Pierogi z serem. Jak lepić pierogi ?
Pierogi z serem – moje ulubione. W żadnym barze i w żadnej restauracji nie znalazłam jeszcze pierogów z cienkiego, sprężystego, dopiero co przygotowanego ciasta. Wiadomo, logistycznie nie jest to łatwe, jeśli robi się pierogi dla dużej ilości osób.
U nas w domu, mama polewała je zrumienioną na maśle tartą bułką. W wersji lux – ubijała do nich kubek słodkiej śmietanki. Rodzinnie jesteśmy podzieleni na obozy “ruskich” i z serem na słodko, a jeszcze lepiej – pierogów z jagodami. Jesienią pakuję parę woreczków tych owoców do zamrażarki, by mieć jagodniki i pierogi właśnie. A wracając do tych z serem, przy okazji przygotowania “ruskich” odkładam trochę sera do innej miseczki i mieszam go z żółtkiem i cukrem. Z wiekiem ich robienie idzie mi coraz szybciej i wkładam w to mniej wysiłku. Coś podobnego. Przepyszność!
Jak lepić pierogi, by było łatwiej:
– najlepiej, by ciasto po wyrobieniu “odpoczęło” w misce chociaż 15 minut, by gluten z mąki mógł się uaktywnić i dać ciastu odpowiednią elastyczność
– ciasto podsypywać mąką w trakcie wałkowania, unika się jego przyklejania się do blatu czy stolnicy
– farsz najlepiej nakładać łyżeczką i uważać, by nim nie ubrudzić brzegów ciasta, ubrudzony nie chce się sklejać, trzeba być uważnym i się nie spieszyć:)
Pierogi – wskazówki :
– nakładać farsz od strony, na której ciasto przylegało do blatu/stolnicy. Tam jest bardziej wilgotne i łatwiej się sklei
– zacząć zlepianie od środkowej części brzegu i kierować się ku bokom
– jeśli pierogi słabo się zlepiły i wydaje ci się, że farsz może wypadać w trakcie gotowania, połóż pierogi na oprószonej mąką desce i widelcem dociśnij brzeg tak, by odcisnęły się kreseczki
– w ogóle układać pierogi na dużych deskach do krojenia oprószonych mąką. wtedy łatwo je na niej przenieść nad garnek i zsuwać po kolei do gotującej się wody
Poniżej podaję dwie receptury na dobre, elastyczne, łatwo sklejające się ciasto.
składniki ( na ok. 40 szt) :
– 3 szklanki mąki ( 450 g)
– szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki soli
lub
– 3 szklanki mąki ( 450 g)
– pół litra maślanki
– 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
– 400 g białego, półtłustego lub tłustego sera
– żółtko
– dwie łyżki cukru
– łyżeczka mąki pszennej
– dwie łyżki stopionego masła do polania, ew. 200 ml ubitej śmietanki 30 – 36% z dodatkiem łyżki cukru
Pierogi z serem – przepis
Składniki ciasta zagnieść ręką na stolnicy lub w misce na elastyczne ciasto. Można wyrobić je przy pomocy miksera z końcówkami haki. Gdyby było bardzo rzadkie i lepiące – dodać nieco więcej mąki (po łyżce dwie, nadmiar da twarde po ugotowaniu ciasto), jeśli wychodzi suche i twarde – dać nieco więcej wody lub maślanki. Odstawić w misce, pod przykryciem z folii na 15 – 30 minut.
Połowę ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, na dość cienki (ok. 1mm ) placek. Pozostałą część ciasta pozostawić pod przykryciem z folii by nie obsychała.
Szklanką lub kieliszkiem do wina wykrawać kółka.
Ser rozgnieść dobrze widelcem. Wymieszać go z żółtkiem i cukrem.
Na środku każdego kółka z ciasta układać po łyżeczce farszu i sklejać mocno brzegi. Pierogi układać na podsypanych mąką deskach do krojenia.
W szerokim garnku zagotować ok. 2- 3 litry wody, osolić łyżeczką soli.
Wrzucać pierogi na wrzątek, zmniejszyć ogień by woda nie wrzała intensywnie. Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Wykładać pojedynczą warstwą na półmiskach i do razu polewać stopionym masłem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
uwielbiam pierogi z serem i na słodko i na słono:) Lubię też robić pierogi,ale odkąd w Gdańsku powstała pierogarnia Mandu to nie lepię. Tam robią na miejscu, po zamówieniu, można popatrzeć jak powstaje zamówiona porcja, a wybór smaków przeogromny 🙂 Polecam:)
Przy najbliższej okazji skosztuję:)
na słodko! jedne z moich ulubionych 🙂
Prawdziwe niebo na talerzu! Jestem z obozu "ruskich", ale i tymi z serem nie pogardzę:) Bardzo apetyczne!
Lubię wszystkie rodzaje ,pod każdą postacią,na słodko i wytrawnie.Oj dawno nie robiłam z serem ,musze to nadrobić.Pozdrawiam Alicja:))