Bardzo dobry mazurek z kremem waniliowym, bananami i sosem karmelowym

Bardzo dobry mazurek z kremem, na kruchym spodzie, z kremem waniliowym z domowego budyniu, przełożony bananami. Sos z solonego karmelu można z powodzeniem wykorzystać również do lodów, szarlotek i serników. Ta szczypta soli dodana do słodyczy to mistrzostwo świata, bardzo namawiam do spróbowania choć raz jeden.
Mazurek został upieczony w okrągłej formie do tarty i w innych okolicznościach niż świąteczne tartą by został nazwany, bo przecież mazurki to nic innego niż tarty właśnie, kruche ciasto i słodkie wypełnienie.
Rzecz jasna –  forma może być prostokątna, nada się zwykła blaszka,  ciastem wykleić trzeba spód i ok. 1 cm brzegu. Po świętach, jeśli mazurek zostanie spałaszowany ze smakiem i spodoba się domownikom, powtórzyć wypiek można jako tartę z waniliowym, budyniowym kremem patissiere i bananami.

Dla większej kruchości

Dla kruchości ciasta dodaje się smalec, kto nie użyje i da więcej masła, bo smalcu jak raz nie ma, wielkiej draki mieć nie będzie, ale warto:)
Mazurek z kremem waniliowym można przygotować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej, w ostatniej chwili udekorować wierzch bitą śmietaną i karmelowym sosem.

mazurek z kremem

 

mazurek z bananami

składniki ( na formę 23 – 24 cm)  : 

na ciasto: 
– 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
– 90 g zimnego masła
– 30 g zimnego smalcu
– 60 g cukru pudru
– 2 łyżki  bardzo zimnej wody

na krem ( budyń waniliowy, creme patissiere) : 
– 400 ml mleka
– laska wanilii (miękkie wnętrze wyskrobane nożem ze środka)
– 4 żółtka
– 3 czubate łyżki cukru
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
sos karmelowy: 
– 28 g masła
– 55 g brązowego cukru ( ostatecznie nada się też biały)
– 90 ml śmietanki 30 – 36% 
– szczypta soli

3 dojrzałe banany , sok z połowy cytryny,  300 ml schłodzonej  śmietanki 30 – 36%, dwie łyżki cukru lub cukru waniliowego


ciasto:  

Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło i smalec, ręcznie lub malakserem zagnieść szybko palcami na kruszonkę. Dodać cukier i wodę, zagniatać tylko do połączenia składników, by nie ogrzewać ciasta ciepłem dłoni. Powstałą kulę ciasta zawinąć w folię o schować do lodówki na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub pszenną mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia lub przez spożywczą folię lekko posypaną mąką na grubość ok. 3 mm. Gdyby się rwało, brzegi czy powstałe luki łatwo zakleić kawałkami ciasta, nie trzeba zbytnio się przejmować jeśli nie powstanie gładki płat.
Ciasto ponakłuwać widelcem i przykryć arkuszem papieru do pieczenia, na wierzch wysypać trochę fasolki, grochu lub ryżu, by w czasie pieczenia się nie wybrzuszało.
Wstawić ciasto na drugą półkę od dołu całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec z funkcją góra- dół przez 15 minut. Ostrożnie zdjąć papier, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto jeszcze kilka minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

krem budyniowy (creme patisiere) :

Mleko zagotować w rondelku. Wyłączyć ogień.
Żółtka ubić z cukrem na jasną pianę. Dodać do nich obie mąki i ubijać dalej mikserem do powstania jednolitej pasty. Dodać 4 łyżki wrzącego mleka, dobrze wymieszać.
Powstałą zawiesinę dodać do rondelka z resztą gorącego mleka i podgrzewać intensywnie mieszając całość ok.1 minuty. Krem zgęstnieje. Przykryć budyń przeźroczystą folią tak, by dotykała powierzchni i ostudzić, w trakcie nie mieszać.

sos karmelowy: 

W rondelku, na małym ogniu roztopić masło, wsypać cukier, wymieszać i gotować ok. 2- 3 minuty aż cukier się rozpuści i stanie się bursztynowy w kolorze. Cienkim strumieniem wlać śmietankę, dodać sól i gotować wszystko jeszcze 2-3 minuty. Sos w miarę stygnięcia nieco tężeje. Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Na ciasto wyłożyć ostudzony krem budyniowy. Tak przygotowaną bazę można wstawić do lodówki nawet na dwa trzy dni.
Przed podaniem banany pokroić w grube plastry (ok. 2-3 cm) i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć plastry na kremie lekko je wciskając w masę. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wyłożyć na owoce, całość polać strużkami sosu karmelowego.

mazurek z kremem i bananami

podejrzane – tutaj 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    11 kwietnia, 2017, 9:00 am

    oryginalny, wygląda pysznie:)

  2. Zosia
    12 kwietnia, 2017, 6:09 am

    nooooo musi być naprawdę dobry, takiej wersji jeszcze nie widziałam !

  3. Carrefour
    26 kwietnia, 2017, 3:32 pm

    Rewelacyjny przepis.
    Zapraszam do pobrania aplikacji na telefon z gazetkam – Moja Gazetka. Aplikacja jest darmowa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie