Ciastka orzeszki. Orzeszki z kremem

Pyszne ciastka – kruche ciastka orzeszki z kremem na jeden lub dwa kęsy. Znam je głównie z weselnych przyjęć, doskonale nadadzą się na karnawałowe przyjęcia. Myślałam sobie kiedyś, że trzeba się przy nich bardzo napracować i nie ma mowy bym kiedyś zechciała je wykonać, bo przecież tylko szybkie i łatwe ciasteczka to moja specjalność:) Cztery lata temu robiłam porządki w piwnicy i bez namysłu zupełnie – wyrzuciłam dwie formy do orzeszków na złom.

A potem znalazłam przepis i piękne zdjęcie w jakiejś gazecie. Wkrótce ktoś mnie orzeszkami poczęstował i opowiedział, że tej pracy z ciastkami wcale nie jest aż tak dużo. Pożałowałam wyrzuconych foremek. I jak raz Pani Iwonka z naszego sklepiku też robiła porządki w piwnicy i potrzebne formy znalazła i się podzieliła, bo miała dwie! Hurra! I powiem Wam, teraz mam już więcej cierpliwości czy coś. Ze słuchawką telefonu przy uchu nawet nie zauważyłam kiedy się usmażyło. Jest trochę jak z naleśnikami. Pierwsza porcja poszła do kosza, forma musi się równomiernie, dobrze rozgrzać i udaje się przy drugim wkładzie. Metodą prób i błędów należy ustalić jaka porcja ciasta ma wielkość idealną dla naszej foremki. Początkowo dałam za duże kulki i ciasto po ściśnięciu formy wylazło bokiem. Ale potem wszystko szło już jak należy. Kulki mogą pomagać toczyć dzieci. Moje były wielkości laskowego orzecha.

Jak wybrać formę do pieczenia – ciastka orzeszki ?

Metalowe foremki- patelnie do pieczenia/ smażenia orzeszków na palniku gazowym lub elektrycznej
kuchni, albo elektryczne, jak gofrownica można kupić na allegro, obie w cenie ok. 50 zł. Kto ma wybór – niech kupi elektryczną. Są też formy do pieczenia w piekarniku.
Ciastka długo zachowują świeżość, można je upiec kilka dni przed nałożeniem kremu. Ciastka przełożyłam kremem orzechowym z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnego, ulubionego kremu np.
z tych – przepisy na kremy do ciast i tortów. 

A w Naszej Księgarni już teraz a od  12 stycznia w Biedronce można już będzie kupić książkę “Niebo Na Talerzu” – kuchnia mojej mamy i babci” 🙂

 

ciastka orzeszki

 

ciastka orzeszki

ciastka orzeszki – składniki ( na ok. 40-50 szt – z dwóch złączonych połówek): 

– 200 g zimnego masła (bez dodatku oleju)
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 300 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
– łyżka cukru waniliowego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

na krem: 

– 250 ml mleka
– pół szklanki cukru ( 110g)
– 4 żółtka
– 180 g masła
– szczypta soli
– 3 łyżki mąki pszennej
– mały kieliszek spirytusu lub dwa kieliszki wódki albo trzy łyżki ulubionego likieru, np. amaretto (alkohol można też pominąć)
– 3 łyżki drobno posiekanych orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów)
– ew. łyżka ciemnego kakao

ciastka orzeszki – przepis

ciasto:

Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ciasta zagnieść w jednolitą kulę. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce prze ok. pół godziny.
Metalową formę dobrze rozgrzać na palniku. Z ciasta utoczyć kulki wielkości orzechów laskowych. Kulki włożyć do dołków w foremkach i zamknąć formę. Postawić formę na palniku i podgrzewać ok. 2-3 minuty.

Uchylić lekko formę, jeśli część po stronie palnika jest zrumieniona na złoty kolor, obrócić ją na drugą stronę i podgrzewać kolejne 3 minuty, by ciastka zrumieniły się z drugiej stronie. Przy pomocy kuchennego noża, delikatnie podważając ciastka wyłożyć je na półmisek. Nierówne, wystające krawędzie ciastek okroić po ostygnięciu. Pierwsza partia często idzie na straty, zanim wyczujesz ile czasu potrzeba, by się zrumieni ły a nie spaliły.

krem:

