Cebularze. Bułki z cebulą

Cebularze to lekko słone drożdżówki pełne farszu, który można przygotować nawet dwa dni przed pieczeniem. Rzecz jasna – nie trzeba, choć przynajmniej trzy cztery godziny wcześniej – warto. Cebula powinna się zmacerować, zmięknąć, przeniknąć solą. Mak – dla ozdoby i chrupkości w pewnych kręgach  to konieczność, bez niego cebularz się nie liczy:) Pewnie i wielkość ma znaczenie, zazwyczaj robi się je większe i bardziej płaskie, choć małe bułeczki jak na zdjęciach całkiem zgrabnie się zajada. Zamiast maku – jak w tradycyjnym wypieku, można je posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.

Skąd cebularze?

Cebularze to regionalna potrawa rodem z lubelskiego, ale znane są też na Podlasiu i Zamojszczyźnie. Żydowski specjał, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można zajadać solo z masłem albo popijać czerwonym barszczykiem, najlepiej na domowym zakwasie z buraków.
Farsz z cebuli można przygotować w dwojaki sposób. Pokrojoną w kostkę zwyczajnie zeszklić (nie rumienić) na oleju, lekko osolić. Sposób drugi – zalać ją niewielką ilością wrzątku, osolić, krótko obgotować, odcedzić, wymieszać z makiem i olejem, od razu zamknąć w zakręconym słoiku. Wystudzoną trzymać z dwa dni w lodówce.

cebularze

cebularze – składniki ( na 12- 16 szt):

farsz: 
– 3-4 duże cebule
– 3 łyżki maku
– 2 łyżki oleju


ciasto :
– 400 g mąki
– 50 g świeżych drożdży lub półtorej łyżeczki suszonych
– półtorej łyżeczki cukru
– 3/4 szklanki ciepłego mleka
– półtorej łyżeczki soli
– jajko
– 50 g masła

-roztrzepane jajko do posmarowania

Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą , podsmażyć na oleju mieszając aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Wymieszać z makiem.
Świeże drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Suche drożdże dodaje się od razu do mąki.
W pozostałym, gorącym mleku rozpuścić masło.
Mąkę wymieszać z wyrośniętymi lub suchymi drożdżami, mlekiem z masłem, roztrzepane widelcem jajko i sól, zagnieść ciasto ręką lub mikserem z końcówkami haki. W razie potrzeby podsypać nieco mąką, ale niezbyt dużo, twarde ciasto nie będzie po upieczeniu puszyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto rozpłaszczyć ręką na wysypanym mąką blacie na placek grubości ok. 2 cm. Szklanką lub słoikiem wycinać kółka. Mniejszą szklaneczką odcisnąć na każdej bułce wgłębienie na farsz, posmarować pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym żółtku. Na zdjęciu bułeczki są jasne, o smarowaniu zapomniałam. Do każdego zagłębienia włożyć łyżkę lub trochę więcej cebulowego farszu. Bułeczki oprószyć makiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki piec ok. 20 – 30 minut.

cebularze

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. piegusek
    30 listopada, 2016, 9:47 am

    lubię cebulę w takim wydaniu:)

  2. Lena
    30 listopada, 2016, 10:10 am

    uwielbiam, oj uwielbiam 🙂

  3. Agnieszka
    30 listopada, 2016, 2:17 pm

    Cebula to jeden z tych cudownych produktów, który podczas smażenia przyciąga całą rodzinę do kuchni swoim niesamowitym aromatem. Cebularze uwielbiam, choć jestem z kręgów "bezmakowych" to chętnie wypróbuję Twojej wersji 🙂 Pozdrawiam.

  4. Angie
    1 grudnia, 2016, 9:56 pm

    Ach, uwielbiam je<3

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)