Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Tajska zupa z kurczakiem rodem z Azji ma to do siebie, że nie zawsze trzeba mieć absolutnie wszystkie składniki by wyszła jak należy:)
I tak zawsze jest bardzo smacznie. Gdyby chcieć kupić wszystkie produkty na raz, jak na jedno danie – wyjdzie spora kwota. Dlatego zbieram je powoli, stopniowo. A to dokupię cytrynową trawę, a to wrzucę do koszyka w markecie sos ostrygowy. Gdyby tak przejrzeć moje kuchenne szafki to niejeden kucharz z “chińskiej” budki by się zadziwił:)
Pół puszki kukurydzy i papryka czy pieczarki lub paczka mrożonych warzyw i rozgrzewająca zimą, wieloskładnikowa, gorąca zupa jak malowana. Przepyszna. Nada się nie tylko na zwykły obiad, a i na kolację z przyjaciółmi będzie jak znalazł. Przy tej ilości warzyw, mięsa i makaronu nie jest potrzebne drugie danie. Jeśli ktoś nie ma w szafce wszystkich produktów – zupełnie nie szkodzi, dajemy co mamy. Pyszna, bogata zupa tajska z mleczkiem koksowym, kurczakiem, warzywami i makaronem sojowym lub ryżowym.
tajska zupa z kurczakiem – składniki (na ok. 3 l zupy) :
– porcja rosołowa lub ok. 400g skrzydełek lub udek z drobiu
– 2 duże marchewki
– 2-3 pietruszki
– duży kawałek pora
– duża cebula
– ew. kilka listków kafiru
– dwie piersi z kurczaka
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2-3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 3-4 cm świeżego imbiru
– ostra papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
– ew. trawa cytrynowa ( świeża, mrożona lub zmielona – suszona – 1/4 łyżeczki)
– paczka mrożonej mieszanki “chińskiej” lub innej, ulubionej np. z brokułem, kalafiorem czy papryką
– pół puszki kukurydzy
– 5-6 pieczarek
– 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
– pół puszki mleczka kokosowego
-siekany szczypiorek lub kolendra do posypania
– makaron sojowy lub ryżowy przyrządzony wg. przepisu na opakowaniu
Kurczaka (porcję, skrzydełka czy udka), marchewki, pietruszki, pora, cebulę i listki kafiru zalać ok. 3 litrami wody.
Osolić (ok. łyżeczką soli) zagotować, zmniejszyć ogień i na małym gotować pod przykryciem ok. godziny, półtorej.
Mięso z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, zalać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki.
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso (można je wykorzystać później do zrobienia tradycyjnej sałatki z majonezem).
Imbir zetrzeć na tarce, dodać posiekaną drobno papryczkę chili, czosnek i trawę cytrynową. Jeśli mamy suszoną – mieloną, dajemy ją bezpośrednio do wywaru. Przez pół minuty podsmażać to wszystko na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. Dodać również warzywa z mrożonki, pokrojone plastry pieczarki i kukurydzę z puszki, gotować do miękkości warzyw (zwykle ok. 15 minut). Dodać zamarynowane paski piersi kurczaka, doprowadzić zupę do wrzenia, całość doprawić sosem ostrygowym, a następnie wlać dobrze wymieszane mleczko kokosowe z puszki i zagasić ogień. Mleczko nie powinno się zagotować.
Sprawdzić, czy zupy nie należy dosolić lub podostrzyć chili. Na talerze wykładać makaron sojowy, zalać zupą w warzywami i mięsem. Całość posypać siekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
stanowczo moje smaki 🙂
Poproszę całą miskę takiej zupy!
Jadłam raz w tajskiej knajpce, pokochałam ją, nie wiem czemu nie zrobiłam jej w domu? Wygląda Twoja wersja cudownie:)
super połączenie
Zajebiaszcza!
PRZEPIS JEST MAŁO PREZYCYJNY
Przez pół minuty podsmażać na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. – ALE CO PODSMAŻAĆ ?
Na poczatku jest napisane kurczaka zagotowac – całego czy tylko tę porcje rosołowa ?
bo potem mam namoczyc kurczaka w sojowym sosie ? to nie rozumiem tego ugotowanego na poczatku ?
Proszę sprawdzić, czy teraz jest bardziej czytelnie. Pozdrawiam:)
teraz super 🙂 dziękuje !! zaraz sie biore do gotowania
zrobiłam, zjadłam………….pyszna 🙂
Najlepsza zupa ever ? robię ją bardzo często z tego przepisu i jest pycha!!!!! Mąż zajada ją na śniadanie, obiad i kolacje ?