Pierogi z serem. Jak lepić pierogi ?

Pierogi z serem – moje ulubione. W żadnym barze i w żadnej restauracji nie znalazłam jeszcze pierogów z cienkiego, sprężystego, dopiero co przygotowanego ciasta. Wiadomo, logistycznie nie jest to łatwe, jeśli robi się pierogi dla dużej ilości osób.
U nas w domu, mama polewała je zrumienioną na maśle tartą bułką. W wersji lux – ubijała do nich kubek słodkiej śmietanki. Rodzinnie jesteśmy podzieleni na obozy „ruskich” i z serem na słodko, a jeszcze lepiej – pierogów z jagodami. Jesienią pakuję parę woreczków tych owoców do zamrażarki, by mieć jagodniki i pierogi właśnie. A wracając do tych z serem, przy okazji przygotowania „ruskich” odkładam trochę sera do innej miseczki i mieszam go z żółtkiem i cukrem. Z wiekiem ich robienie idzie mi coraz szybciej i wkładam w to mniej wysiłku. Coś podobnego. Przepyszność!

Jak  lepić pierogi, by było łatwiej:

– najlepiej, by ciasto po wyrobieniu „odpoczęło” w misce chociaż 15 minut, by gluten z mąki mógł się uaktywnić i dać ciastu odpowiednią elastyczność
– ciasto podsypywać mąką w trakcie wałkowania, unika się jego przyklejania się do blatu czy stolnicy
– farsz najlepiej nakładać łyżeczką i  uważać, by nim nie ubrudzić brzegów ciasta, ubrudzony nie chce się sklejać, trzeba być uważnym i się nie spieszyć:)

 

pierogi z serem
peirogi z serem

Pierogi – wskazówki :


– nakładać farsz od strony, na której ciasto przylegało do blatu/stolnicy. Tam jest bardziej wilgotne i łatwiej się sklei
– zacząć zlepianie od środkowej części brzegu i kierować się ku bokom
– jeśli pierogi słabo się zlepiły i wydaje ci się, że farsz może wypadać w trakcie gotowania, połóż pierogi na oprószonej mąką desce i widelcem dociśnij brzeg tak, by odcisnęły się kreseczki
– w ogóle układać pierogi na dużych deskach do krojenia oprószonych mąką. wtedy łatwo je na niej przenieść nad garnek i zsuwać po kolei do gotującej się wody

Poniżej podaję dwie receptury na dobre, elastyczne, łatwo sklejające się ciasto.

składniki ( na ok. 40  szt) : 

– 3 szklanki mąki ( 450 g) 

– szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki soli
lub
– 3 szklanki mąki ( 450 g)
– pół litra maślanki
– 1/2 łyżeczki soli

na farsz: 
– 400 g białego, półtłustego lub tłustego sera
– żółtko
– dwie łyżki cukru
– łyżeczka mąki pszennej

– dwie łyżki stopionego masła do polania, ew. 200 ml ubitej śmietanki 30 – 36% z dodatkiem łyżki cukru

Pierogi z serem – przepis

Składniki ciasta zagnieść ręką na stolnicy lub w misce na elastyczne ciasto. Można wyrobić je przy pomocy miksera z końcówkami haki.  Gdyby było bardzo rzadkie i lepiące – dodać nieco więcej mąki (po łyżce dwie, nadmiar da twarde po ugotowaniu ciasto), jeśli wychodzi suche i twarde – dać nieco więcej wody lub maślanki. Odstawić w misce, pod przykryciem z folii na 15 – 30 minut.
Połowę ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, na dość cienki (ok. 1mm ) placek. Pozostałą część ciasta pozostawić pod przykryciem z folii by nie obsychała.

Szklanką lub kieliszkiem do wina wykrawać kółka.
Ser rozgnieść dobrze widelcem. Wymieszać go z żółtkiem i cukrem.
Na środku każdego kółka z ciasta układać po łyżeczce farszu i sklejać mocno brzegi. Pierogi układać na podsypanych mąką deskach do krojenia.
W szerokim garnku zagotować ok. 2- 3 litry wody, osolić łyżeczką soli.
Wrzucać pierogi na wrzątek, zmniejszyć ogień by woda nie wrzała intensywnie. Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Wykładać pojedynczą warstwą na półmiskach i do razu polewać stopionym masłem.

pierogi z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    28 listopada, 2016, 9:15 am

    uwielbiam pierogi z serem i na słodko i na słono:) Lubię też robić pierogi,ale odkąd w Gdańsku powstała pierogarnia Mandu to nie lepię. Tam robią na miejscu, po zamówieniu, można popatrzeć jak powstaje zamówiona porcja, a wybór smaków przeogromny 🙂 Polecam:)

    1. opalanka
      28 listopada, 2016, 1:01 pm

      Przy najbliższej okazji skosztuję:)

  2. piegusek
    28 listopada, 2016, 11:16 am

    na słodko! jedne z moich ulubionych 🙂

  3. nika
    28 listopada, 2016, 4:13 pm

    Prawdziwe niebo na talerzu! Jestem z obozu "ruskich", ale i tymi z serem nie pogardzę:) Bardzo apetyczne!

  4. Anonimowy
    29 listopada, 2016, 6:44 pm

    Lubię wszystkie rodzaje ,pod każdą postacią,na słodko i wytrawnie.Oj dawno nie robiłam z serem ,musze to nadrobić.Pozdrawiam Alicja:))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)