Bardzo dobry mazurek z kremem waniliowym, bananami i sosem karmelowym

Bardzo dobry mazurek z kremem, na kruchym spodzie, z kremem waniliowym z domowego budyniu, przełożony bananami. Sos z solonego karmelu można z powodzeniem wykorzystać również do lodów, szarlotek i serników. Ta szczypta soli dodana do słodyczy to mistrzostwo świata, bardzo namawiam do spróbowania choć raz jeden.
Mazurek został upieczony w okrągłej formie do tarty i w innych okolicznościach niż świąteczne tartą by został nazwany, bo przecież mazurki to nic innego niż tarty właśnie, kruche ciasto i słodkie wypełnienie.
Rzecz jasna –  forma może być prostokątna, nada się zwykła blaszka,  ciastem wykleić trzeba spód i ok. 1 cm brzegu. Po świętach, jeśli mazurek zostanie spałaszowany ze smakiem i spodoba się domownikom, powtórzyć wypiek można jako tartę z waniliowym, budyniowym kremem patissiere i bananami.

Dla większej kruchości

Dla kruchości ciasta dodaje się smalec, kto nie użyje i da więcej masła, bo smalcu jak raz nie ma, wielkiej draki mieć nie będzie, ale warto:)
Mazurek z kremem waniliowym można przygotować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej, w ostatniej chwili udekorować wierzch bitą śmietaną i karmelowym sosem.

mazurek z kremem

 

mazurek z bananami

składniki ( na formę 23 – 24 cm)  : 

na ciasto: 
– 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
– 90 g zimnego masła
– 30 g zimnego smalcu
– 60 g cukru pudru
– 2 łyżki  bardzo zimnej wody

na krem ( budyń waniliowy, creme patissiere) : 
– 400 ml mleka
– laska wanilii (miękkie wnętrze wyskrobane nożem ze środka)
– 4 żółtka
– 3 czubate łyżki cukru
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
sos karmelowy: 
– 28 g masła
– 55 g brązowego cukru ( ostatecznie nada się też biały)
– 90 ml śmietanki 30 – 36% 
– szczypta soli

3 dojrzałe banany , sok z połowy cytryny,  300 ml schłodzonej  śmietanki 30 – 36%, dwie łyżki cukru lub cukru waniliowego


ciasto:  

Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło i smalec, ręcznie lub malakserem zagnieść szybko palcami na kruszonkę. Dodać cukier i wodę, zagniatać tylko do połączenia składników, by nie ogrzewać ciasta ciepłem dłoni. Powstałą kulę ciasta zawinąć w folię o schować do lodówki na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub pszenną mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia lub przez spożywczą folię lekko posypaną mąką na grubość ok. 3 mm. Gdyby się rwało, brzegi czy powstałe luki łatwo zakleić kawałkami ciasta, nie trzeba zbytnio się przejmować jeśli nie powstanie gładki płat.
Ciasto ponakłuwać widelcem i przykryć arkuszem papieru do pieczenia, na wierzch wysypać trochę fasolki, grochu lub ryżu, by w czasie pieczenia się nie wybrzuszało.
Wstawić ciasto na drugą półkę od dołu całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec z funkcją góra- dół przez 15 minut. Ostrożnie zdjąć papier, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto jeszcze kilka minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

krem budyniowy (creme patisiere) :

Mleko zagotować w rondelku. Wyłączyć ogień.
Żółtka ubić z cukrem na jasną pianę. Dodać do nich obie mąki i ubijać dalej mikserem do powstania jednolitej pasty. Dodać 4 łyżki wrzącego mleka, dobrze wymieszać.
Powstałą zawiesinę dodać do rondelka z resztą gorącego mleka i podgrzewać intensywnie mieszając całość ok.1 minuty. Krem zgęstnieje. Przykryć budyń przeźroczystą folią tak, by dotykała powierzchni i ostudzić, w trakcie nie mieszać.

sos karmelowy: 

W rondelku, na małym ogniu roztopić masło, wsypać cukier, wymieszać i gotować ok. 2- 3 minuty aż cukier się rozpuści i stanie się bursztynowy w kolorze. Cienkim strumieniem wlać śmietankę, dodać sól i gotować wszystko jeszcze 2-3 minuty. Sos w miarę stygnięcia nieco tężeje. Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Na ciasto wyłożyć ostudzony krem budyniowy. Tak przygotowaną bazę można wstawić do lodówki nawet na dwa trzy dni.
Przed podaniem banany pokroić w grube plastry (ok. 2-3 cm) i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć plastry na kremie lekko je wciskając w masę. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wyłożyć na owoce, całość polać strużkami sosu karmelowego.

mazurek z kremem i bananami

podejrzane – tutaj 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    11 kwietnia, 2017, 9:00 am

    oryginalny, wygląda pysznie:)

  2. Zosia
    12 kwietnia, 2017, 6:09 am

    nooooo musi być naprawdę dobry, takiej wersji jeszcze nie widziałam !

  3. Carrefour
    26 kwietnia, 2017, 3:32 pm

    Rewelacyjny przepis.
    Zapraszam do pobrania aplikacji na telefon z gazetkam – Moja Gazetka. Aplikacja jest darmowa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)