Rogaliki marchewkowe z dżemem lub marmoladą.Rogaliki z ciasta z marchewką.

Do rogalików marchewkowych można włożyć rozmaite smaki marmolady, gęstego dżemu, powideł czy sera jak do naleśników. Idealny będzie gęsty dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy czy morelowy. Dla podkręcenia smaku można go wymieszać z dużą szczyptą mielonego imbiru. Będzie pysznie i rozgrzewająco.
Rogaliki dłużej pieczone – ok. 25 – 30 minut staną się kruche. Przy krótszym czasie pieczenia, np. 15 – 20 minut uzyskamy miękkie ciasteczka. Sami zdecydujcie jakie wolicie.
By uzyskać całkiem kruche ciasto, trzeba pamiętać, że nie lubi długiego wyrabiania. Masło powinno być zimne, z lodówki, a temperaturą rąk i otoczenia powodują że mięknie. Nie jest ważne bardzo staranne połączenie składników, nie musi być idealnie gładko. Gotowe ciasto – siup do lodówki.
Istnieją specjalne noże siekające do kruchego ciasta, a ja mam do niego mały malakser. Jeśli ktoś lubi szarlotki, rogaliki, tarty, inne kruche ciasta i nie ma, warto rozważyć zakup. Urządzenie trze też marchewkę, ziemniaki, kroi na plasterki i z powodu małych rozmiarów nie zajmuje dużo miejsca w szafce.

rogaliki marchewkowe

 

rogaliki marchewkowe

składniki do rogalików marchewkowych: 

– 200 g zimnego masła
– dwie szklanki mąki
– dwie średniej wielkości marchewki  (ok. 200g)
– 4 łyżki cukru
– ew. łyżka -dwie lodowatej wody

do środka – gęsty dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy

 

Wierzch ciastek można posypać cukrem pudrem, polukrować (trzy łyżki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny) lub zrobić polewę z białej czekolady.

Masło posiekać, dodać mąkę i cukier, zagnieść szybko na okruchy. Kiedy powstaną, dodać stratą na drobnych lub średnich oczkach tarki marchewkę. Gdyby ciasto było bardzo suche i nie chciało się połączyć, można dodać do niego łyżkę wody.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Można również do zamrażarki, będzie krócej- na ok. 25 minut.
Blat lub stolnicę mocno podsypać mąką. Z ciasta oderwać 1/3 i rozwałkować lub rozgnieść dłonią na okrągły placek wielkości ok. 20 cm, o grubości ok. 3-4 mm. Kółko wycinam pokrywką, można też nożem, nożem do pizzy lub przy pomocy talerza.

Podzielić ciasto na 8 trójkątów. U szerszego brzegu położyć porcję (łyżeczkę) dżemu i zawinąć formując rogalik.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca na 20 – 25 minut. Gdyby mocno się rumieniły trakcie pieczenia – można je luźno okryć folią aluminiową.

Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce.

rogaliki marchewkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    12 października, 2016, 8:24 am

    wyglądają przepysznie:)

  2. Dominik G
    12 października, 2016, 8:35 am

    Super! Ciasto marchewkowe robiliśmy, teraz pora na rogaliki wg Twojego przepisu…piękne zdjęcia!

  3. Pieruńskie maszkety
    12 października, 2016, 4:21 pm

    Bez jajek te rogaliki? Marchewkowych jeszcze nie próbowałam :]

    1. opalanka
      12 października, 2016, 6:56 pm

      bez:)

  4. Lara
    13 października, 2016, 6:51 am

    jaka pychotka

  5. Anonimowy
    16 października, 2016, 7:12 pm

    Ciekawa jestem czy można użyć mąki bezglutenowej np. kukurydzianej?

    1. opalanka
      16 października, 2016, 9:42 pm

      Trzeba spróbować, nie wiem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie