Najlepsza kremówka – przepis
Najlepsza kremówka – przepis na przepyszne ciastko z najlepszym kremem na świecie. Nawet dwoma rodzajami kremu – budyniowym i waniliowym – śmietankowym. Moje najulubieńsze. Hit szkolnych czasów oprócz drożdżówki z serem-tu jest przepis:)
Kremówka z Wadowic, kremówka papieska -to ciasto z najlepszym marketingiem w świecie ale wiadomo, domowe nie ma sobie równych.
Jak przygotować najlepszą kremówkę
Francuskie ciasto, które po upieczeniu tak cudnie dzieli się na warstwy można podpiec poprzedniego dnia. Również domowy budyń do kremu wystygnie przez noc porządnie i nie rozpuści masła. Bo masło trzeba utrzeć przez minutę dwie na biały puch, potem dodać porcjami budyń. W dzisiejszych czasach, przy pomocy miksera robi się to w okamgnieniu ale nasze mamy i babcie działały z makutrą i drewnianą pałką, wtedy to była robota! W moim domu bardzo długo mama nie mogła przekonać się, że krem do tortu może wyjść z innego naczynia niż z makutry.
O ile uda mi się znaleźć – kupuję gotowe ciasto francuskie w arkuszach, zwinięte w rolkę, to na prawdziwym maśle. Jest duuuużo zdrowiej niż w przypadku ciast na margarynach, czyli tłuszczach utwardzonych.
Dwie warstwy listkowanego ciasta francuskiego i dwa rodzaje kremu w środku – przepis na najlepszą kremówkę. Piękna rozpusta!
składniki (na 9 bardzo dużych lub 12 mniejszych ciastek, blaszka ok. 23x27cm) :
– rolka francuskiego ciasta (ok. 280 g)
krem budyniowy
-2 szklanki mleka (0,5 l)
– śmietanka 30 %-36% (200 ml)
– łyżka cukru waniliowego lub nasionka wyskrobane w wnętrza laski wanilii
– szklanka cukru (150g)
-4 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżka mąki pszennej
-100 g miękkiego masła
krem śmietankowy:
– 500 ml śmietanki 30 -36%
– 3,5 łyżeczki żelatyny
– 1 łyżka cukru pudru
Ciasto wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik ustawić na 180 st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwinąć lekko rozwałkować na długość dwóch spodów blaszki. Będą stanowić górę i dół ciasta, trzeba je upiec osobno. Lepiej niech będą nieco większe niż za małe, ciasto lubi się kurczyć.
Pierwszym z arkuszy wyłożyć spod blachy i ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 minut i piec aż będzie rumiane.
Wyjąć z pieca przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Upiec ten sam sposób drugi arkusz.
Po wystygnięciu, przy pomocy noża do pizzy lub zwykłego noża pokroić każdy z arkuszy na 9 lub 12 części tej samej wielkości.
Krem budyniowy
Półtorej szklanki mleka zagotować ze śmietanką, cukrami i wanilią. Szklankę zimnego, pozostałego mleka wymieszać/ zmiksować z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną na gładka emulsję bez grudek. Wlać do wrzącego mleka i bardzo intensywnie mieszać aż całość mocno zgęstnieje (zwykle ok. 3-6 minut). Powstały budyń okryć plastikową folią tak by dotykała wierzchniej warstwy. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha.
Całkowicie ostudzić.
Masło pokroić w kostkę i ucierać kilka minut mikserem na jasny puch. Dodać 1/3 budyniu, ucierać do połączenia masy, kolejną 1/3 , utrzeć i dodać kolejną porcję. Krem wyłożyć na pokrojony spód ciasta w formie. Całość wstawić pod przykryciem do lodówki.
Krem śmietankowy :
Żelatynę zalać wrzątkiem tylko do jej przykrycia, wymieszać.
Śmietankę ubić aż będzie sztywna (niezbyt długo, by nie powstało masło, pierwsze objawy sztywności i już), pod koniec ubijania dodać cukier.
Do żelatyny (gdyby stężała, można ją ponownie podgrzać w mikrofali lub nad parą wodną) dodać trzy łyżki śmietany, wymieszać.Wlać możliwie najcieńszą strużką prosto pod ubijające łopatki miksera w śmietanie. Masę wyłożyć na krem budyniowy, przykryć pokrojonym ciastem francuskim i ponownie wstawić do lodówki, do stężenia na kilka godzin. Najlepsza drugiego – trzeciego dnia:)
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
naprawdę wygląda imponująco 🙂
Kremówkę jadłam ostatnio z 15 lat temu – chyba wypadałoby przypomnieć sobie jej smak;)
Wygląda apetycznie! 🙂
jejku jakie pyszne!!! takich jeszcze nie jadłam
wygląda pięknie *-* oj papież by się nie powstydził xd
Nie tylko na talerzu to niebo, ale i w gębie! Gdy córki mieszkały z nami, dość często przygotowywałam kremówki. Ciasto też robiłam sama. Masa budyniowa. To podwójne nadzienie jest świetnym pomysłem.
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!