Łatwe ciasteczka z czekoladą. Przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Łatwe ciasteczka z czekoladą – do zabrania w podróż, do szkoły i do pracy. Chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku, przynajmniej pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu. Nie należy ich trzymać w piekarniku dłużej niż wskazuje przepis mimo tego, że wydają się nieupieczone. Stwardnieją podczas stygnięcia, bez obaw.
Żadnych tłuszczów utwardzonych, dodatków i polepszaczy. Maślany smak prawdziwego, domowego herbatnika. Przepis można rzecz jasna modyfikować i na przykład połowę mąki można podmienić na płatki owsiane, czekoladę gorzką, biała lub mleczną zmieszać w dowolnych proporcjach albo użyć tylko jednego rodzaju, dodać ulubione bakalie. W kuchni wszystko wolno przecież.
składniki (na ok. 18 dużych sztuk) :
– 300 g mąki pszennej
– szczypta soli (ok. 1/5 łyżeczki)
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
– 1/3 szklanki cukru białego
– 1/3 szklanki cukru brązowego
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– jajko
– 150 g masła
– 150 g mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady (w dowolnych proporcjach)
Piekarnik ustawić na 160 st. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, proszek lub sodę i wanilię wymieszać.
W drugim, większym naczyniu lub malakserem ucierać masło z cukrem przez ok. 5 min. Dodać jajko i dalej ucierać (jeszcze 3-5 minut ).
Do maślanej masy dodać wymieszane, sypkie składniki, zmiksować. Dorzucić posiekaną w grubą kostkę czekoladę, wymieszać łyżką.
Masę wykładać na blaszkę formując kulki wielkości włoskich orzechów. Spłaszczyć je starając się zachować ok. 2 cm odstępów między ciasteczkami. Piec bez termoobiegu, pojedyncze blaszki (chyba że ciastka zmieściły się na jednej) na środkowej półce piekarnika, ok. 12-15 minut. Wyjmować z pieca kiedy wydają się jeszcze miękkie. Zastygną podczas studzenia, dłużej pieczone będą twarde. Mają pozostać z wierzchu chrupkie a w środku lekko ciągnące.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ciasteczka pierwsza klasa
bardzo je lubię:)
Moje właśnie się pieką 🙂 Pierwszy raz robię. Zobaczymy, co wyjdzie 🙂
Pozdrawiam.
Daj znać:)
Aż ślinka cieknie, uwielbiam ciastka!
Świetne ciasteczka do popołudniowej kawy. Bardzo dziękuję za przepis 🙂
Pozdrawiam