Chrupiące ciasteczka z mąki razowej

Bardzo dobre, pełnoziarniste herbatniki, chrupiące ciasteczka z mąki razowej wypieku swojej mamy przywiozła do nas Gosia.
Chrupiące, kruche, prawdziwie domowe ciastka z  sercem. Niezbyt słodkie, zdrowsze niż te ze zwykłej mąki pszennej, z dużą ilością błonnika. Przechowywane w zakręcanym słoju długo zachowują świeżość. Do zabrania do pracy, do kawy, herbaty, do mleka- jak kto woli. Taki klasyczny domowy wypiek z klimatem, do schrupania z wielką przyjemnością. Charakterystyczne paseczki wyjdą jak na zdjęciu jeśli ktoś posiada maszynkę do ciastek. Kto jej nie ma – lepi małe kulki wielkości orzeszka i spłaszcza je widelcem, odciskając na każdym ciastku widelcowy wzór. Przepis prosty – zagnieść składniki. 10 minut i jest co chrupać. To chrupiemy!

ciasteczka z mąki razowej

 

chrupiące ciasteczka z mąki razowej

 

składniki: 

– 200 g  masła
– dwie szklanki mąki pszennej razowej (300 g, może być orkiszowa)
– 3 jajka
– czubata łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (60g)

Masło pokroić w kostkę, włożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do maszynki do ciastek i wyciskać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Można też ulepić z nich kulki wielkości orzecha laskowego i każdą spłaszczyć widelcem.
Piec ciasteczka ok. 10 – 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.

chrupiące ciasteczka z mąki razowej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Edyta H.
    23 maja, 2017, 6:18 am

    Świetne ciasteczka, podbieram przepis 🙂

  2. Lena
    23 maja, 2017, 6:49 am

    takie proste, a takie pyszne:)

    1. Ervisha
      23 maja, 2017, 8:04 am

      I zdrowe bo z mąki pełnoziarnistej 😀

  3. Afrodyta
    23 maja, 2017, 9:26 am

    bardzo lubię takie ciasteczka !

  4. Kinga
    23 maja, 2017, 10:32 am

    Smacznie 🙂

  5. Dorota
    23 maja, 2017, 12:43 pm

    Takie maszynkowe ciastka gościły w naszym domu rodzinnym bardzo często. Pamiętam ich smak do dziś. Pychota.

  6. Anonimowy
    23 maja, 2017, 10:17 pm

    Dla pełnej jasności co do mąki pełnoziarnistej pszennej. Czy to taka typu 1850? A czy można zmieszać ją po połowie z mąką pszenną typu 650? Będę wdzięczna za podpowiedź. Beata

    1. opalanka
      24 maja, 2017, 8:07 pm

      Tak, to ten typ. Można mieszać w dowolnych grubościach.

  7. Aida
    24 maja, 2017, 8:15 am

    jeszcze galaretka truskawkowa na wierzch i juz calkiem super 😀

  8. Julia Laszuk
    29 maja, 2017, 3:01 pm

    Maczane w mleku i pychotka!:)
    http://jaglusia.com/

  9. Anonimowy
    20 czerwca, 2017, 11:51 am

    Ile ciastek wychodzi z tego przepisu?

  10. Lex
    18 maja, 2019, 8:28 pm

    Mam tylko jedną uwagę do przepisu: „dwie szklanki”, „pół szklanki” to nieprecyzyjne określenia, lepiej by było podawać na gramy 🙂 ja na przykład nie mam niczego, co by normalną szklankę choćby przypominało 😛 i starałem się z jakimiś licznikami przeliczyć i coś mi nie poszło, bo musiałem jeszcze duuużo więcej mąki dosypać 😉 Ale ogólnie ciasteczka i tak wyszły i są smaczne – polecam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2019, 6:57 pm

      To stary przepis, w nowszych podaję gramy i mililitry. Można zerknąć do przelicznika w prawej kolumnie bloga – tu – http://niebonatalerzu.pl/przelicznik

  11. MK
    7 września, 2020, 3:49 pm

    Fajny przepis , ciasteczka wyszły pyszne.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)