Kawa jaglana latte. Kawa na podniesienie odporności – przepis
Jaglane latte, kawa na podniesienie odporności, wszystko dzięki właściwościom kaszy. Bo jaglana podnosi odporność, zatem zapobiega przeziębieniom, odkwasza organizm, dobrze działa na słabe włosy i paznokcie, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin, to rzecz wiadoma i niepodważalna. Koniecznie zatem trzeba ją podawać możliwie najczęściej, lepiej zapobiegać niż leczyć i podawać tabletki, a jak wiadomo nie każdy kaszę lubi, nie każdy umie ugotować by nie miała charakterystycznej goryczki. No i nawet jak nie ma to…nie każdy ją lubi 🙂
Jak podawać kaszę jaglaną dzieciom i niechętnym dorosłym?
Można próbować w formie koktajlu. Zblendować do aksamitnej konsystencji, z dodatkiem mleka, zwykłego lub roślinnego, z zaparzoną w małej ilości płynu kawą zbożową lub kakao, w ciekawej szklance czy z kolorową słomką. Dzieci i wszyscy dorośli lubią kiedy robi się dla nich coś SPECJALNIE. A tu taka prosta i zdrowa rzecz. W wersji z roślinnym mlekiem będzie latte wegańskie.
Jeśli koktajl z kaszy jaglanej podamy popołudniem z dodatkiem niewielkiej ilości espresso, mamy dwa w jednym, przyjemnie i zdrowiej niż zwykle. Jeśli nie chcemy używać cukru, można zalać niewielką ilością wody kilka daktyli, pogotować chwilę by zmiękły i zblendować z kaszą. Albo użyć do słodzenia stewii lub ksylitolu.
Ugotowaną kaszę warto mieć stale w lodówce, świetnie przemyca się w mielonych kotletach czy pulpetach, pastach do kanapek, w pasztetach i ciastach. Zblendowana dobrze zagęszcza sosy i zupy.
Inne zdrowe przepisy na kaszę jaglaną można znaleźć tutaj.
składniki (na dwie duże porcje):
– 4 łyżki ugotowanej już kaszy jaglanej (przepis- jak ugotować kaszę jaglaną)
– 0,5 l mleka (krowiego lub roślinnego – migdałowego lub kokosowego, domowego, nie z puszki)
– dwie małe filiżanki zaparzonej wcześniej kawy (zwykłej lub zbożowej)
– cukier do smaku lub ok. 6 ugotowanych, zblendowanych daktyli
Kaszę ugotować wg. tego przepisu.
Mleko zagotować, mniej więcej 3/4 porcji wlać do kaszy. Dodać cukier lub zblendowane daktyle i wszystko zblendować na aksamitny krem. Dodać napar z kawy, wymieszać. Osłodzić do smaku.
Pozostałe, gorące mleko spienić i wlać do szklanki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
pychotka:)
no smaczne musi być !
:)))
Ach ta jaglanka 🙂 W czasie choroby czasem wspieram się jaglaną dietą 🙂 Mamy też filtr redox – woda z niego także poprawia kondycje organizmu 🙂
Jakoś nie przekonuje mnie dodawanie kaszy do kawy 😀
Bardzo ciekawy przepis