Szybkie mięso w sosie z musztardą francuską

Szybkie mięso w sosie z musztardą francuską. Aj, aj taki pyszny, prosty obiad, że palce lizać. Z trudem dotrwaliśmy do końca fotografowania, naprawdę było ciężko, pachniało jak nie wiem:) Na skomplikowane wygibasy w kuchni mam mało czasu, zatem dwudniowe zupy i od czasu do czasu szybki kawałek mięsa – to nasze ostatnie posiłki.

Jak przygotować?

Danie najszybciej i najpyszniej wyjdzie, jeśli użyjemy polędwiczek ale nada się też mięso z łopatki, szynki oraz pierś z kurczaka. W pierwszym przypadku, pokrojone na plastry mięso wystarczy lekko rozbić pięścią, jeśli użyjemy łopatki czy szynki – konieczny jest tłuczek. Śmietanka, ta słodka, tłusta jest tu najlepszym dodatkiem, proszę się nie zżymać że kalorycznie. Smak sosu jest boski, można zmniejszyć ilość węglowodanów, nie zjeść kopczyka ziemniaków i będzie przyzwoicie. Wiem co mówię, waga stoi w miejscu o ile nie przesadzi się z ilością i bilans kaloryczny całego dnia pozostanie w przyzwoitych ryzach. Szybkie mięso w sosie z musztardy francuskiej – boski, boski obiad, mówię Wam.

szybkie mięso w sosie z musztardy francuskiej

składniki ( na cztery osoby) : 

– 60 dag mięsa z polędwiczki wieprzowej, szynki, łopatki lub piersi kurczaka
– 2 cebule
– dwie duże łyżki smacznej musztardy francuskiej  (tej z ziarenkami gorczycy)
– łyżka słodkiej, mielonej papryki
– sól
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
– mielony pieprz
– siekany koperek
– olej i łyżeczka masła do smażenia

Mięso pokroić na możliwie cieniutkie plastry. Polędwiczki rozbić pięścią, inne mięso rozbić tłuczkiem po obu stronach. Oprószyć solą, wymieszać ze słodką papryką i francuską musztardą. Odstawić na 10-15 minut (nie do lodówki) .
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni mocno rozgrzać masło i dwie łyżki oleju. Mięso podsmażyć krótko (ok. 1,5 minuty po jednej stronie) do lekkiego zrumienia. Zdjąć z patelni na talerz.
Na tę samą patelnię (bez jej mycia) wlać łyżkę oleju wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut mieszając, aż cebula lekko zmięknie i się zrumieni. Na cebulę wyłożyć usmażone mięso, zalać wszystko śmietanką i podgrzewać ok. 3 minuty. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W tym czasie śmietanka lekko się zredukuje i zgęstnieje.
Podawać od razu z makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem, posypane koperkiem.

 

szybkie mięso w sosie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    12 lipca, 2017, 8:11 am

    bardzo lubię takie mięso na obiad:)

  2. Dorota
    12 lipca, 2017, 3:49 pm

    Bardzo lubię wszelkie mięska z sosem. I młode ziemniaki posypane pachnącym koperkiem. Niebo w gębie:)

    1. biznesodZERA
      13 lipca, 2017, 11:58 am

      Dzisiaj zrobilem. Smaczne 😉

  3. Kamira90
    17 lipca, 2017, 8:10 pm

    ziemniaczki z koperkiem mmm

  4. Lidia
    18 lipca, 2017, 1:33 pm

    nie dajesz tu soli do mięska ani sosu????

    1. opalanka
      19 lipca, 2017, 10:58 am

      Daję, Lidzia uważnie czytaj:) Ja pewnie z łyżeczkę, to indywidualna sprawa, każdy lubi inaczej.

  5. Lidia
    18 lipca, 2017, 1:34 pm

    Ile trwa duszenie takiego mięska już ze śmietaną???pewnie zależy co mamy???jeśli możesz podać na swoim przykładzie

    1. opalanka
      19 lipca, 2017, 10:58 am

      dwie, trzy minuty bez przykrycia.

    2. Lidia
      19 lipca, 2017, 12:03 pm

      Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam zrobię w najbliższym czasie z polędwiczki:)

  6. mama
    21 lipca, 2017, 12:39 pm

    u mnie jednak duszenie mieska trwało dłużej,po tych dwóch, trzech minutach było jeszcze lekko twarde.Probowalam z łopatki i nawet z poledwiczki?ale potem niebo na talerzu?

    1. opalanka
      21 lipca, 2017, 6:48 pm

      Przy tego rodzaju szybkiej obróbce, kilkunastominutowe duszenie może powodować twardnienie mięsa. Dopiero gdyby dusić ale w rosole na przykład, czy zalane odrobiną wody, dużo dłużej – zmięknie. Zatem w tym przypadku chodzi tylko o zgęstnienie śmietany a smażenie ma być tylko krótkim ścięciem białka, dłużej o kilka minut – twardnieje. Czasem zdarza się mięso o wyjątkowo twardym mięśniu (na przykład ze starszych zwierząt) i krótkie smażenie które zazwyczaj pozostawia mięso delikatnym nie da tego efektu.

  7. Anonimowy
    30 lipca, 2017, 9:15 am

    ciekawe połączenie, muszę tego wypróbować.

  8. Kamila
    1 sierpnia, 2017, 7:03 am

    Dzisiaj zrobię !

  9. Jacek
    4 marca, 2018, 6:53 pm

    Robilem tego kurczaka trzy razy, jutro po raz 4. W zasadzie, po tym przepisie zaczalem przegladac Twoja strone. Możesz polecic jakies ciekawe przepisy na sosy do ryzu, kaszy, z kurczakiem, warzywami etc. Przechodze na diete i szukam inspiracji

  10. Marzena
    28 marca, 2018, 2:28 pm

    Pychotka, dziękuję za przepis.

  11. Elżbieta
    7 października, 2019, 12:02 pm

    Można użyć innej musztardy?

    1. Beata Królikiewicz
      7 października, 2019, 3:26 pm

      Tak

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)