji. Znakomicie smakuje bez mięsnego dodatku, ale jeśli jest w domu jakiś uparty mięsożerca (jak u nas np.) to całe danie można posypać podsmażoną na patelni szynką, kiełbasą , bekonem lub kawałeczkami kurczaka. Cały czas przygotowania to ten, w którym gotuje się makaron o dowolnym kształcie.
Bardzo, bardzo polecam, łatwy, szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad, dla studentów, uczniów i całkiem wytrawnych smakoszy. Chrupiące drobinki brokuła i kremowy, gęsty sos – ambrozja, naprawdę.
Sos do makaronu z brokułami przygotowany jest na bazie śmietany, im bardziej procentowa tym smaczniejszy ale dla osób unikających tłuszczu może być i 12% a nawet jogurt, warunkiem wtedy jest oprószenie sosu łyżeczką mąki, inaczej się waży.

makaron z brokułami

makaron z brokułami – składniki ( na 4 osoby) : 

– ok. 300- 400 g makaronu o ulubionym kształcie
– łyżka masła
– mały brokuł lub pół dużego
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml śmietany 12- 36%
– ok. 100g sera rokpol lub twardego sera dojrzewającego w rodzaju grana padano
– sól, pieprz do smaku    

– ew. siekana natka pietruszki do posypania  

makaron z brokułami – przepis

Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody, by był al dente, jędrny, nie całkowicie miękki. Odcedzić, zachować szklankę wody z gotowania.
W tym czasie same różyczki brokuła odciąć od łodyżek i podzielić na bardzo drobne cząstki. Można też zetrzeć go na grubej tarce do warzyw.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać małą łyżkę masła lub oliwy.
Wrzucić cebulę, brokuł i smażyć chwilę na średnim ogniu mieszając. Dodać czosnek i po 30 sekundach zalać wszystko szklanką wody z gotowania makaronu.
Po minucie gotowania dodać śmietanę, pamiętając, że jeśli miała poniżej 18% tłuszczu należy całość oprószyć łyżeczką mąki. Trzymać na ogniu mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz oraz starty ser. Mieszać jeszcze chwilę. Do sosu dodać makaron, wymieszać i od razu podawać.

Mówię Wam – niebo na talerzu 😉

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Ewa
    26 kwietnia, 2019, 12:14 pm

    Właśnie skorzystałam z przepisu,dziękuję, smakowało wyśmienicie.

    1. Beata Królikiewicz
      28 kwietnia, 2019, 5:17 pm

      pozdrawiam:)

  2. Wioleta
    24 maja, 2019, 2:40 pm

    Pyszne, zgodnie z sugestią dodałam boczek. Dziękuję.

  3. Maciek
    10 lipca, 2019, 7:10 pm

    Pierwsze podejście mimo trudności udane i smaczne! Dziewczyna zadowolona ? dzięki serdeczne ?

  4. Agata
    18 sierpnia, 2019, 2:34 pm

    Prosty i pyszny przepis.Dobra podpowiedz,żeby zetrzeć na tarce brokuła,przynajmniej samą nóżkę.Dalam tylko 2 łyżki śmietany i też bylo.pyszne.Polecam!

  5. Dagmara
    13 maja, 2020, 2:30 pm

    Bardzo dobre jedzonko – bez boczku. ?

  6. Katarzyna
    23 maja, 2020, 2:20 pm

    Pyszny ten makaron. Na pewno do niego wrócę.

  7. Marta
    31 maja, 2020, 2:39 pm

    Pyszności na zaspokojenie ciążowej zachcianki ? mniam ?

  8. Małgorzata
    21 października, 2020, 5:47 pm

    Brokuła wcześniej nie gotować?

    1. Beata Królikiewicz
      22 października, 2020, 3:32 pm

      Nie.

  9. Sylwik
    11 listopada, 2020, 6:48 pm

    Pyszny przepis . Szybko i treściwie . Mniam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)