Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Tajska zupa z kurczakiem rodem z Azji ma to do siebie, że nie zawsze trzeba mieć absolutnie wszystkie składniki by wyszła jak należy:)
I tak zawsze jest bardzo smacznie. Gdyby chcieć kupić wszystkie produkty na raz, jak na jedno danie – wyjdzie spora kwota. Dlatego zbieram je powoli, stopniowo. A to dokupię cytrynową trawę, a to wrzucę do koszyka w markecie sos ostrygowy. Gdyby tak przejrzeć moje kuchenne szafki to niejeden kucharz z „chińskiej” budki by się zadziwił:)

Pół puszki kukurydzy i papryka czy pieczarki lub paczka mrożonych warzyw i rozgrzewająca zimą, wieloskładnikowa, gorąca zupa jak malowana. Przepyszna. Nada się nie tylko na zwykły obiad, a i na kolację z przyjaciółmi będzie jak znalazł. Przy tej ilości warzyw, mięsa i makaronu nie jest potrzebne drugie danie. Jeśli ktoś nie ma w szafce wszystkich produktów – zupełnie nie szkodzi, dajemy co mamy. Pyszna, bogata zupa tajska z mleczkiem koksowym, kurczakiem, warzywami i makaronem sojowym lub ryżowym.

 

tajska zupa z kurczakiem

 

zupa z kurczakiem

tajska zupa z kurczakiem – składniki (na ok. 3 l zupy) : 

– porcja rosołowa lub ok. 400g skrzydełek lub udek z drobiu
– 2 duże marchewki
– 2-3 pietruszki
– duży kawałek pora
– duża cebula
– ew. kilka listków kafiru
– dwie piersi z kurczaka
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2-3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 3-4 cm świeżego imbiru
– ostra papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
– ew. trawa cytrynowa ( świeża, mrożona lub zmielona – suszona – 1/4 łyżeczki)
– paczka mrożonej mieszanki „chińskiej” lub innej, ulubionej np. z brokułem, kalafiorem czy papryką
– pół puszki kukurydzy
– 5-6 pieczarek
– 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
– pół puszki mleczka kokosowego
-siekany szczypiorek lub kolendra do posypania
– makaron sojowy lub ryżowy przyrządzony wg. przepisu na opakowaniu

Kurczaka (porcję, skrzydełka czy udka), marchewki, pietruszki, pora, cebulę i listki kafiru zalać ok. 3  litrami wody.
Osolić (ok. łyżeczką soli)  zagotować, zmniejszyć ogień i na małym gotować pod przykryciem ok. godziny, półtorej.

Mięso z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, zalać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki.

Z wywaru wyjąć warzywa i mięso (można je wykorzystać później do zrobienia tradycyjnej sałatki z majonezem).

Imbir zetrzeć na tarce, dodać posiekaną drobno papryczkę chili, czosnek i trawę cytrynową. Jeśli mamy suszoną – mieloną, dajemy ją bezpośrednio do wywaru. Przez pół minuty podsmażać to wszystko na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. Dodać również warzywa z mrożonki, pokrojone plastry pieczarki i kukurydzę z puszki, gotować do miękkości warzyw (zwykle ok. 15 minut). Dodać zamarynowane paski piersi kurczaka, doprowadzić zupę do wrzenia, całość doprawić sosem ostrygowym, a następnie wlać dobrze wymieszane mleczko kokosowe z puszki i zagasić ogień. Mleczko nie powinno się zagotować.
Sprawdzić, czy zupy nie należy dosolić lub podostrzyć chili. Na talerze wykładać makaron sojowy, zalać zupą w warzywami i mięsem. Całość posypać siekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

tajska zupa

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Barbara
    22 listopada, 2016, 7:59 am

    stanowczo moje smaki 🙂

  2. Amber
    22 listopada, 2016, 8:21 am

    Poproszę całą miskę takiej zupy!

  3. Lena
    22 listopada, 2016, 8:22 am

    Jadłam raz w tajskiej knajpce, pokochałam ją, nie wiem czemu nie zrobiłam jej w domu? Wygląda Twoja wersja cudownie:)

  4. Roksana
    23 listopada, 2016, 7:43 am

    super połączenie

  5. Lampka
    2 grudnia, 2016, 7:45 pm

    Zajebiaszcza!

  6. ZBYSZEK
    12 lipca, 2019, 7:40 pm

    PRZEPIS JEST MAŁO PREZYCYJNY
    Przez pół minuty podsmażać na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. – ALE CO PODSMAŻAĆ ?
    Na poczatku jest napisane kurczaka zagotowac – całego czy tylko tę porcje rosołowa ?
    bo potem mam namoczyc kurczaka w sojowym sosie ? to nie rozumiem tego ugotowanego na poczatku ?

    1. Beata Królikiewicz
      13 lipca, 2019, 4:50 pm

      Proszę sprawdzić, czy teraz jest bardziej czytelnie. Pozdrawiam:)

  7. ZBYSZEK
    14 lipca, 2019, 1:57 pm

    teraz super 🙂 dziękuje !! zaraz sie biore do gotowania

  8. Dorota
    26 stycznia, 2020, 3:04 pm

    zrobiłam, zjadłam………….pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)