Łatwe ciasteczka sezamowe. Ciasteczka z mąki owsianej

Łatwe ciasteczka sezamowe, małe, szybkorobiące się, chrupiące ciasteczka bez mąki pszennej.

Chwil kilka i są. Leciutkie, za to z bardzo dużą zawartością wapnia i magnezu. Na zdrowe kości i poprawę nastroju:)
Porcja nieduża, na piętnaście ciasteczek, można robić od razu podwajając składniki.
Kto lubi – zamienia sezam na zmielone orzechy, też będzie pysznie.
Płatki owsiane  szybko zmieli się malakserem lub w młynku do kawy, do tej porcji ciastek potrzebne są zaledwie trzy łyżki. Rzecz jasna, kto ma, może użyć gotowej mąki owsianej.
Przy prażeniu sezamu należy być czujnym, wystarczy mu krótka chwila i jest gotowy. Pozostawiony na rozgrzanej patelni, nawet już bez płomienia lubi się przypalić.

Łatwe ciasteczka sezamowe


łatwe ciasteczka sezamowe – składniki (na 15 sztuk)

– 3 łyżki płatków owsianych (zmielonych malakserem na mąkę) lub gotowej mąki owsianej
– 2 białka dużych jaj ( lub 3 małe)
– 2,5 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
– 5 łyżek sezamu

łatwe ciasteczka sezamowe – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru.
Do ubitej piany dodawać po łyżce mąki owsianej, każdą wmieszać łopatką, bez użycia miksera.
Sezam podprażyć chwilę na rozgrzanej patelni do lekkiego zezłocenia. Od razu przesypać na talerz i dodawać po łyżce do ciasta. Podobnie jak z mąką – mieszać łopatką, delikatnie, od dołu do góry, by piana nie opadła.
Przy pomocy łyżki nakładać możliwie okrągłe porcje na wyłożoną papierem blaszkę.
Piec ok. 15 minut na środkowej  półce piekarnika. Pozostawić w uchylonym piekarniku ostudzenia.
Podważając ciastka łopatką zdejmować je z blaszki. 



Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. kociolek-pysznosci
    9 sierpnia, 2016, 9:27 am

    Ale super ciasteczka takie do pochrupania.

  2. Lena
    9 sierpnia, 2016, 9:28 am

    Muszą smakować wspaniale?

  3. Aguś kulinarnie
    9 sierpnia, 2016, 2:10 pm

    Pochrupałabym chętnie:)

  4. Olga Pi
    9 sierpnia, 2016, 4:46 pm

    Idealne do pochrupania na podwieczorek:)

  5. Angie
    10 sierpnia, 2016, 5:47 am

    Zabieram do pracy!

  6. Kasia Sarna
    10 sierpnia, 2016, 8:03 am

    ostatnio nałogowo jem sezam, więc takie ciasteczka to coś idealnie dla mnie 🙂

  7. Lampka
    24 sierpnia, 2016, 11:15 am

    Opalanka, wyjdą z ksylitolem?

  8. opalanka
    24 sierpnia, 2016, 8:57 pm

    Powinny.

  9. Kasia P
    2 września, 2016, 8:42 pm

    Zrobilam dzisiaj wg przepisu. W smaku super, wyglądają identycznie jsk na zdjęciu ale wcele nie chrupiące!
    Miękkie jak biszkopt. Co zrobiłam źle?

  10. Kasia P
    2 września, 2016, 8:42 pm

    Zrobilam dzisiaj wg przepisu. W smaku super, wyglądają identycznie jsk na zdjęciu ale wcele nie chrupiące!
    Miękkie jak biszkopt. Co zrobiłam źle?

    1. opalanka
      3 września, 2016, 6:10 am

      Następnym razem ustaw temperaturę na 190 stopni i nieco dłużej je piecz. To różnice w piekarnikach. Te ciastka chrupią z wierzchu, w środku są dość miękkie. Jeśli lubisz jeszcze bardziej chrupiące – sprawdź czy nie pasuje Ci bardziej ten przepis – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/szybkie-ciasteczka-sezamowe-kruche.html

  11. Anonimowy
    15 maja, 2017, 2:10 pm

    Zrobiłam te ciasteczka w trzech wersjach: z sezamem, z kokosem i ze słonecznikiem. Najlepsze wyszły z wiórkami kokosowymi. Jednak nie powtórzę już tego przepisu. Po upieczeniu były super, ale na drugi dzień zrobiły się gumiaste.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)