Pampuchy, kluski na parze, parowańce, kluchy na łachu

Pampuchy, kluchy na łachu, buchty, parowańce, pyzy drożdżowe, kluski na parze – jak się u Was mówi na takie pychoty? 🙂
Uwielbiam wszystko co drożdżowe, zatem i te kluchy są w czołówce moich ulubionych obiadów. Nawet może zaraz po pierogach z jagodami. Zagniata się drożdżowe ciasto, potem wycina z niego szklanką kółka i na garnku stawia się np. bambusowe albo metalowe sito do parowania. Albo zawiązuje ściereczkę czy gazę. W zasadzie, gdyby do ciasta  ubić żółtka z cukrem, można powiedzieć, że to pączki na parze. I proszę się ze mną nie sprzeczać, wiem co mówię, wolno mi nazywać rzeczy jak mi się podoba. Taki to blog, gdzie nie chodzi o mądrowanie się, nazewnictwo, pouczanie, poprawność kuchennych reguł, zdobywanie ocen i gwiazdek, równanie do szeregu kuchennych prawideł, wyścigi, spocznij. Bo komu to na co? Radość ma być z gotowania i jedzenia. To wszystko, w czym rzecz na Niebie Na Talerzu. Zatem jeśli ktoś zatęsknił za babcinymi kluskami/ pączkami na parze – zapraszam do wyrabiania ciasta:)
A na obozach harcerskich mieliśmy panią kucharkę, która potrafiła kilka razy robić parowańce dla 200 osób. To była sztuka. To co tam takie 15 klusek raptem.
Z gulaszem czy na słodko? Ze śmietanką czy jogurtem?  🙂

kluski na parze pampuchy
najlepsze kluski na parze

składniki (na ok. 15 średniej wielkości sztuk) : 

zaczyn:
– szklanka ciepłego, niegorącego mleka (250 ml)
– łyżeczka cukru,
– łyżka mąki
– 3 dag świeżych drożdży lub 7g suchych (przy suchych – instant – nie trzeba robić zaczynu, wystarczy je wsypać do mąki)
ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– jajko
– duża szczypta soli
– łyżka stopionego masła (lub oliwy)

Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z łyżeczką cukru i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia, zwykle wystarczy ok. 15 – 20 minut.

Do miski z mąką dodać jajko i wlać cały zaczyn. W przypadku używania suchych drożdży, wsypać je do mąki i dolać mleko. Wyrobić ciasto na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem) starając się nie dosypywać zbyt dużo mąki, by było miękkie i luźne. Pod koniec zagniatania dodać stopione masło i wyrabiać do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić w misce pod przykryciem z plastikowej folii spożywczej, w ciepłe miejsce. Ciasto powinno urosnąć do podwojenia objętości.
Wyłożyć masę na blat lub stolnicę podsypaną mąką. Spłaszczyć dłonią do grubości ok 1,5 cm i wykrawać

szklanką krążki. Formować z nich kulki zwijając brzegi pod spód, jak bułeczki czy pączki. Odłożyć na podsypanym mąką miejscu do lekkiego podrośnięcia, pod okryciem ze ściereczki.

W szerokim garnku zagotować wodę, ustawić na nim sito do parowania albo obwiązać wierzch gazą czy ściereczką.
Kluski układać na sicie po kilka sztuk, okryć je dobraną do wielkości garnka miską. Parować na średnim ogniu, ok. 10-12 minut.
Dlaczego kluski na parze opadają? Bo są parowane zbyt długo.

 

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    16 lutego, 2017, 8:48 am

    uwielbiam, z masłem i cynamonem:)

  2. Anonimowy
    16 lutego, 2017, 11:21 am

    Ja nadziewam je dodatkowo twarogiem z cukrem i śmietaną, a mówimy na nie parowce .

    1. opalanka
      16 lutego, 2017, 3:54 pm

      O proszsz, o parowcach nie słyszałam 🙂

    2. Anonimowy
      3 marca, 2017, 11:12 pm

      A kluch na lumpie słyszałas?

    3. opalanka
      5 marca, 2017, 8:53 pm

      Nie 🙂

  3. Roztrzepana Zabiegana
    16 lutego, 2017, 11:38 am

    Czysty obłęd na talerzu *-*

  4. Joanna Mencel
    16 lutego, 2017, 12:22 pm

    o jaaaaa! :O

  5. Anonimowy
    15 lipca, 2017, 11:32 am

    czy kluski wyjdą jeśli zamiast całego jaja dam tylko żółtko lub dwa? mam w domu malego alergika i niestety nie moze jeść białka kurzego jaja…:/

  6. opalanka
    16 lipca, 2017, 9:29 pm

    wyjdą. Jedno żółtko i będzie dobrze.

  7. Dafne
    19 grudnia, 2020, 3:01 pm

    Dzień dobry! Pampuchy z Pani przepisu wychodzą obłędne, już nie raz je robiłam <3 w tym roku chciałabym je przyrządzić jako dodatek do obiadu świątecznego i nasunęło mi się pytanie – czy mogę je podszykować z 2 dni wcześniej np. skracając czas parowania? Czy zachowają świeżość przez ten czas?

    1. Beata Królikiewicz
      21 grudnia, 2020, 9:19 pm

      Powinny. Trzeba przechowywać je w lodówce pod szczelnym przykryciem z folii i krótko uparować ponownie odgrzewając.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)