Chrupiące ciasteczka z mąki razowej
Bardzo dobre, pełnoziarniste herbatniki, chrupiące ciasteczka z mąki razowej wypieku swojej mamy przywiozła do nas Gosia.
Chrupiące, kruche, prawdziwie domowe ciastka z sercem. Niezbyt słodkie, zdrowsze niż te ze zwykłej mąki pszennej, z dużą ilością błonnika. Przechowywane w zakręcanym słoju długo zachowują świeżość. Do zabrania do pracy, do kawy, herbaty, do mleka- jak kto woli. Taki klasyczny domowy wypiek z klimatem, do schrupania z wielką przyjemnością. Charakterystyczne paseczki wyjdą jak na zdjęciu jeśli ktoś posiada maszynkę do ciastek. Kto jej nie ma – lepi małe kulki wielkości orzeszka i spłaszcza je widelcem, odciskając na każdym ciastku widelcowy wzór. Przepis prosty – zagnieść składniki. 10 minut i jest co chrupać. To chrupiemy!
składniki:
– 200 g masła
– dwie szklanki mąki pszennej razowej (300 g, może być orkiszowa)
– 3 jajka
– czubata łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (60g)
Masło pokroić w kostkę, włożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do maszynki do ciastek i wyciskać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Można też ulepić z nich kulki wielkości orzecha laskowego i każdą spłaszczyć widelcem.
Piec ciasteczka ok. 10 – 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Świetne ciasteczka, podbieram przepis 🙂
takie proste, a takie pyszne:)
I zdrowe bo z mąki pełnoziarnistej 😀
bardzo lubię takie ciasteczka !
Smacznie 🙂
Takie maszynkowe ciastka gościły w naszym domu rodzinnym bardzo często. Pamiętam ich smak do dziś. Pychota.
Dla pełnej jasności co do mąki pełnoziarnistej pszennej. Czy to taka typu 1850? A czy można zmieszać ją po połowie z mąką pszenną typu 650? Będę wdzięczna za podpowiedź. Beata
Tak, to ten typ. Można mieszać w dowolnych grubościach.
jeszcze galaretka truskawkowa na wierzch i juz calkiem super 😀
Maczane w mleku i pychotka!:)
http://jaglusia.com/
Ile ciastek wychodzi z tego przepisu?
Mam tylko jedną uwagę do przepisu: “dwie szklanki”, “pół szklanki” to nieprecyzyjne określenia, lepiej by było podawać na gramy 🙂 ja na przykład nie mam niczego, co by normalną szklankę choćby przypominało 😛 i starałem się z jakimiś licznikami przeliczyć i coś mi nie poszło, bo musiałem jeszcze duuużo więcej mąki dosypać 😉 Ale ogólnie ciasteczka i tak wyszły i są smaczne – polecam 🙂
To stary przepis, w nowszych podaję gramy i mililitry. Można zerknąć do przelicznika w prawej kolumnie bloga – tu – https://niebonatalerzu.pl/przelicznik
Fajny przepis , ciasteczka wyszły pyszne.