Ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami , podobnie jak w szarlotce, gęsta warstwa budyniu i najbardziej aromatyczne owoce na świecie. Na końcu zwieńczenie – lekko chrupiąca beza. Przepyszne na koniec lata i całą jesień. Choć i zimą wyciągam z zamrażarki pokrojone na połówki owoce i jest równie wspaniale. Proste, ale zawsze wszystkim smakujące, babcine ciasto.
I jeszcze w sprawie śliwek. Kiedy zaczyna się na nie sezon, na mojej kuchence stale stoi pyrkoczący garnek i smażą się najlepsze powidła ze śliwek, których nie wolno mieszać. Robią się całkowicie bez mojego udziału, włączam ogień i tyle, a zapach w całym mieszkaniu jest nieziemski. Baaardzo polecam oba przepisy:)

P.S. Kurs pieczenia serników – 1 października w Łodzi. Kto chętny? 🙂

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami – składniki: 

na kruchy spód (na blaszkę ok. 23x 36 cm lub tortownicę 26 – 28 cm) : 

– 3 szklanki mąki (450 g)
– 200 g schłodzonego masła
– 4 żółtka
– pół szklanki cukru  (110 g)
– łyżka, dwie bardzo zimnej wody

warstwa budyniowa: 

Można użyć sklepowego produktu o smaku waniliowym (potrzebne są tu dwa opakowania) używając o 200 ml
mniej mleka niż w przepisie, by budyń był bardziej gęsty.
Albo zrobić budyń domowym sposobem z następujących składników:  

– 3/4 l mleka
– 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 żółtka
– łyżeczka masła
– 3 łyżki cukru
ok. 80 dag śliwek, najlepiej węgierek

beza:

– 4 białka
– 200 g cukru
– dwie łyżeczki skrobi ziemniaczanej

kruchy spód.

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i możliwie szybko zagnieść ciasto. Chodzi o to, by masło nie ogrzało się od ciepła naszej ręki, stąd pośpiech. Można zrobić to malakserem. Gdyby było suche i nie chciało się połączyć w kulę – trzeba dodać łyżkę dwie, lub czasem nieco więcej lodowatej wody.
Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny lub na 20 minut do zamrażarki.

Budyń.

Skrobię i  żółtka wymieszać w szklance zimnego mleka.
Pozostałe mleko zagotować z masłem i cukrem. Kiedy będzie wrzące, intensywnie mieszając, cienką strużką wlewać zawiesinę ze skrobi i żółtek. Mieszać jeszcze chwilę aż budyń dobrze zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować lekko przez spożywczą folię i wylepić nim formę formując brzeg ok. 2- 3 cm. Ponakłuwać widelcem na całej powierzchni, zapobiegnie to mocnemu wybrzuszaniu się ciasta. Piec ok. 20 – 30 minut, do zrumienienia ciasta. Wyjąć blaszkę, piekarnik pozostawić włączony, zmniejszyć temp. do 180 st.

Beza.

Kiedy ciasto się piecze – ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na końcu, łyżką lub mikserem na wolnych obrotach wmieszać po łyżce skrobi ziemniaczanej

Na podpieczony spód wyłożyć budyń, na nim ułożyć skórką do dołu połówki śliwek bez pestek, a całość pokryć pianą z białek. Piany nie wygładzać równo, im bardziej zwichrowana, tym większy jej urok.
Wstawić ciasto do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90 stopni. Piec jeszcze 30 minut.
Wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce. Kroić po ostygnięciu.

ciasto ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
    

Zapisz



  1. nieperfekcyjna Monika
    28 sierpnia, 2016, 9:24 am

    Świetny przepis, ale nie lubię placków ze śliwkami, myślisz, że mogę je zastąpić innym owocem?
    http://nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com/

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 10:54 am

      No jasne, jabłkami, brzoskwiniami np.

  2. babka z rodzynkiem
    28 sierpnia, 2016, 12:55 pm

    Fantastyczne to ciasto…musiało być pyszne…:-)

  3. Lena
    28 sierpnia, 2016, 6:09 pm

    poezja smaków;)

  4. amaranthrose
    28 sierpnia, 2016, 6:12 pm

    Uwielbiam takie ciasta!

  5. natalia
    29 sierpnia, 2016, 3:38 pm

    wszystkie słodkości ze śmietankowym budyniem są dla mnie mega <3

  6. rabarbarowo
    31 sierpnia, 2016, 5:06 am

    Doskonałe ciacho! Takie, które wszystkim posmakuje bez wyjątku 😉 I do tego wspaniale się prezentuje.

  7. jagoda
    1 września, 2016, 6:10 am

    jakby było obok mnie w tym momencie to całe bym zjadła !

  8. Anonimowy
    16 września, 2017, 3:13 pm

    Żałuję że upiekłam według podanego przepisu: ciekło ze śliwek – nie polecam ciapa wyszła.

    1. opalanka
      26 września, 2017, 8:43 am

      W przypadku węgierek – nie podpiekam. Robię adnotację.

    2. Monika
      27 lipca, 2018, 10:19 am

      U mnie niestety to samo 🙁

  9. Jadwiga
    26 września, 2020, 9:14 pm

    Z przykrością muszę stwierdzić, że tym razem (pierwszy przepis z tej strony) niewypał ☹️ Ciasto wyszło całkiem surowe, a budyń mimo że zrobiony z 700 ml na 2 opakowania był zbyt płynny ☹️

    1. Beata Królikiewicz
      26 września, 2020, 10:16 pm

      Hmm. Gęstość sklepowego budyniu przy zmniejszonej ilości mleka niż podano na opakowaniu musi być właściwa. No bo jak inaczej?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)