Ciasteczka cynamonowe

Dla rozgrzewki dosypuję do kawy cynamon, do herbaty daję imbir i sok malinowy, a w kominku ogień huczy już stale, bo zima!
Pyszne ciasteczka cynamonowe nadają się do zrobienia z dzieciakami. W końcu w te długie i ciemne wieczory czymś je trzeba odciągnąć od tabletów i komputera. Należy wziąć trzy głębokie oddechy i uzbroić się w cierpliwość. Może nie będzie tak czysto i porządnie, ale za to przecież radośnie:)
Najpierw składniki  zagniata się w kulę, potem wałkuje a potem już tylko wycina w ulubione kształty. Do ciasta, oprócz cynamonu można dodać przyprawy do piernika. Ciastka nadadzą się do powieszenia ich na choince. Albo dekoracyjnie w oknie, na długich sznurkach. A dziurki najlepiej wycina mi się słomką do napojów. Znacie to? Zapach podczas pieczenia jest taki, że dech zapiera.
Przepis na domowe ciasteczka cynamonowe. Przepyszne.

pyszne ciasteczka cynamonowe
cisteczka cynamonowe

 

składniki: 

– 1 i 3/4 szklanki  (250 g)  mąki pszennej
– pól łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 120 g masła
– jajko
–  2/3 szklanki (130g) cukru
– półtorej łyżeczki cynamonu

opcjonalnie
-białko do posmarowania ciastek
– dwie łyżki cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu do posypania

ciasteczka cynamonowe – przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać posiekane w kostkę masło, jajko, cukier i cynamon. Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Gdyby była sucha i nie chciała się połączyć, należy dodać do niej dwie łyżki lodowatej wody. Ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Piekarnik ustawić na 170 st.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-4 mm i wycinać dowolne kształty.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym przy pomocy widelca białkiem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec do zrumienienia ok. 15 minut.
Ciasteczka można przechowywać z szczelnie zamkniętej puszce lub słoju nawet miesiąc.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    14 listopada, 2016, 10:25 am

    idealne:)

  2. piegusek
    14 listopada, 2016, 11:39 am

    do kawki idealne 🙂

  3. gosia
    14 listopada, 2016, 3:50 pm

    oj pysznie wyglądają

  4. Panda
    14 listopada, 2016, 8:26 pm

    Już wiem co upiekę na niedzielę. Dziękuję za ten przepis 🙂

  5. magda
    15 listopada, 2016, 8:03 am

    oj niebo !

  6. Angie
    15 listopada, 2016, 10:59 am

    Jako miłośniczka cynamonu nigdy nie odmówiłabym takim ciastek;)

    1. opalanka
      15 listopada, 2016, 4:32 pm

      No ja myślę:)

  7. Beata Zoń
    19 listopada, 2016, 12:04 pm

    a można zrobić z mąki żytniej?

    1. opalanka
      19 listopada, 2016, 12:17 pm

      Myślę, że tak. Wałkowałabym cieniej.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)