Ciasto bez mąki z gotowanych pomarańczy. Zdrowe ciasto bez glutenu
Ciasto bez mąki z gotowanych pomarańczy – nie tylko dla alergików. Deser dla tych, którym nadmiernie spada lub podnosi się cukier we krwi, i dla tych którzy muszą unikać pszennej mąki. Ciasto bez glutenu i bez mleka. W końcu ciasto dla tych, którym smak słodki potrzebny do życia jak tlen, a usiłują jak ja trochę zjechać z wagi. I specjalnie na przyjaciółkowe spotkanie Dorotka upiekła ten specjał, a Adula – jej córka cierpliwie zrobiła zdjęcia, bym przepisem mogła się podzielić. Bardzo, bardzo dobre ciasto, a pomarańcze są dostępne teraz w sklepach cały rok. Kto ma możliwość ich zakupu w wersji eko – będzie najlepiej.
Bezglutenowe ciasto z pomarańczy przypomina w smaku moje ulubione ciasto z dyni (tu przepis) albo sernik jaglany (przepis). Nie ma typowej struktury zwykłego ciasta z mąki. Nie rośnie, nie opada i zazwyczaj wszyscy zajadają je ze wielkim smakiem. Pycha.
składniki ( na tortownicę ok. 21- 23cm):
– 2 duże pomarańcze
– 6 jajek
– 200 g zmielonych migdałów (można kupić gotową mąkę migdałową)
– 200 g ksylitolu lub 150 g białego lub trzcinowego cukru
– 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej lub kaszy manny
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub bez glutenu)
– ew. płatki migdałowe lub orzechy do posypania
Piekarnik ustawić na 180 stopni (funkcja góra -dół ).
Formę wysmarować masłem lub olejem kokosowym albo wyłożyć papierem do pieczenia (razem z rantem, gniotąc papier tak by był możliwie mało odstający).
Pomarańcze dokładnie umyć, wyjąć szypułki, pozostawić bez obierania, ze skórką.
Zalać zimną wodą i gotować 1,5 godziny. Wyjąć z wody i wystudzić do temperatury pokojowej.
Razem ze skórką pokroić na ok. 8 części, wyjąć widoczne pestki i zblendować (ze skórką !) na puree.
W większej misce ubić do białości jajka z cukrem lub ksylitolem.
Do jajecznej masy dodać kaszę i mielone migdały (mąkę migdałową), proszek do pieczenia oraz zblendowane pomarańcze. Wszystko zmiksować do jednolitej konsystencji.
Masę przelać do formy, ew. posypać płatkami migdałów i piec na środkowej półce piekarnika ok. 45- 50 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Przepis w sam raz dla mnie. W przyszłym tygodniu postaram się to cudne ciasto upiec:)
Daj znać jak poszło:)
robiłam takie ciasto, i pomarańczowe i mandarynkowe- polecam spróbować z mandarynkami 🙂
Czyli dla cukrzyków będzie ok? Patrycja
Jeśli cukier zastąpi się ksylitolem – tak.
Podobnie mozne zrobic z cytryn. Polecam, jeszcze gorace ponakluwac, polac syropem z pomaranczowym ze skorka pomaranczowa lub custrynowa.
Ciekawe ciasto, takiego jeszcze nie robiłam, jedynie cytrynowe. Muszę przetestować 😉
wygląda świetnie
ooo cos dla mnie 😀
Może głupie pytanie, ale jak usunąć szypułki bez obierania pomarańczy…?
Wykroić nożem.
czym zastąpić mielone migdały – mąkę migdałową?
Nie próbowałam z innym rodzajem mąki zatem – nie wiem 🙁
Pyszne wyszło! Dzięki za przepis:)
Proszę bardzo:)
Czy można pominąć kaszkę albo ją zastąpić czymś o niskim indeksie glikemicznym? Pomyślałam o kaszy jaglanej ale ma chyba dość wysoki IG…
Nie próbowałam z kaszy jaglanej, nie wiem jak wyjdzie. Jest na blogu przepis na pycha ciasto z jaglaną i jabłkami – można próbować. https://niebonatalerzu.pl/2015/12/ciasto-z-jabkami-z-kaszy-jaglanej.html
To wspaniałe ciasto ,polecam.
Cieszę się, że smakowało!