Łatwe babeczki sernikowe. Serniczki z karmelizowanym słonecznikiem

Serniczki z karmelizowanym słonecznikiem w formie babeczek nie wymagają dzielenia ciasta, każdy z gości czy domowników może wygodnie sięgnąć po utworzoną już porcję. Papierowe papilotki, które często zakładam po upieczeniu, jeszcze bardziej ułatwiają sprawę przy nakładania ich na talerzyki ale nie są konieczne.
Prażony, chrupiący, słodki, karmelizowany słonecznik jest bardzo smaczną posypką, wart jest też użycia w innych deserach, muffinkach czy ciastkach. Póki jest gorący, łatwo przykleja się do powierzchni, gdy ostygnie i stanie się sypki można stosować go na polewę lub lukier. Metody na jego przygotowanie są dwie, jedni używają do prażenia patelni, inni podpiekają ziarenka w piekarniku. Żaden ze sposobów nie jest kłopotliwy ale wymaga uwagi i mieszania, słonecznik szybko się rumieni  i łatwo przypala.

 

łatwe babeczki sernikowe

 

serniczki z karmelizowanym słonecznikiem

składniki ( na ok. 12 sztuk) :

karmelizowany słonecznik:

  – ok. 25 dag słonecznika
– 50 g masła
– łyżka mleka
– łyżka cukru pudru ( nada się też zwykły cukier lub cukier trzcinowy)

 masa serowa

– 0,5 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera ( może być tzw. wiaderkowy”)
– 50 g stopionego masła
– 4 jajka
– pół szklanki cukru-pudru
– półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej
– pół łyżki kaszy manny
– łyżka cukru waniliowego
– dwie łyżki rodzynek, łyżka smażonej skórki pomarańczowej lub innych ulubionych bakalii

masło lub olej do wysmarowania foremek

Piekarnik ustawić na 160 stopni (funkcja góra-dół, druga od dołu półka piekarnika)
Jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę, wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Dodać stopione masło, ser, skrobię, mannę i cukier waniliowy, wszystko wymieszać.
Formy na muffinki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, jeśli są silikonowe, wystarczy przesmarować je masłem lub olejem.
Na dno każdego dołka wsypać trochę (po kilkanaście sztuk) ziarenek słonecznika a następnie wypełnić formy do pełna masą serową.
Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie wypełnione wrzątkiem. Ustawić formy na półce-kratce grillowej. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec jeszcze 45 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek.

Kiedy babeczki całkowicie ostygną, można wyjąć je z foremek, podważając je lekko kuchennym nożem. Czasem wymagają dodatkowego okrojenia brzegów. Ułożyć ciastka na talerzu lub paterze.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić resztę słonecznika i prażyć go chwilę mieszając.
Dodać łyżkę masła, mleka, cukier i podsmażać mieszając aż słonecznik
będzie złoty. Trzeba uważać by się nie przypalił i od razu należy go
przełożyć na talerzyk, ciepło patelni działa długo mimo wyłączonego
ognia.
Gorącymi, karmelizowanymi pestkami posypać wierzch babeczek.

babeczki sernikowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. gin
    22 stycznia, 2017, 9:25 am

    Z tym chrupiącym słonecznikiem na wierzchu musiały smakować obłędnie! 🙂

  2. Lena
    22 stycznia, 2017, 9:53 am

    ależ fajne, muszą być pyszne;)

  3. Olga Pi
    22 stycznia, 2017, 1:11 pm

    Serniczek zawsze zmieszczę;)

  4. roksana
    22 stycznia, 2017, 4:25 pm

    jak to ładnie wygląda i tak smacznie

  5. Weronika
    23 stycznia, 2017, 9:27 am

    🙂

  6. Stacja Polska
    25 stycznia, 2017, 4:07 pm

    Czy miód się nada do pestek słonecznika zamiast cukru?

    1. opalanka
      25 stycznia, 2017, 8:15 pm

      Wydaje mi się, że tak, choć z miodem nie robiłam.

    2. Stacja Polska
      29 stycznia, 2017, 8:06 pm

      Nie ryzykowałam, bo miód podobno nie lubi bezpośredniego gorąca i gorzknieje. Dałam cukier puder i posypałam mieszanką muffiny marchewkowe. I rzeczywiście: pestki fajnie się kleją do ciasta, ale wyłącznie prosto z patelni. Z trzeciej muffinki już wszystkie pospadały:)

  7. Anonimowy
    28 stycznia, 2017, 2:32 pm

    Ubić jajka tzn. Ubić pianę, dodać cukier- ubić i dodać zoltko, czy wrzucić całe jajko i cukier i ubić? Proszę o odpowiedź.

  8. Gocha
    3 lutego, 2017, 3:54 am

    A ser kiedy dodajemy?:):):)

    1. opalanka
      3 lutego, 2017, 7:59 am

      dopisałam, dzięki:)

  9. Anonimowy
    6 lutego, 2017, 9:09 pm

    zrobiłam 🙂 ale baaaaardzo mi opadły:( (a te bakalie miały być do serniczka bo są w składnikach a potem już chyba nie?)mimo to pyszne
    serdecznie pozdrawiam
    Justyna

    1. opalanka
      7 lutego, 2017, 8:42 pm

      Bakalie do środka również. A stygły w piekarniku? Bo najlepiej nie wyciągać ich przed ostudzeniem.

  10. Kinga
    18 listopada, 2020, 9:59 pm

    U mnie niestety też opadły, a długo studzilam w piekarniku. Smakują, tylko nie za fajnie wyglądają…

    1. Beata Królikiewicz
      18 listopada, 2020, 10:13 pm

      proszę spróbować następnym razem podnieść temperaturę pieczenia w ostatnich pięciu minutach. O 10 stopni. I dać znać czy zadziałało:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)