Łatwe ciasto z brzoskwiniami

Łatwe ciasto z brzoskwiniami , ciasto, które można wymieszać łyżką, bez użycia miksera a środkowa, biała warstwa z dodatkiem owoców piecze się razem z ciastem. Konsystencja ciemnych części jest mokra, dość miękka i zakalcowata – jak brownie. Masło lub olej, kakao i cukier podgrzewa się w garnku mieszając, jak przy klasycznym murzynku.
Pisać o nim wiele się nie da, jest łatwo i już. Kto lubi, do białej warstwy może dodać trzy łyżki wiórków kokosowych.

 

łatwe ciasto z brzoskwiniami

składniki ( na formę ok. 22×28 cm lub tortownicę 22 cm) : 

warstwa ciemna
– 100 g masła lub oleju
– 3/4 szklanki cukru ( 190g)
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki mleka lub wody  (200ml)
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki ( 300g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa jasna 
– 2,5 szklanki mleka (650ml)
– 7 czubatych łyżek kaszy manny (85g)
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– pół szklanki cukru (110g)
– 4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki

polewa : 

-50 g gorzkiej czekolady
– dwie, trzy łyżki mleka

ciasto z brzoskwiniami – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier, kakao i mleko podgrzać w garnku mieszając, do rozpuszczenia składników. Masę ostudzić, (by było szybciej –  wkładając naczynie do garnka z zimną wodą).
Do ostudzonej masy dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem. 3/4 masy wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

W tym czasie do rondla wlać mleko, dodać wanilię, kaszę i cukier. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wlać masę z kaszy, wyłożyć na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, wyrównać powierzchnię, wlać resztę ciemnego ciasta, wygładzić całość. Piec jeszcze 30 minut.
Czekoladę połamać na kostki, zalać mlekiem i podgrzewać do rozpuszczenia w kąpieli wodnej (nad rondelkiem z gotującą się wodą.
Powstałą masą polać upieczone ciasto.

łatwe ciasto z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. uJa
    14 lipca, 2017, 7:15 am

    brzoskwinie na jasną masę wyłożyć? bo nie widzę wzmianki o nich w przepisie 🙂 a ciasto napewno pyszne 🙂 uwielbiam je w poprzedniej wersji czekoladowo kokosowej:)

  2. Lena
    14 lipca, 2017, 9:05 am

    ale smakowite ciasto, wygląda pysznie 😉

  3. Dorota
    14 lipca, 2017, 8:13 pm

    Po skosztowaniu takiego ciasta – gęba w niebie! To kolejne ciasto, które koniecznie muszę upiec. Wygląda bardzo apetycznie:)

  4. Evi
    21 lipca, 2017, 1:02 pm

    Wygląda pięknie. Uwielbiam tego typu ciasta, a już totalnie połączenie brownies z masą sernikową.
    Ten przepis też wypróbuję, bo bardzo lubię ciasta z kaszy manny :-).

  5. Anonimowy
    30 lipca, 2017, 7:14 am

    Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem jak wy ale u mnie niedziela jest dniem na słodkości i wtedy dużo piekę. Przeważnie swoje pomysły oraz potrzebne produkty, czerpię z http://mrchef.pl/jak-to-dziala dzięki czemu nie narzekam na rutynę w pracy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)