Rogaliki marchewkowe z dżemem lub marmoladą.Rogaliki z ciasta z marchewką.
Do rogalików marchewkowych można włożyć rozmaite smaki marmolady, gęstego dżemu, powideł czy sera jak do naleśników. Idealny będzie gęsty dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy czy morelowy. Dla podkręcenia smaku można go wymieszać z dużą szczyptą mielonego imbiru. Będzie pysznie i rozgrzewająco.
Rogaliki dłużej pieczone – ok. 25 – 30 minut staną się kruche. Przy krótszym czasie pieczenia, np. 15 – 20 minut uzyskamy miękkie ciasteczka. Sami zdecydujcie jakie wolicie.
By uzyskać całkiem kruche ciasto, trzeba pamiętać, że nie lubi długiego wyrabiania. Masło powinno być zimne, z lodówki, a temperaturą rąk i otoczenia powodują że mięknie. Nie jest ważne bardzo staranne połączenie składników, nie musi być idealnie gładko. Gotowe ciasto – siup do lodówki.
Istnieją specjalne noże siekające do kruchego ciasta, a ja mam do niego mały malakser. Jeśli ktoś lubi szarlotki, rogaliki, tarty, inne kruche ciasta i nie ma, warto rozważyć zakup. Urządzenie trze też marchewkę, ziemniaki, kroi na plasterki i z powodu małych rozmiarów nie zajmuje dużo miejsca w szafce.
składniki do rogalików marchewkowych:
– 200 g zimnego masła
– dwie szklanki mąki
– dwie średniej wielkości marchewki (ok. 200g)
– 4 łyżki cukru
– ew. łyżka -dwie lodowatej wody
do środka – gęsty dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy
Wierzch ciastek można posypać cukrem pudrem, polukrować (trzy łyżki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny) lub zrobić polewę z białej czekolady.
Masło posiekać, dodać mąkę i cukier, zagnieść szybko na okruchy. Kiedy powstaną, dodać stratą na drobnych lub średnich oczkach tarki marchewkę. Gdyby ciasto było bardzo suche i nie chciało się połączyć, można dodać do niego łyżkę wody.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Można również do zamrażarki, będzie krócej- na ok. 25 minut.
Blat lub stolnicę mocno podsypać mąką. Z ciasta oderwać 1/3 i rozwałkować lub rozgnieść dłonią na okrągły placek wielkości ok. 20 cm, o grubości ok. 3-4 mm. Kółko wycinam pokrywką, można też nożem, nożem do pizzy lub przy pomocy talerza.
Podzielić ciasto na 8 trójkątów. U szerszego brzegu położyć porcję (łyżeczkę) dżemu i zawinąć formując rogalik.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca na 20 – 25 minut. Gdyby mocno się rumieniły trakcie pieczenia – można je luźno okryć folią aluminiową.
Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
wyglądają przepysznie:)
Super! Ciasto marchewkowe robiliśmy, teraz pora na rogaliki wg Twojego przepisu…piękne zdjęcia!
Bez jajek te rogaliki? Marchewkowych jeszcze nie próbowałam :]
bez:)
jaka pychotka
Ciekawa jestem czy można użyć mąki bezglutenowej np. kukurydzianej?
Trzeba spróbować, nie wiem.