Łatwe ciasteczka z czekoladą. Przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Łatwe ciasteczka z czekoladą – do zabrania w podróż, do szkoły i do pracy. Chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku, przynajmniej pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu. Nie należy ich trzymać w piekarniku dłużej niż wskazuje przepis mimo tego, że wydają się nieupieczone. Stwardnieją podczas stygnięcia, bez obaw.
Żadnych tłuszczów utwardzonych, dodatków i polepszaczy. Maślany smak prawdziwego, domowego herbatnika. Przepis można rzecz jasna modyfikować i na przykład połowę mąki można podmienić na płatki owsiane, czekoladę gorzką, biała lub mleczną zmieszać w dowolnych proporcjach albo użyć tylko jednego rodzaju, dodać ulubione bakalie. W kuchni wszystko wolno przecież.

łatwe ciasteczka z czekoladą

 

ciasteczka z czekoladą

składniki (na ok. 18 dużych sztuk) : 

– 300 g mąki pszennej
– szczypta soli (ok. 1/5 łyżeczki)
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1/3 szklanki cukru białego
1/3 szklanki cukru brązowego
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

– jajko
– 150 g masła
– 150 g mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady (w dowolnych proporcjach)

Piekarnik ustawić na 160 st. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, proszek lub sodę i wanilię wymieszać.
W drugim, większym naczyniu lub malakserem  ucierać masło z cukrem przez ok. 5 min. Dodać jajko i dalej ucierać (jeszcze 3-5 minut ).
Do maślanej masy dodać wymieszane, sypkie składniki, zmiksować. Dorzucić posiekaną w grubą kostkę czekoladę, wymieszać łyżką.
Masę wykładać na blaszkę formując kulki wielkości włoskich orzechów. Spłaszczyć je starając się zachować ok. 2 cm odstępów między ciasteczkami. Piec bez termoobiegu, pojedyncze blaszki (chyba że ciastka zmieściły się na jednej) na środkowej półce piekarnika, ok. 12-15 minut. Wyjmować z pieca kiedy wydają się jeszcze miękkie. Zastygną podczas studzenia, dłużej pieczone będą twarde. Mają pozostać z wierzchu chrupkie a w środku lekko ciągnące.

ciasteczka z czekoladą

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Izaa
    6 marca, 2017, 8:48 am

    ciasteczka pierwsza klasa

  2. Lena
    6 marca, 2017, 9:43 am

    bardzo je lubię:)

  3. Picot Kinga
    6 marca, 2017, 4:49 pm

    Moje właśnie się pieką 🙂 Pierwszy raz robię. Zobaczymy, co wyjdzie 🙂
    Pozdrawiam.

    1. opalanka
      7 marca, 2017, 7:16 am

      Daj znać:)

  4. Małgorzata Ś
    6 marca, 2017, 7:50 pm

    Aż ślinka cieknie, uwielbiam ciastka!

  5. Etno Cafe
    13 marca, 2017, 3:11 pm

    Świetne ciasteczka do popołudniowej kawy. Bardzo dziękuję za przepis 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)