Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką, kruche, delikatne i miękkie. Można je upiec w małej, prostokątnej blaszce, niedużej  formie do tarty albo tortownicy.
To ciasto z truskawkami nie jest przesłodzone, za to soczyste i da się pokroić na wiele porcji. Bardzo trudno mu się oprzeć, wiem co mówię, usiłuję trzymać dietę:) By było nieco zdrowiej, można zamienić zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową a cukier zamienić na ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny.
W sezonie trudno obojętnie przejść obok straganów z czerwonymi, pachnącymi truskawkami, no jak tu nie upiec ciasta, no jak !
Przepis na bardzo łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką.

 

łatwe ciasto z truskawkami

 

łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

składniki ( na formę ok. 21×29 cm lub np. okrągłą do tarty, czy torownicy, ok. 24 cm)

kruche ciasto: 
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
– łyżka skrobi ziemniaczanej (10 g)
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże łyżki cukru pudru
– 4 żółtka
– 120 g schłodzonego masła

-500 g truskawek
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20 g)

beza: 
– 4 białka
– pół szklanki cukru (110 g drobnego lub cukru pudru)
– łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki płatków migdałów

Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kostkę, schłodzone masło zagnieść krótko nożem a następnie ręką lub przy pomocy malaksera. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażarki na ok. 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Truskawki, umyć, duże sztuki pokroić na połówki , dobrze osuszyć z wody i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
Ciasto pokruszyć na spód blaszki, wygładzić powierzchnię na możliwie jednolitą, nie musi być doskonale równa, nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Ostrożnie wyjąć blachę z pieca, piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć truskawki wymieszane ze skrobią, na nich delikatnie i niezbyt starannie ubitą pianę z białek.  Posypać płatkami migdałów.
Piec ciasto 10 minut w temp. 170 st. a następnie obniżyć ją do 100 stopni, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, w szczelinę wkładając np. trzonek drewnianej łyżki. Dosuszać bezę w tej temperaturze przez ok. 30-40  minut. Musi być z wierzchu sucha i chrupka.

Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić, kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Dorota
    9 czerwca, 2017, 8:11 am

    Wygląda rewelacyjnie, a beza jest zwieńczeniem deserowej rozkoszy:)

  2. Izaa
    9 czerwca, 2017, 8:19 am

    świetne! w sam raz na lato

  3. Lena
    9 czerwca, 2017, 8:58 am

    robiłam takie, pycha 🙂

  4. Adela
    9 czerwca, 2017, 6:51 pm

    pyszne musi byc to ciasto

  5. Anonimowy
    11 czerwca, 2017, 2:55 pm

    Zrobiłam, ale już więcej nie zrobię….bo nie potrafię się od niego oderwać ! Pychota! 🙂 Dziękuję 🙂

    1. opalanka
      11 czerwca, 2017, 8:50 pm

      Tak, trudna sprawa z tym oderwaniem się…:)

  6. Anastazja
    11 czerwca, 2017, 3:43 pm

    to jest przepyszne

  7. Anna Jasińska
    3 lipca, 2017, 4:42 pm

    A jesli zostanie troche ciasta, wowczas przez noc trzymamy w lodowce ?:-)

    1. opalanka
      4 lipca, 2017, 6:58 pm

      Kruche twardnieje w lodówce i pianka trochę się rozpuszcza. Najlepiej było by w plastikowym pojemniku poza lodówką. Jak jest bardzo gorąco – wkładam do lodówki i trudno.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie