Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką
Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką, kruche, delikatne i miękkie. Można je upiec w małej, prostokątnej blaszce, niedużej formie do tarty albo tortownicy.
To ciasto z truskawkami nie jest przesłodzone, za to soczyste i da się pokroić na wiele porcji. Bardzo trudno mu się oprzeć, wiem co mówię, usiłuję trzymać dietę:) By było nieco zdrowiej, można zamienić zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową a cukier zamienić na ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny.
W sezonie trudno obojętnie przejść obok straganów z czerwonymi, pachnącymi truskawkami, no jak tu nie upiec ciasta, no jak !
Przepis na bardzo łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką.
składniki ( na formę ok. 21×29 cm lub np. okrągłą do tarty, czy torownicy, ok. 24 cm)
kruche ciasto:
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
– łyżka skrobi ziemniaczanej (10 g)
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże łyżki cukru pudru
– 4 żółtka
– 120 g schłodzonego masła
-500 g truskawek
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20 g)
beza:
– 4 białka
– pół szklanki cukru (110 g drobnego lub cukru pudru)
– łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki płatków migdałów
Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kostkę, schłodzone masło zagnieść krótko nożem a następnie ręką lub przy pomocy malaksera. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażarki na ok. 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Truskawki, umyć, duże sztuki pokroić na połówki , dobrze osuszyć z wody i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
Ciasto pokruszyć na spód blaszki, wygładzić powierzchnię na możliwie jednolitą, nie musi być doskonale równa, nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Ostrożnie wyjąć blachę z pieca, piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć truskawki wymieszane ze skrobią, na nich delikatnie i niezbyt starannie ubitą pianę z białek. Posypać płatkami migdałów.
Piec ciasto 10 minut w temp. 170 st. a następnie obniżyć ją do 100 stopni, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, w szczelinę wkładając np. trzonek drewnianej łyżki. Dosuszać bezę w tej temperaturze przez ok. 30-40 minut. Musi być z wierzchu sucha i chrupka.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić, kroić po całkowitym wystudzeniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wygląda rewelacyjnie, a beza jest zwieńczeniem deserowej rozkoszy:)
świetne! w sam raz na lato
robiłam takie, pycha 🙂
pyszne musi byc to ciasto
Zrobiłam, ale już więcej nie zrobię….bo nie potrafię się od niego oderwać ! Pychota! 🙂 Dziękuję 🙂
Tak, trudna sprawa z tym oderwaniem się…:)
to jest przepyszne
A jesli zostanie troche ciasta, wowczas przez noc trzymamy w lodowce ?:-)
Kruche twardnieje w lodówce i pianka trochę się rozpuszcza. Najlepiej było by w plastikowym pojemniku poza lodówką. Jak jest bardzo gorąco – wkładam do lodówki i trudno.