Bardzo dobry sernik z bezą. Sernik na ciemnym cieście, z brzoskwiniami, rodzynkami i bezą

Bardzo dobry sernik z bezą. Mocno czekoladowy spód, kremowy, bogaty w smaku sernik na ciemnym cieście, najeżony bakaliami i fikuśna beza na wierzchu. Pyszny deser. Bezę wyciskałam dekoratorem z końcówką gwiazdka, ale nieregularne górki i dołki wykonane łyżką wyglądają równie dobrze. Rzecz w tym, by wykonać ruch wyciągania piany w górę i już powstrzymać się od poprawiania. Z każdym ruchem bowiem beza traci na puszystości i nierówności stają się coraz mniej wypukłe. Tu wyjątkowo trening nie czyni mistrza, nawet zupełnie niewprawiony kuchcik poradzi sobie z tym przepisem.

Ciemne ciasto na spodzie wykonuje się mieszając rozpuszczone z czekoladą składniki. Potem sernikowy środek – żadnego ubijania. Tylko bezowa góra to ubite z cukrem białka. Ten etap można pominąć, jeśli ktoś za nią nie przepada.
Warto zainwestować w dobry, tłusty ser.  Ten sernik nie urośnie i nie opadnie, pozostanie w kremowej, bardzo przyjemnej konsystencji.
Uwaga, uwaga!
3 grudnia ( w godzinach 11- 15.00), w Piotrkowie, w kuchni Nieba odbędą się warsztaty pieczenia serników. Zapisy do 15 listopada. Kto chętny, niech szybko daje znać mailowo –  beata.krolikiewicz@wp.pl.  Koszt warsztatów – 140 zł.

Bardzo serdecznie zapraszam ! 

bardzo dobry sernik z bezą

 

sernik na ciemnym cieście


 składniki ( na tortownicę 24 cm) 

na spód: 
-100 g gorzkiej czekolady
-60 g masła
-dwie łyżki cukru
-2 jajka
-3 łyżki mąki
– pół łyżeczki sody
– 3 łyżki siekanych orzechów włoskich lub migdałów (można pominąć)

na masę serową:

1 kg tłustego, trzy razy zmielonego sera (może być “wiaderkowy”, dobrej jakości)
– 200g sera mascarpone
– 100 ml śmietanki 30%
– 2 jajka
– 3 żółtka (3 białka od nich zostaną użyte w bezie)
– 3/4 szklanki cukru ( 190g)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 4 łyżki rodzynek, 8 sztuk posiekanych, suszonych moreli, dwie łyżki siekanych orzechów włoskich lub laskowych

na bezę: 

– 3 białka
– 180 g drobnego cukru
– łyżeczka skrobi ziemniaczanej

do przełożenia: 

– 200 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, “przyciąć” zapinając na nim obręcz formy. Rant formy wysmarować cienko masłem. Piekarnik ustawić na 180 st.z funkcją góra-dół.
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać masło i cukier, podgrzewać na małym ogniu mieszając do połączenia składników. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę wymieszaną z sodą. Rozsmarować możliwie równo na dnie formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut, piec aż wierzch będzie lekko ścięty. Wyjąć z pieca, piekarnika nie wyłączać.

Kiedy spód się piecze, ser przełożyć do większej miski, na najniższych obrotach miksera wmieszać  śmietankę, kolejno jajka i żółtka, cukier, wanilię, skrobię. Bakalie oprószyć lekko mąką pszenną i na końcu wmieszać w masę. Przelać ją na podpieczony spód. Piec 15 minut w temperaturze 180 st a następnie zmniejszyć ją do 120 stopni i piec jeszcze godzinę.
Piętnaście minut przed końcem pieczenia ubić pozostawione 3 białka. Kiedy będą sztywne dodawać po łyżce cukru (po każdej ubijać dłuższą chwilę) i ubijać aż masa będzie lśniąca. Na końcu wmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Sernik wyjąć z piekarnika.

Dobrze wymieszany dżem ułożyć ostrożnie w wielu  punktach na wierzchu ciasta i delikatnie rozsmarować.
Wyłożyć na to masę bezową.
Ponownie wstawić formę z deserem do piekarnika. Piec 30 minut w temp. 130 stopni, następnie zmniejszyć do 100 i suszyć bezę kolejne 30 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Okroić ostrym nożem ciasto wzdłuż rantu, w celu jego zdjęcia. Odstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia deseru. Ostrożnie, przy pomocy szerokiej, płaskiej łopatki przełożyć ciasto na paterę lub talerz.

inspiracja – tutaj

sernik na ciemnym cieście z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Izaa
    31 października, 2016, 10:08 am

    wysmienity!

  2. Lena
    31 października, 2016, 12:19 pm

    aż mam ochotę na taki sernik 🙂

  3. Wypieki Beaty
    31 października, 2016, 2:35 pm

    Fajny serniczek 🙂

  4. Anonimowy
    31 października, 2016, 5:53 pm

    Właśnie siedzi w piekarniku 🙂

  5. megii013
    31 października, 2016, 9:03 pm

    Wygląda bardzo apetycznie))

  6. Agnieszka
    4 listopada, 2016, 11:02 am

    Parafrazując pewne popularne porzekadło: 'dobry sernik nie jest zły', a z czekoladą i bezą o niebo lepszy 🙂 Pysznie bardzo.
    Pozdrawiam

  7. Katalog Smaków
    5 listopada, 2016, 12:21 pm

    Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

  8. czekoladowyzawrotglowy
    7 listopada, 2016, 10:06 am

    PIękny, zapisuję i na pewno wypróbuję 🙂

  9. Zuzanna F
    7 listopada, 2016, 7:05 pm

    Podoba mi sie ten dżem między bezą a ciastem, całość wygląda smakowicie!

