Czekoladowe ciasto z kremem. Czekoladowy tort ze śmietanowym kremem hibiskusowym
Mocno czekoladowe ciasto z kremem o bardzo specyficznej, gliniastej, zakalcowatej, fantastycznej konsystencji. Wielbiciele ciasta murzynek choć raz powinni je zrobić, by zobaczyć czy jednorazowa zdrada nie przerodzi się w stały związek. Na marginesie – murzynki piekę ostatnio tylko w w wersji z jabłkami i marchewką (przepis). 🙂
Łatwe ciasto, w którym nie trzeba ubijać jajek, a do jego przygotowania wystarczy jedna miska. Składniki rozpuszcza się nad parą, lekko studzi, dodaje mąkę i już. Można polać je dowolną czekoladową polewą. To missisipi mud cake, czyli błota missisipi ( tu przepis na wersję z polewą czekoladową).
Różowy krem smakuje owocowo. Różowy, ulubiony kolor małych księżniczek powstał na bazie śmietanki w której zaparza się kwiaty hibiskusa. Można je kupić w postaci herbatki (w zwykłych sklepach spożywczych lub na wagę, w zielarskich czy ze zdrową żywnością.
składniki ( na formę ok. 21 cm)
– 180 ml ciepłej wody
– 170 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady ( lub 80 g gorzkiej i 150 mlecznej, ciasto będzie łagodniejsze w smaku)
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 120 ml kefiru, jogurtu lub mleka
– 4 jajka
– 2 łyżki oleju
– 300 g maki pszennej
– 250 g cukru
– 2 łyżki kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
krem:
– 25 g suszonych kwiatów hibiskusa
– 600 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 200 ml sera mascarpone
– 3 czubate łyżki cukru
ew. małe bezy do dekoracji – kupiłam gotowe, przepis na domowe – tutaj
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (przyciąć arkusz rantem), brzegi posmarować cienko masłem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Wodę, masło, połamaną na kostki czekoladę i kawę umieścić w dużej misce (powinny się do niej zmieścić później inne składniki) i ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Składniki mieszając rozpuścić nad parą.
Ostudzić by masa nie była mocno gorąca.
Mieszając kuchenną rózga dodać mleko, po jednym jajku, olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek, sodę i cukier, wymieszać krótko mikserem lub łyżką tylko do połączenia składników.
Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie będzie nim oklejony. Zbyt długie pieczeni wysusza ciasto, dlatego dobrze wychwycić ten moment.
Ostudzić ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
Krem
Śmietankę wlać do rondla i zagotować mieszając. Wsypać do niej suszone kwiatki hibiskusa i odstawić pod przykryciem na ok.45 minut – godzinę. Odcedzić przez sitko. Liście można wyrzucić.
Śmietanka powinna zmienić kolor na różowy. Odstawić ją na kilka godzin do lodówki do bardzo mocnego schłodzenia. Zbyt słabo schłodzona może nie chcieć się ubić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Na końcu dodać ser mascarpone i ubijać jeszcze chwilę.
Wierzch ciasta lekko skroić. Pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na warstwy – 2 lub trzy. Każdą Posmarować kremem. Wierzch posypać okruchami dla dekoracji.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
wspaniałe ciasto 🙂
Piękny kolor od tego hibiskusa)) ciekawe)
wygląda cudnie i pewnie tak smakuje