Szybkie mięso w sosie z musztardą francuską

Szybkie mięso w sosie z musztardą francuską. Aj, aj taki pyszny, prosty obiad, że palce lizać. Z trudem dotrwaliśmy do końca fotografowania, naprawdę było ciężko, pachniało jak nie wiem:) Na skomplikowane wygibasy w kuchni mam mało czasu, zatem dwudniowe zupy i od czasu do czasu szybki kawałek mięsa – to nasze ostatnie posiłki.

Jak przygotować?

Danie najszybciej i najpyszniej wyjdzie, jeśli użyjemy polędwiczek ale nada się też mięso z łopatki, szynki oraz pierś z kurczaka. W pierwszym przypadku, pokrojone na plastry mięso wystarczy lekko rozbić pięścią, jeśli użyjemy łopatki czy szynki – konieczny jest tłuczek. Śmietanka, ta słodka, tłusta jest tu najlepszym dodatkiem, proszę się nie zżymać że kalorycznie. Smak sosu jest boski, można zmniejszyć ilość węglowodanów, nie zjeść kopczyka ziemniaków i będzie przyzwoicie. Wiem co mówię, waga stoi w miejscu o ile nie przesadzi się z ilością i bilans kaloryczny całego dnia pozostanie w przyzwoitych ryzach. Szybkie mięso w sosie z musztardy francuskiej – boski, boski obiad, mówię Wam.

szybkie mięso w sosie z musztardy francuskiej

składniki ( na cztery osoby) : 

– 60 dag mięsa z polędwiczki wieprzowej, szynki, łopatki lub piersi kurczaka
– 2 cebule
– dwie duże łyżki smacznej musztardy francuskiej  (tej z ziarenkami gorczycy)
– łyżka słodkiej, mielonej papryki
– sól
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
– mielony pieprz
– siekany koperek
– olej i łyżeczka masła do smażenia

Mięso pokroić na możliwie cieniutkie plastry. Polędwiczki rozbić pięścią, inne mięso rozbić tłuczkiem po obu stronach. Oprószyć solą, wymieszać ze słodką papryką i francuską musztardą. Odstawić na 10-15 minut (nie do lodówki) .
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni mocno rozgrzać masło i dwie łyżki oleju. Mięso podsmażyć krótko (ok. 1,5 minuty po jednej stronie) do lekkiego zrumienia. Zdjąć z patelni na talerz.
Na tę samą patelnię (bez jej mycia) wlać łyżkę oleju wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut mieszając, aż cebula lekko zmięknie i się zrumieni. Na cebulę wyłożyć usmażone mięso, zalać wszystko śmietanką i podgrzewać ok. 3 minuty. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W tym czasie śmietanka lekko się zredukuje i zgęstnieje.
Podawać od razu z makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem, posypane koperkiem.

 

szybkie mięso w sosie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    12 lipca, 2017, 8:11 am

    bardzo lubię takie mięso na obiad:)

  2. Dorota
    12 lipca, 2017, 3:49 pm

    Bardzo lubię wszelkie mięska z sosem. I młode ziemniaki posypane pachnącym koperkiem. Niebo w gębie:)

    1. biznesodZERA
      13 lipca, 2017, 11:58 am

      Dzisiaj zrobilem. Smaczne 😉

  3. Kamira90
    17 lipca, 2017, 8:10 pm

    ziemniaczki z koperkiem mmm

  4. Lidia
    18 lipca, 2017, 1:33 pm

    nie dajesz tu soli do mięska ani sosu????

    1. opalanka
      19 lipca, 2017, 10:58 am

      Daję, Lidzia uważnie czytaj:) Ja pewnie z łyżeczkę, to indywidualna sprawa, każdy lubi inaczej.

  5. Lidia
    18 lipca, 2017, 1:34 pm

    Ile trwa duszenie takiego mięska już ze śmietaną???pewnie zależy co mamy???jeśli możesz podać na swoim przykładzie

    1. opalanka
      19 lipca, 2017, 10:58 am

      dwie, trzy minuty bez przykrycia.

    2. Lidia
      19 lipca, 2017, 12:03 pm

      Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam zrobię w najbliższym czasie z polędwiczki:)

  6. mama
    21 lipca, 2017, 12:39 pm

    u mnie jednak duszenie mieska trwało dłużej,po tych dwóch, trzech minutach było jeszcze lekko twarde.Probowalam z łopatki i nawet z poledwiczki?ale potem niebo na talerzu?

    1. opalanka
      21 lipca, 2017, 6:48 pm

      Przy tego rodzaju szybkiej obróbce, kilkunastominutowe duszenie może powodować twardnienie mięsa. Dopiero gdyby dusić ale w rosole na przykład, czy zalane odrobiną wody, dużo dłużej – zmięknie. Zatem w tym przypadku chodzi tylko o zgęstnienie śmietany a smażenie ma być tylko krótkim ścięciem białka, dłużej o kilka minut – twardnieje. Czasem zdarza się mięso o wyjątkowo twardym mięśniu (na przykład ze starszych zwierząt) i krótkie smażenie które zazwyczaj pozostawia mięso delikatnym nie da tego efektu.

  7. Anonimowy
    30 lipca, 2017, 9:15 am

    ciekawe połączenie, muszę tego wypróbować.

  8. Kamila
    1 sierpnia, 2017, 7:03 am

    Dzisiaj zrobię !

  9. Jacek
    4 marca, 2018, 6:53 pm

    Robilem tego kurczaka trzy razy, jutro po raz 4. W zasadzie, po tym przepisie zaczalem przegladac Twoja strone. Możesz polecic jakies ciekawe przepisy na sosy do ryzu, kaszy, z kurczakiem, warzywami etc. Przechodze na diete i szukam inspiracji

  10. Marzena
    28 marca, 2018, 2:28 pm

    Pychotka, dziękuję za przepis.

  11. Elżbieta
    7 października, 2019, 12:02 pm

    Można użyć innej musztardy?

    1. Beata Królikiewicz
      7 października, 2019, 3:26 pm

      Tak

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)