Czekoladowe ciasto z kremem. Czekoladowy tort ze śmietanowym kremem hibiskusowym

Mocno czekoladowe ciasto z kremem o bardzo specyficznej, gliniastej, zakalcowatej, fantastycznej konsystencji. Wielbiciele ciasta murzynek choć raz powinni je zrobić, by zobaczyć czy jednorazowa zdrada nie przerodzi się w stały związek. Na marginesie – murzynki piekę ostatnio tylko w w wersji z jabłkami i marchewką (przepis). 🙂
Łatwe ciasto, w którym nie trzeba ubijać jajek, a do jego przygotowania wystarczy jedna miska. Składniki rozpuszcza się nad parą, lekko studzi, dodaje mąkę i już. Można polać je dowolną czekoladową polewą. To missisipi mud cake, czyli błota missisipi ( tu przepis na wersję z polewą czekoladową).
Różowy krem smakuje owocowo. Różowy, ulubiony kolor małych  księżniczek powstał na bazie śmietanki w której zaparza się kwiaty hibiskusa. Można je kupić w postaci herbatki  (w zwykłych sklepach spożywczych lub na wagę, w zielarskich czy ze zdrową żywnością.

czekoladowe ciasto z kremem
czekoladowy tort ze śmietanowym kremem

składniki ( na formę ok. 21 cm)

– 180 ml ciepłej wody
– 170 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady ( lub 80 g gorzkiej i 150 mlecznej, ciasto będzie łagodniejsze w smaku)
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 120 ml kefiru, jogurtu lub mleka
– 4 jajka
– 2 łyżki oleju
– 300 g maki pszennej
– 250 g cukru
– 2 łyżki kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli

krem: 
– 25 g suszonych kwiatów hibiskusa

– 600 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 200 ml sera mascarpone
– 3 czubate łyżki cukru

ew. małe bezy do dekoracji – kupiłam gotowe, przepis na domowe – tutaj

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (przyciąć arkusz rantem), brzegi posmarować cienko masłem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Wodę, masło, połamaną na kostki czekoladę i kawę umieścić w dużej misce (powinny się do niej zmieścić później inne składniki) i ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Składniki mieszając rozpuścić nad parą.
Ostudzić by masa nie była mocno gorąca.
Mieszając kuchenną rózga dodać mleko, po jednym jajku, olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek, sodę i cukier, wymieszać krótko mikserem lub łyżką tylko do połączenia składników.
Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie będzie nim oklejony. Zbyt długie pieczeni wysusza ciasto, dlatego dobrze wychwycić ten moment.
Ostudzić ciasto w lekko uchylonym piekarniku.

Krem
Śmietankę wlać do rondla i zagotować mieszając. Wsypać do niej suszone kwiatki hibiskusa i odstawić pod przykryciem na ok.45 minut – godzinę. Odcedzić przez sitko. Liście można wyrzucić.
Śmietanka powinna zmienić kolor na różowy. Odstawić ją na kilka godzin do lodówki do bardzo mocnego schłodzenia. Zbyt słabo schłodzona może nie chcieć się ubić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Na końcu dodać ser mascarpone i ubijać jeszcze chwilę.

Wierzch ciasta lekko skroić. Pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na warstwy – 2 lub trzy. Każdą Posmarować kremem. Wierzch posypać okruchami dla dekoracji.

czekoladowe ciasto

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    10 listopada, 2016, 9:29 am

    wspaniałe ciasto 🙂

  2. megii013
    10 listopada, 2016, 3:06 pm

    Piękny kolor od tego hibiskusa)) ciekawe)

  3. ala
    15 listopada, 2016, 2:18 pm

    wygląda cudnie i pewnie tak smakuje

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)