Ciasto z kaszy jaglanej z morelami. Zdrowe ciasto z owocami
Ciasto z kaszy jaglanej z morelami lub brzoskwiniami. Zdrowe i smaczne, co nie zawsze jest oczywiste w tym połączeniu:) A tu jak raz wyszło bez mąki pszennej i bez glutenu a nawet bez cukru.
Każda kaloria tu zawarta służy naszemu ciału i to NAPRAWDĘ dobra kaloria. I proszę się nie zżymać, że to nie ciasto. Jak się woli, można o tym wypieku mówić – deser, pudding, zapiekanka, jak kto chce. Dla mnie to ciasto, bo daje się je pokroić w zgrabne kostki i służy mi jako zdrowy zamiennik tego, czego nie zawsze mogę zajadać bezkarnie w ilości przyzwoitej. Konsystencją przypomina sernik. Zatem przepis na ciasto z z owocami. Bo na wierzchu można układać połówki jabłek, truskawki, śliwki, jagody, co kto chce. Po dodaniu dwóch łyżek kakao lub karobu otrzymamy ciasto czekoladowe.
Ciasto z kaszy jaglanej z morelami – idealne na śniadanie, kolację, deser czy podwieczorek. Przepis na zdrowy posiłek po treningu. No samo zdrowie:)
składniki ( na formę ok. 21×28 cm) :
– 2 szklanki kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem)
– 8 łyżek ksylitolu (lub innego słodzidła)
– 3 duże jajka
– 100 ml mleka (może być roślinne)
– 80 g stopionego masła, oleju kokosowego lub 100 ml oleju rzepakowego
– sok z połowy cytryny
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli esencji waniliowej
– szklanka siekanych bakali – rodzynek, orzechów, migdałów, siekanych moreli itp.
– ok. 1/2 kg moreli, brzoskwiń lub innych owoców
polewa:
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
– 2 łyżki gorącej wody
lub tradycyjna polewa (tu przepisy na tradycyjną polewę do ciasta)
Kaszę prażyć chwilę mieszając na suchej, gorącej patelni, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie (straci ewentualną goryczkę).
Cztery i pół szklanki wody zagotować, osolić 1/4 łyżeczki soli. Wsypać kaszę, zagotować, zamieszać i zmniejszyć ogień, i gotować jeszcze 20 minut pod przykryciem. Zdjąć z kuchni, podnieść pokrywkę by wypuścić parę. Kaszę lekko ostudzić.
Resztę składników oprócz owoców i bakalii zblendować na gładki krem. Dodać posiekane bakalie, wymieszać masę łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Masę wyłożyć do formy na wierzchu układając połówki owoców. Piec 50 minut.
Ostudzić.
Składniki polewy włożyć do małego rondelka, podgrzać mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Polać polewą i udekorować siekanymi bakaliami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
20 minut jak gotuje kasze to mieszam? Drugie pytanko – piekarnik z termoobiegiem, grzałki góra-dół? Dzieki za fajne przepisy – Pozdrawiam!
Można mieszać albo przykryć pokrywką i nie mieszać, zostawić na malutkim ogniu, jeśli ma się garnek z grubym dnem. Piekarnik góra – dól bez termoobiegu.
takiego ciasto jeszcze nie jadłam 🙂
Na jaką blachę jest ten przepis??
ok. 21×29 cm lub nieco większą, ciasto będzie nieco niższe i można je wtedy troszkę krócej piec.
Wygląda jak puszysty sernik:)
Prezentuje się obłędnie! Poproszę o kawałek 🙂
Ślicznie wygląda, uwielbiam kaszę jaglaną, więc na pewno wypróbuję przepis 🙂
Wygląda super, domowe ciasto z ekstra składem, nic dodać nic ująć 🙂
Świetny pomysł i faktycznie patrząc na składniki to idealne ciacho po treningu 😀
Wygląda obłędnie! a jako, że z kaszą jaglaną bardzo się lubię, to skoczę tylko po morele i testuję przepis 😉