Ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami , podobnie jak w szarlotce, gęsta warstwa budyniu i najbardziej aromatyczne owoce na świecie. Na końcu zwieńczenie – lekko chrupiąca beza. Przepyszne na koniec lata i całą jesień. Choć i zimą wyciągam z zamrażarki pokrojone na połówki owoce i jest równie wspaniale. Proste, ale zawsze wszystkim smakujące, babcine ciasto.
I jeszcze w sprawie śliwek. Kiedy zaczyna się na nie sezon, na mojej kuchence stale stoi pyrkoczący garnek i smażą się najlepsze powidła ze śliwek, których nie wolno mieszać. Robią się całkowicie bez mojego udziału, włączam ogień i tyle, a zapach w całym mieszkaniu jest nieziemski. Baaardzo polecam oba przepisy:)

P.S. Kurs pieczenia serników – 1 października w Łodzi. Kto chętny? 🙂

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami – składniki: 

na kruchy spód (na blaszkę ok. 23x 36 cm lub tortownicę 26 – 28 cm) : 

– 3 szklanki mąki (450 g)
– 200 g schłodzonego masła
– 4 żółtka
– pół szklanki cukru  (110 g)
– łyżka, dwie bardzo zimnej wody

warstwa budyniowa: 

Można użyć sklepowego produktu o
smaku waniliowym (potrzebne są tu dwa opakowania) używając o 200 ml
mniej mleka niż w przepisie, by budyń był bardziej gęsty.
Albo zrobić budyń domowym sposobem z następujących składników:  

– 3/4 l mleka
– 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 żółtka
– łyżeczka masła
– 3 łyżki cukru
ok. 80 dag śliwek średniej wielkości lub węgierek


beza:

– 4 białka
– 200 g cukru
– dwie łyżeczki skrobi ziemniaczanej

kruchy spód.

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i możliwie szybko zagnieść ciasto. Chodzi o to, by masło nie ogrzało się od ciepła naszej ręki, stąd pośpiech. Można zrobić to malakserem. Gdyby było suche i nie chciało się połączyć w kulę – trzeba dodać łyżkę dwie, lub czasem nieco więcej lodowatej wody.
Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny lub na 20 minut do zamrażarki.

Budyń.

Skrobię i  żółtka wymieszać w szklance zimnego mleka.
Pozostałe mleko zagotować z masłem i cukrem. Kiedy będzie wrzące, intensywnie mieszając, cienką strużką wlewać zawiesinę ze skrobi i żółtek. Mieszać jeszcze chwilę aż budyń dobrze zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować lekko przez spożywczą folię i wylepić nim formę formując brzeg ok. 2- 3 cm. Ponakłuwać widelcem na całej powierzchni, zapobiegnie to mocnemu wybrzuszaniu się ciasta. Piec ok. 20 – 30 minut, do zrumienienia ciasta. Wyjąć blaszkę, piekarnik pozostawić włączony, zmniejszyć temp. do 180 st.

Beza.

Kiedy ciasto się piecze – ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na końcu, łyżką lub mikserem na wolnych obrotach wmieszać po łyżce skrobi ziemniaczanej

Na podpieczony spód wyłożyć budyń, na nim ułożyć skórką do dołu połówki śliwek bez pestek, a całość pokryć pianą z białek. Piany nie wygładzać równo, im bardziej zwichrowana, tym większy jej urok.
Wstawić ciasto do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90 stopni. Piec jeszcze 30 minut.
Wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce. Kroić po ostygnięciu.

ciasto ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
    

Zapisz



  1. nieperfekcyjna Monika
    28 sierpnia, 2016, 9:24 am

    Świetny przepis, ale nie lubię placków ze śliwkami, myślisz, że mogę je zastąpić innym owocem?
    http://nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com/

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 10:54 am

      No jasne, jabłkami, brzoskwiniami np.

  2. babka z rodzynkiem
    28 sierpnia, 2016, 12:55 pm

    Fantastyczne to ciasto…musiało być pyszne…:-)

  3. Lena
    28 sierpnia, 2016, 6:09 pm

    poezja smaków;)

  4. amaranthrose
    28 sierpnia, 2016, 6:12 pm

    Uwielbiam takie ciasta!

  5. natalia
    29 sierpnia, 2016, 3:38 pm

    wszystkie słodkości ze śmietankowym budyniem są dla mnie mega <3

  6. rabarbarowo
    31 sierpnia, 2016, 5:06 am

    Doskonałe ciacho! Takie, które wszystkim posmakuje bez wyjątku 😉 I do tego wspaniale się prezentuje.

  7. jagoda
    1 września, 2016, 6:10 am

    jakby było obok mnie w tym momencie to całe bym zjadła !

  8. Anonimowy
    16 września, 2017, 3:13 pm

    Żałuję że upiekłam według podanego przepisu: ciekło ze śliwek – nie polecam ciapa wyszła.

    1. opalanka
      26 września, 2017, 8:43 am

      W przypadku węgierek – nie podpiekam. Robię adnotację.

    2. Monika
      27 lipca, 2018, 10:19 am

      U mnie niestety to samo 🙁

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)