Masło utrzeć z połową cukru na jasny puch. Odstawić.
Żółtka, sól, pozostały cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem aż będą białe. Ucierając dalej dodawać po łyżce mąki.
Mleko zagotować w rondelku. Połowę wlać do utartych żółtek, wymieszać.
Powstałą mieszankę wlać do pozostałego, gorącego mleka w rondelku i gotować intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub szeroką łopatką. Po ok. minucie masa zgęstnieje jak budyń. Przykryć go folią spożywczą tak, by dotykała masy. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Ostudzić.
Ucierając dodawać do budyniu po łyżce utartego wcześniej masła. Miksować do połączenia składników.
Dodać po łyżce alkoholu, ew. kakao a na końcu orzechy. Powstałą masą napełnić połówki ciastek i sklejać po dwa, tworząc orzeszki.

ciastka orzeszki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    5 stycznia, 2017, 8:33 am

    ale fajne, lubię je:)

  2. Izaa
    5 stycznia, 2017, 8:34 am

    cudne te ciasteczka

  3. Ewa W
    5 stycznia, 2017, 10:07 am

    już nie pamiętam kiedy ostatni raz takie jadłam…ahhh 🙂

  4. Angie
    9 stycznia, 2017, 10:11 am

    Kocham te ciasteczka<3

  5. megii013
    19 stycznia, 2017, 10:49 am

    Wyglądają pysznie.Też je uwielbiam, ja krem robię z mleka w proszku, polecam jest pyszny))
    Twój z pewnością też.

  6. Pola
    17 grudnia, 2017, 9:47 pm

    Chciałabym zrobić orzeszki na święta. Proszę mi powiedzieć ile dni maksymalnie wcześniej moge je zrobić żeby były smaczne? Ponieważ mam trochę pracy i musze sobie wszystko dobrze rozplanowac.

    1. Beata Królikiewicz
      18 grudnia, 2017, 7:03 am

      Same skorupki można już dziś. A nadzienie w przeddzień. Chyba, że krem będzie bez masła to wcześniej, trzeba szukać przepisu na nadzienie z mleka w proszku na przykład. To koło 3-4 dni wcześniej będzie ok.

  7. Pola
    18 grudnia, 2017, 9:32 am

    Właśnie nie chcę z mlekiem w proszku. Ten przepis wpadł mi w oko. Dziękuję za szybką odpowiedź ☺

  8. gosia
    18 marca, 2019, 5:17 pm

    Świetny przepis.. Najlepszy jaki do tej pory znalazłam.. zrobiłam 😀 Ciasto delikatne, krem poezja 😀 i ten przepis zostanie ze mną do końca 🙂 😀 Dziękuję
    kulki formowałam po 4/5 g. i piekłam w sobotę
    krem przygotowałam w sobotę, w niedzielę składałam orzeszki 😀 mam maszynkę elektryczną i z podanych proporcji wyszło mi 172 połówki czyli 86 orzeszków 🙂

  9. Ewa
    15 kwietnia, 2019, 7:49 pm

    Troszkę zakręcony ten krem pół cukru dac do masła resztę dac do zółtek. Mleko zagotować z pozostałym cukrem…. to pół szklanki cukru ma starczy na 3 razy? Chce zrobić ten krem na święta i nie chce zepsuć proszę o odpowiedź. Pozdrawiam niesamowicie wyglądają te orzeszki ?

    1. Beata Królikiewicz
      15 kwietnia, 2019, 7:55 pm

      Na dwa albo trzy – do wyboru. Masło musi się utrzeć z cukrem i żółtka też.

  10. Ela
    6 czerwca, 2019, 11:05 am

    Pierwszy raz w życiu robiłam orzeszki. Ciasto wyszło super. Nadzienia wyszło mega dużo,że zostało na koleją porcję ciasta. Bardzo dobre.

  11. Gosia
    9 listopada, 2020, 9:10 am

    Świetny przepis! Orzeszki pyszzzzzne!!! 🙂

  12. ewa
    16 listopada, 2020, 5:02 pm

    Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    1. Beata Królikiewicz
      16 listopada, 2020, 5:31 pm

      Brałabym mąkę pszenną pozbawioną glutenu. Ma taką np.marka Schar, jest dostępna w marketach , żółte opakowanie z czerwonymi napisami.

  13. ewa
    18 listopada, 2020, 1:15 pm

    Dziekuje za odpowiedz,ale nie moge skorzystac z tej maki,mieszkam we Wloszech.

    1. Beata Królikiewicz
      18 listopada, 2020, 4:04 pm

      Daj najbardziej popularną w sklepie, pszenną.

  14. ania
    10 stycznia, 2021, 8:32 pm

    Czy można do kremu użyć orzechów mielonych?

    1. Beata Królikiewicz
      10 stycznia, 2021, 10:55 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie