Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką, kruche, delikatne i miękkie. Można je upiec w małej, prostokątnej blaszce, niedużej  formie do tarty albo tortownicy.
To ciasto z truskawkami nie jest przesłodzone, za to soczyste i da się pokroić na wiele porcji. Bardzo trudno mu się oprzeć, wiem co mówię, usiłuję trzymać dietę:) By było nieco zdrowiej, można zamienić zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową a cukier zamienić na ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny.
W sezonie trudno obojętnie przejść obok straganów z czerwonymi, pachnącymi truskawkami, no jak tu nie upiec ciasta, no jak !
Przepis na bardzo łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką.

 

łatwe ciasto z truskawkami

 

łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

składniki ( na formę ok. 21×29 cm lub np. okrągłą do tarty, czy torownicy, ok. 24 cm)

kruche ciasto: 
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
– łyżka skrobi ziemniaczanej (10 g)
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże łyżki cukru pudru
– 4 żółtka
– 120 g schłodzonego masła

-500 g truskawek
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20 g)

beza: 
– 4 białka
– pół szklanki cukru (110 g drobnego lub cukru pudru)
– łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki płatków migdałów

Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kostkę, schłodzone masło zagnieść krótko nożem a następnie ręką lub przy pomocy malaksera. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażarki na ok. 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Truskawki, umyć, duże sztuki pokroić na połówki , dobrze osuszyć z wody i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
Ciasto pokruszyć na spód blaszki, wygładzić powierzchnię na możliwie jednolitą, nie musi być doskonale równa, nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Ostrożnie wyjąć blachę z pieca, piekarnika nie wyłączać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć truskawki wymieszane ze skrobią, na nich delikatnie i niezbyt starannie ubitą pianę z białek.  Posypać płatkami migdałów.
Piec ciasto 10 minut w temp. 170 st. a następnie obniżyć ją do 100 stopni, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, w szczelinę wkładając np. trzonek drewnianej łyżki. Dosuszać bezę w tej temperaturze przez ok. 30-40  minut. Musi być z wierzchu sucha i chrupka.

Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić, kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Dorota
    9 czerwca, 2017, 8:11 am

    Wygląda rewelacyjnie, a beza jest zwieńczeniem deserowej rozkoszy:)

  2. Izaa
    9 czerwca, 2017, 8:19 am

    świetne! w sam raz na lato

  3. Lena
    9 czerwca, 2017, 8:58 am

    robiłam takie, pycha 🙂

  4. Adela
    9 czerwca, 2017, 6:51 pm

    pyszne musi byc to ciasto

  5. Anonimowy
    11 czerwca, 2017, 2:55 pm

    Zrobiłam, ale już więcej nie zrobię….bo nie potrafię się od niego oderwać ! Pychota! 🙂 Dziękuję 🙂

    1. opalanka
      11 czerwca, 2017, 8:50 pm

      Tak, trudna sprawa z tym oderwaniem się…:)

  6. Anastazja
    11 czerwca, 2017, 3:43 pm

    to jest przepyszne

  7. Anna Jasińska
    3 lipca, 2017, 4:42 pm

    A jesli zostanie troche ciasta, wowczas przez noc trzymamy w lodowce ?:-)

    1. opalanka
      4 lipca, 2017, 6:58 pm

      Kruche twardnieje w lodówce i pianka trochę się rozpuszcza. Najlepiej było by w plastikowym pojemniku poza lodówką. Jak jest bardzo gorąco – wkładam do lodówki i trudno.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)