Ciasteczka cynamonowe
Dla rozgrzewki dosypuję do kawy cynamon, do herbaty daję imbir i sok malinowy, a w kominku ogień huczy już stale, bo zima!
Pyszne ciasteczka cynamonowe nadają się do zrobienia z dzieciakami. W końcu w te długie i ciemne wieczory czymś je trzeba odciągnąć od tabletów i komputera. Należy wziąć trzy głębokie oddechy i uzbroić się w cierpliwość. Może nie będzie tak czysto i porządnie, ale za to przecież radośnie:)
Najpierw składniki zagniata się w kulę, potem wałkuje a potem już tylko wycina w ulubione kształty. Do ciasta, oprócz cynamonu można dodać przyprawy do piernika. Ciastka nadadzą się do powieszenia ich na choince. Albo dekoracyjnie w oknie, na długich sznurkach. A dziurki najlepiej wycina mi się słomką do napojów. Znacie to? Zapach podczas pieczenia jest taki, że dech zapiera.
Przepis na domowe ciasteczka cynamonowe. Przepyszne.
składniki:
– 1 i 3/4 szklanki (250 g) mąki pszennej
– pól łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 120 g masła
– jajko
– 2/3 szklanki (130g) cukru
– półtorej łyżeczki cynamonu
opcjonalnie
-białko do posmarowania ciastek
– dwie łyżki cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu do posypania
ciasteczka cynamonowe – przepis
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać posiekane w kostkę masło, jajko, cukier i cynamon. Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Gdyby była sucha i nie chciała się połączyć, należy dodać do niej dwie łyżki lodowatej wody. Ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-4 mm i wycinać dowolne kształty.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym przy pomocy widelca białkiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec do zrumienienia ok. 15 minut.
Ciasteczka można przechowywać z szczelnie zamkniętej puszce lub słoju nawet miesiąc.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
idealne:)
do kawki idealne 🙂
oj pysznie wyglądają
Już wiem co upiekę na niedzielę. Dziękuję za ten przepis 🙂
oj niebo !
Jako miłośniczka cynamonu nigdy nie odmówiłabym takim ciastek;)
No ja myślę:)
a można zrobić z mąki żytniej?
Myślę, że tak. Wałkowałabym cieniej.