Chrupiące ciasteczka z mąki razowej

Bardzo dobre, pełnoziarniste herbatniki, chrupiące ciasteczka z mąki razowej wypieku swojej mamy przywiozła do nas Gosia.
Chrupiące, kruche, prawdziwie domowe ciastka z  sercem. Niezbyt słodkie, zdrowsze niż te ze zwykłej mąki pszennej, z dużą ilością błonnika. Przechowywane w zakręcanym słoju długo zachowują świeżość. Do zabrania do pracy, do kawy, herbaty, do mleka- jak kto woli. Taki klasyczny domowy wypiek z klimatem, do schrupania z wielką przyjemnością. Charakterystyczne paseczki wyjdą jak na zdjęciu jeśli ktoś posiada maszynkę do ciastek. Kto jej nie ma – lepi małe kulki wielkości orzeszka i spłaszcza je widelcem, odciskając na każdym ciastku widelcowy wzór. Przepis prosty – zagnieść składniki. 10 minut i jest co chrupać. To chrupiemy!

ciasteczka z mąki razowej

 

chrupiące ciasteczka z mąki razowej

 

składniki: 

– 200 g  masła
– dwie szklanki mąki pszennej razowej (300 g, może być orkiszowa)
– 3 jajka
– czubata łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (60g)

Masło pokroić w kostkę, włożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do maszynki do ciastek i wyciskać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Można też ulepić z nich kulki wielkości orzecha laskowego i każdą spłaszczyć widelcem.
Piec ciasteczka ok. 10 – 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.

chrupiące ciasteczka z mąki razowej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Edyta H.
    23 maja, 2017, 6:18 am

    Świetne ciasteczka, podbieram przepis 🙂

  2. Lena
    23 maja, 2017, 6:49 am

    takie proste, a takie pyszne:)

    1. Ervisha
      23 maja, 2017, 8:04 am

      I zdrowe bo z mąki pełnoziarnistej 😀

  3. Afrodyta
    23 maja, 2017, 9:26 am

    bardzo lubię takie ciasteczka !

  4. Kinga
    23 maja, 2017, 10:32 am

    Smacznie 🙂

  5. Dorota
    23 maja, 2017, 12:43 pm

    Takie maszynkowe ciastka gościły w naszym domu rodzinnym bardzo często. Pamiętam ich smak do dziś. Pychota.

  6. Anonimowy
    23 maja, 2017, 10:17 pm

    Dla pełnej jasności co do mąki pełnoziarnistej pszennej. Czy to taka typu 1850? A czy można zmieszać ją po połowie z mąką pszenną typu 650? Będę wdzięczna za podpowiedź. Beata

    1. opalanka
      24 maja, 2017, 8:07 pm

      Tak, to ten typ. Można mieszać w dowolnych grubościach.

  7. Aida
    24 maja, 2017, 8:15 am

    jeszcze galaretka truskawkowa na wierzch i juz calkiem super 😀

  8. Julia Laszuk
    29 maja, 2017, 3:01 pm

    Maczane w mleku i pychotka!:)
    http://jaglusia.com/

  9. Anonimowy
    20 czerwca, 2017, 11:51 am

    Ile ciastek wychodzi z tego przepisu?

  10. Lex
    18 maja, 2019, 8:28 pm

    Mam tylko jedną uwagę do przepisu: „dwie szklanki”, „pół szklanki” to nieprecyzyjne określenia, lepiej by było podawać na gramy 🙂 ja na przykład nie mam niczego, co by normalną szklankę choćby przypominało 😛 i starałem się z jakimiś licznikami przeliczyć i coś mi nie poszło, bo musiałem jeszcze duuużo więcej mąki dosypać 😉 Ale ogólnie ciasteczka i tak wyszły i są smaczne – polecam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2019, 6:57 pm

      To stary przepis, w nowszych podaję gramy i mililitry. Można zerknąć do przelicznika w prawej kolumnie bloga – tu – http://niebonatalerzu.pl/przelicznik

  11. MK
    7 września, 2020, 3:49 pm

    Fajny przepis , ciasteczka wyszły pyszne.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)