Ciasto marchewkowe z kremem. Ciasto z jogurtowym kremem, bananami i galaretką

Bardzo dobre ciasto marchewkowe z kremem na towarzyskie spotkania, przyjęcia dla dzieci, imieniny czy urodziny. Jeśli upiecze się je w okrągłej formie, przekroi na dwie warstwy i przełoży kremem – powstanie prosty, smaczny tort. Marchewka o tej porze roku nie jest już zbyt soczysta i nie ma potrzeby odciskania jej z nadmiaru soku ale w sezonie, późnym latem i jesienią dobrze jest to zrobić, zmniejsza to ryzyko powstania zakalca.
Ciasto marchewkowe z kremem jest wilgotne, soczyste, dodatek warzywa sprawia że tzw. tekstura ciasta jest lekko chrupiąca. W wersji bez kremu i z kremem z serka wykonywałam je już w różnych wariantach; z krojonymi w kostkę jabłkami albo pozbawionymi skórek (wyfiletowanych) pomarańczami czy z ananasem. To dobre ciasto na klasowe przyjęcie szkolne, niezbyt pracochłonne, podzielne i większość dzieci za nim przepada.
Składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę, lepiej wyjąć jajka z lodówki ok. godzinę przed pieczeniem.
Dla jeszcze większej wilgotności ciasta można je skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

zobacz też
przepis na ciasto marchewkowe z pomarańczą
przepis na ciasto marchewkowe z czekoladą
najlepsze ciasto marchewkowe z kremem
łatwe ciasto marchewkowe
muffinki marchewkowe z jabłkami

 składniki (na blaszkę ok. 24×24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu):

– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru (190 g, najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
– 200 ml oleju (np.rzepakowego)
– 4 łyżki mleka
– 2,5 szklanki mąki ( 370 g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka lub dwie cynamonu  (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
– ok. 300 g startej na drobne wiórki marchewki (ok. 3 duże sztuki)
– ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)

na krem :

– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 3 łyżki cukru pudru
– czubata łyżka żelatyny
– 2 – 3 banany

– galaretka o ulubionym smaku

Piekarnik rozgrzać do 170
st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać
cienką strużką olej i mleko.
Dodać  mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, całość wymieszać, powstanie gęsta masa.
Dodać startą marchewkę i posiekane bakalie. Ponownie wymieszać do połączenia.
Wylać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ciasto ok. 45- 50
minut. Patyczek wyjęty z pieczonego ciasta musi pozostać po wyjęciu suchy.
Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż wskazano na opakowaniu (zazwyczaj wystarczy 400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia, powinna stać się półpłynna by można było wylać ją na krem.

krem
Żelatynę rozpuścić w dwóch, trzech łyżkach gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostudzić. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier. W osobnym, większym pojemniku ubijać do spienienia jogurt. Wymieszać jogurt ze śmietaną. Łyżkę mieszanki dodać do żelatyny, wymieszać.
Miksując jogurt ze śmietaną, pod łopatki miksera, cienką strużką wlać żelatynę.

Banany pokroić na plastry – kawałki grubości ok. 3 cm. Ułożyć je na cieście, przykryć kremem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na krem wylać tężejącą galaretkę. Jeśli stężała zbyt mocno można króciutko podgrzać ją w mikrofali lub wstawić do naczynia z wrzącą wodą, wymieszać.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    22 kwietnia, 2017, 9:11 am

    ciasto marchewkowe jest pyszne, a tutaj, w takiej poszerzonej wersji, wygląda pysznie:)

  2. Claudia Joanna
    25 kwietnia, 2017, 12:31 pm

    Wygląda przepysznie, juz wiem jakie ciasto upiekę następnym razem☺

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie