Kawa jaglana latte. Kawa na podniesienie odporności – przepis

Jaglane latte, kawa na podniesienie odporności, wszystko dzięki właściwościom kaszy.  Bo jaglana podnosi odporność, zatem zapobiega przeziębieniom, odkwasza organizm, dobrze działa na słabe włosy i paznokcie, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin, to rzecz wiadoma i niepodważalna. Koniecznie zatem trzeba ją podawać możliwie najczęściej, lepiej zapobiegać niż leczyć i podawać tabletki, a jak wiadomo nie każdy kaszę lubi, nie każdy umie ugotować by nie miała charakterystycznej goryczki. No i nawet jak nie ma to…nie każdy ją lubi 🙂

Jak podawać kaszę jaglaną dzieciom i niechętnym dorosłym?

Można próbować w formie koktajlu. Zblendować do aksamitnej konsystencji, z dodatkiem mleka, zwykłego lub roślinnego, z zaparzoną w małej ilości płynu kawą zbożową lub kakao, w ciekawej szklance czy z kolorową słomką. Dzieci i wszyscy dorośli lubią kiedy robi się dla nich coś SPECJALNIE. A tu taka prosta i zdrowa rzecz. W wersji z roślinnym mlekiem będzie latte wegańskie.
Jeśli koktajl z kaszy jaglanej podamy popołudniem z dodatkiem niewielkiej ilości espresso, mamy dwa w jednym, przyjemnie i zdrowiej niż zwykle. Jeśli nie chcemy używać cukru, można zalać niewielką ilością wody kilka daktyli, pogotować chwilę by zmiękły i zblendować z kaszą. Albo użyć do słodzenia stewii lub ksylitolu.
Ugotowaną kaszę warto mieć stale w lodówce, świetnie przemyca się w mielonych kotletach czy pulpetach, pastach do kanapek, w pasztetach i ciastach. Zblendowana dobrze zagęszcza sosy i zupy.
Inne zdrowe przepisy na kaszę jaglaną można znaleźć tutaj.

jaglane latte

składniki (na dwie duże porcje):

– 4 łyżki ugotowanej już kaszy jaglanej (przepis- jak ugotować kaszę jaglaną)
– 0,5 l mleka (krowiego lub roślinnego – migdałowego lub kokosowego, domowego, nie z puszki)
– dwie małe filiżanki zaparzonej wcześniej kawy (zwykłej lub zbożowej)
– cukier do smaku lub ok. 6 ugotowanych, zblendowanych daktyli

Kaszę ugotować wg. tego przepisu.
Mleko zagotować, mniej więcej  3/4 porcji wlać do kaszy. Dodać cukier lub zblendowane daktyle i wszystko zblendować na aksamitny krem. Dodać napar z kawy, wymieszać. Osłodzić do smaku.
Pozostałe, gorące mleko spienić i wlać do szklanki.

kawa latte jaglana

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    24 kwietnia, 2017, 10:16 am

    pychotka:)

  2. tereska
    25 kwietnia, 2017, 11:35 am

    no smaczne musi być !

  3. Krysia
    25 kwietnia, 2017, 1:54 pm

    :)))

  4. Aga
    4 maja, 2017, 7:40 pm

    Ach ta jaglanka 🙂 W czasie choroby czasem wspieram się jaglaną dietą 🙂 Mamy też filtr redox – woda z niego także poprawia kondycje organizmu 🙂

  5. konesso.pl
    5 maja, 2017, 9:37 am

    Jakoś nie przekonuje mnie dodawanie kaszy do kawy 😀

  6. Miłka
    5 marca, 2018, 8:41 am

    Bardzo ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)