Łatwe ciasto z brzoskwiniami
Łatwe ciasto z brzoskwiniami , ciasto, które można wymieszać łyżką, bez użycia miksera a środkowa, biała warstwa z dodatkiem owoców piecze się razem z ciastem. Konsystencja ciemnych części jest mokra, dość miękka i zakalcowata – jak brownie. Masło lub olej, kakao i cukier podgrzewa się w garnku mieszając, jak przy klasycznym murzynku.
Pisać o nim wiele się nie da, jest łatwo i już. Kto lubi, do białej warstwy może dodać trzy łyżki wiórków kokosowych.
składniki ( na formę ok. 22×28 cm lub tortownicę 22 cm) :
warstwa ciemna
– 100 g masła lub oleju
– 3/4 szklanki cukru ( 190g)
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki mleka lub wody (200ml)
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki ( 300g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa jasna
– 2,5 szklanki mleka (650ml)
– 7 czubatych łyżek kaszy manny (85g)
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– pół szklanki cukru (110g)
– 4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki
polewa :
-50 g gorzkiej czekolady
– dwie, trzy łyżki mleka
ciasto z brzoskwiniami – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier, kakao i mleko podgrzać w garnku mieszając, do rozpuszczenia składników. Masę ostudzić, (by było szybciej – wkładając naczynie do garnka z zimną wodą).
Do ostudzonej masy dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem. 3/4 masy wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
W tym czasie do rondla wlać mleko, dodać wanilię, kaszę i cukier. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wlać masę z kaszy, wyłożyć na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, wyrównać powierzchnię, wlać resztę ciemnego ciasta, wygładzić całość. Piec jeszcze 30 minut.
Czekoladę połamać na kostki, zalać mlekiem i podgrzewać do rozpuszczenia w kąpieli wodnej (nad rondelkiem z gotującą się wodą.
Powstałą masą polać upieczone ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
brzoskwinie na jasną masę wyłożyć? bo nie widzę wzmianki o nich w przepisie 🙂 a ciasto napewno pyszne 🙂 uwielbiam je w poprzedniej wersji czekoladowo kokosowej:)
ale smakowite ciasto, wygląda pysznie 😉
Po skosztowaniu takiego ciasta – gęba w niebie! To kolejne ciasto, które koniecznie muszę upiec. Wygląda bardzo apetycznie:)
Wygląda pięknie. Uwielbiam tego typu ciasta, a już totalnie połączenie brownies z masą sernikową.
Ten przepis też wypróbuję, bo bardzo lubię ciasta z kaszy manny :-).
Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem jak wy ale u mnie niedziela jest dniem na słodkości i wtedy dużo piekę. Przeważnie swoje pomysły oraz potrzebne produkty, czerpię z http://mrchef.pl/jak-to-dziala dzięki czemu nie narzekam na rutynę w pracy.