  10. Unknown
    22 grudnia, 2016, 6:36 pm

    Czy ja nie mam skrobi ziemniaczanej to mogę ją zastąpić budyniem? I ile wtedy go dać?

    1. opalanka
      22 grudnia, 2016, 7:27 pm

      Tak, dwa opakowania.

  11. Magonia
    3 stycznia, 2017, 6:24 pm

    Kolejny super sernik wypróbowany z tego bloga. Smaczny i do tego super wygląda. Nie przepadam za sernikami na spodzie, ale ten spód daje fajny kontrast smakowy do sernika, nie jest słodki i do tego mięciutki. Pozdrawiam

    1. opalanka
      3 stycznia, 2017, 6:47 pm

      pozdrawiam również:)

  12. Jolanta
    14 kwietnia, 2017, 9:10 am

    Czy można upiec bez spodu?

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2017, 3:27 pm

      Tak.

  13. Beata
    2 grudnia, 2018, 8:12 pm

    Witam,
    Czy jeśli mam tylko 180 g mascarpone, to mam je czymś zastąpić? Dołożyć mąki ziemniaczanej, budyniu? Czy sernik da radę z mniejszą ilością mascarpone?

    1. Beata Królikiewicz
      3 grudnia, 2018, 8:11 am

      Tak, da radę, można dołożyć stopionego masła.

      1. Beata
        3 grudnia, 2018, 2:41 pm

        A mniej więcej ile? To brakujące 20 g? Nie chciałabym, by się rozjechał 🙂
        A śmietany zostawić to 100 ml?

        1. Beata Królikiewicz
          4 grudnia, 2018, 5:42 pm

          Tak, zostawić. Nie rozjedzie się, dać ok. 100 g stopionego.

          1. Beata
            4 grudnia, 2018, 7:25 pm

            Bardzo dziękuję 🙂 czyli ostatecznie potwierdzę: 100 g masła roztopionego, 100 ml śmietany i 180 g mascarpone? 🙂

          2. Beata Królikiewicz
            4 grudnia, 2018, 8:55 pm

            Ach, przepraszam, źle zrozumiałam, nieuważnie przeczytałam. Te 20 g nie stanowi wielkiej różnicy, można dołożyć dla pewności łyżkę stopionego masła, nie zmieni to konsystencji po upieczeniu. Jak się jej nie doda, też dramatu nie będzie:) Pozdrawiam

          3. Beata
            5 grudnia, 2018, 5:13 am

            Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🙂

  14. Beata
    16 grudnia, 2018, 3:55 am

    Jeśli dobrze rozumiem, wszystkie składniki do masy serowej: jajka, twaróg, mascarpone, śmietanę miksujemy od razu? Nie muszę osobno ubijac kremowki, jajek? Ile mniej więcej miksowac masę?

    1. Beata Królikiewicz
      16 grudnia, 2018, 10:10 pm

      Nie, osobno nie, wszystko razem. Ubijać tylko do połączenia składników.

      1. Beata
        17 grudnia, 2018, 12:50 pm

        To rewelacja, szybkie ciasto i na pewno pyszne! Na świątecznym stole się znajdzie 🙂

  15. Magdalena
    18 kwietnia, 2019, 7:57 am

    Witam?czy ten spod można upiec dzień wcześniej?pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      18 kwietnia, 2019, 1:40 pm

      Tak.

  16. Kasia
    14 kwietnia, 2020, 12:29 pm

    Zrobiłam na Wielkanoc 🙂 Zapomniałam dodać mascarpone a i tak wyszedł przepyszny!

  17. Elwira
    30 sierpnia, 2021, 5:13 pm

    Czy pieczemy w piekarniku “góra dół “czy z termoobiegiem?

    1. Beata Królikiewicz
      30 sierpnia, 2021, 8:08 pm

      góra- dół.

  18. Monia
    30 września, 2021, 2:05 pm

    Ubiłam na sztywno białka a jak dodałam cukier to nie były już takie sztywne czy to nie przeszkadza ?

    1. Beata Królikiewicz
      2 października, 2021, 6:42 am

      Cukier trzeba dawać po łyżce, nie na raz, po każdej poubijać nieco by cukier się rozpuścił. Wtedy beza jest sztywna. Jeśli zrobiła się rzadka, stanie się po upieczeniu miękką pianką, jednak i tak będzie smacznie.

  19. Myszka
    19 lutego, 2024, 1:12 pm

    Sernik upieczony i spróbowany. Gdybym miała go upiec jeszcze raz to pominełabym orzechy bo barwią masę serową nie apetycznie. Dodałabym też mniej skrobi ponieważ masa serowa jak dla mnie jest zbyt sypka i dodałabym więcej cukru do masy serowej bo dla mnie jest mało słodki przy lekko wytrawnym spodzie. To moje sugestie bo każdy z nas ma inny smak.
    Ogólnie sernik pięknie się prezentuje i cieszy oczy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie