Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Tajska zupa z kurczakiem rodem z Azji ma to do siebie, że nie zawsze trzeba mieć absolutnie wszystkie składniki by wyszła jak należy:)
I tak zawsze jest bardzo smacznie. Gdyby chcieć kupić wszystkie produkty na raz, jak na jedno danie – wyjdzie spora kwota. Dlatego zbieram je powoli, stopniowo. A to dokupię cytrynową trawę, a to wrzucę do koszyka w markecie sos ostrygowy. Gdyby tak przejrzeć moje kuchenne szafki to niejeden kucharz z “chińskiej” budki by się zadziwił:)

Pół puszki kukurydzy i papryka czy pieczarki lub paczka mrożonych warzyw i rozgrzewająca zimą, wieloskładnikowa, gorąca zupa jak malowana. Przepyszna. Nada się nie tylko na zwykły obiad, a i na kolację z przyjaciółmi będzie jak znalazł. Przy tej ilości warzyw, mięsa i makaronu nie jest potrzebne drugie danie. Jeśli ktoś nie ma w szafce wszystkich produktów – zupełnie nie szkodzi, dajemy co mamy. Pyszna, bogata zupa tajska z mleczkiem koksowym, kurczakiem, warzywami i makaronem sojowym lub ryżowym.

 

tajska zupa z kurczakiem

 

zupa z kurczakiem

tajska zupa z kurczakiem – składniki (na ok. 3 l zupy) : 

– porcja rosołowa lub ok. 400g skrzydełek lub udek z drobiu
– 2 duże marchewki
– 2-3 pietruszki
– duży kawałek pora
– duża cebula
– ew. kilka listków kafiru
– dwie piersi z kurczaka
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2-3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 3-4 cm świeżego imbiru
– ostra papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
– ew. trawa cytrynowa ( świeża, mrożona lub zmielona – suszona – 1/4 łyżeczki)
– paczka mrożonej mieszanki “chińskiej” lub innej, ulubionej np. z brokułem, kalafiorem czy papryką
– pół puszki kukurydzy
– 5-6 pieczarek
– 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
– pół puszki mleczka kokosowego
-siekany szczypiorek lub kolendra do posypania
– makaron sojowy lub ryżowy przyrządzony wg. przepisu na opakowaniu

Kurczaka (porcję, skrzydełka czy udka), marchewki, pietruszki, pora, cebulę i listki kafiru zalać ok. 3  litrami wody.
Osolić (ok. łyżeczką soli)  zagotować, zmniejszyć ogień i na małym gotować pod przykryciem ok. godziny, półtorej.

Mięso z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, zalać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki.

Z wywaru wyjąć warzywa i mięso (można je wykorzystać później do zrobienia tradycyjnej sałatki z majonezem).

Imbir zetrzeć na tarce, dodać posiekaną drobno papryczkę chili, czosnek i trawę cytrynową. Jeśli mamy suszoną – mieloną, dajemy ją bezpośrednio do wywaru. Przez pół minuty podsmażać to wszystko na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. Dodać również warzywa z mrożonki, pokrojone plastry pieczarki i kukurydzę z puszki, gotować do miękkości warzyw (zwykle ok. 15 minut). Dodać zamarynowane paski piersi kurczaka, doprowadzić zupę do wrzenia, całość doprawić sosem ostrygowym, a następnie wlać dobrze wymieszane mleczko kokosowe z puszki i zagasić ogień. Mleczko nie powinno się zagotować.
Sprawdzić, czy zupy nie należy dosolić lub podostrzyć chili. Na talerze wykładać makaron sojowy, zalać zupą w warzywami i mięsem. Całość posypać siekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

tajska zupa

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Barbara
    22 listopada, 2016, 7:59 am

    stanowczo moje smaki 🙂

  2. Amber
    22 listopada, 2016, 8:21 am

    Poproszę całą miskę takiej zupy!

  3. Lena
    22 listopada, 2016, 8:22 am

    Jadłam raz w tajskiej knajpce, pokochałam ją, nie wiem czemu nie zrobiłam jej w domu? Wygląda Twoja wersja cudownie:)

  4. Roksana
    23 listopada, 2016, 7:43 am

    super połączenie

  5. Lampka
    2 grudnia, 2016, 7:45 pm

    Zajebiaszcza!

  6. ZBYSZEK
    12 lipca, 2019, 7:40 pm

    PRZEPIS JEST MAŁO PREZYCYJNY
    Przez pół minuty podsmażać na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. – ALE CO PODSMAŻAĆ ?
    Na poczatku jest napisane kurczaka zagotowac – całego czy tylko tę porcje rosołowa ?
    bo potem mam namoczyc kurczaka w sojowym sosie ? to nie rozumiem tego ugotowanego na poczatku ?

    1. Beata Królikiewicz
      13 lipca, 2019, 4:50 pm

      Proszę sprawdzić, czy teraz jest bardziej czytelnie. Pozdrawiam:)

  7. ZBYSZEK
    14 lipca, 2019, 1:57 pm

    teraz super 🙂 dziękuje !! zaraz sie biore do gotowania

  8. Dorota
    26 stycznia, 2020, 3:04 pm

    zrobiłam, zjadłam………….pyszna 🙂

  9. Dagmara
    25 sierpnia, 2021, 6:26 pm

    Najlepsza zupa ever 😀 robię ją bardzo często z tego przepisu i jest pycha!!!!! Mąż zajada ją na śniadanie, obiad i kolacje 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)