Prosta surówka z brokuła
Surówka z cieniutko pokrojonego brokuła poleca się do obiadu:) Zielonych roślin, wiosny i słońca życzymy sobie już bardzo, bardzo!
Na parapecie warto hodować teraz kiełki, to żadna trudność, wystarczy je przepłukiwać wodą (jak się hoduje kiełki – przepis). I czas już siać rzeżuchę, niech będzie dodatkiem do wszystkiego co zjadamy, nie tylko w okresie Wielkanocy.
Jeśli do surówki z brokuła dodamy ugotowaną cieciorkę, soczewicę, jajko, ser feta lub smażonego czy pieczonego kurczaka, stanie się pełnowartościowym posiłkiem zamiast kolacji czy obiadu. A kiełki – uniwersalne i dobre do wszystkiego. Witaminy i minerały z własnego parapetu, tu jest coś:)
surówka z brokuła – składniki:
– duży brokuł
– czerwona papryka
– pół puszki kukurydzy
sos:
– łyżeczka miodu
– łyżka octu winnego lub soku z cytryny
– trzy łyżki oliwy
– mały, zgnieciony/roztarty lub drobno pokrojony ząbek czosnku
– szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
surówka z brokuła – przepis
Brokuł podzielić na różyczki i pokroić w możliwie cienkie plastry. Włożyć do miseczki, posolić, nacisnąć ręką, odstawić na 15 minut by zmiękł. Jeśli warzywo nie jest młode, nie w sezonie, by nie było twarde można je parować kilka minut (3-4) na sicie, nad gotującą wodą, ostudzić.
Składniki sosu połączyć.
Paprykę pokroić w kostkę. Dodać do brokułów razem z odsączoną z wody z kukurydzą. Zalać sosem i wymieszać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
brokołowej surówki nie jadłam, wygląda pysznie:)
Wygląda pysznie i tak wiosennie kolorowo 🙂
a co to za kiełki? nie ma o nich mowy w przepisie? a mnie interesują… 😉
Napisałam we wstępie do przepisu. Kiełki dowolne ulubione. Z czego te na zdjęciu – już nie pamiętam:)
Wyglądają na kiełki rzodkiewki ?