Babeczki kokosowe z wiśniami. Kokosowe muffinki z owocami
Babeczki kokosowe z wiśniami mają mocno wilgotne, dość zwarte ale miękkie ciasto, idealne dla wielbicieli kokosowych wypieków. Drugiego a nawet trzeciego dnia nieźle się trzymają i zachowują świeżość, może poza owocową dekoracją na wierzchu, ale to rzecz oczywista, jeśli chcemy ciastka przechowywać dłużej – omijamy.
Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, mimo dodatku proszku niezbyt wysoko wyrastające ale w sam raz na niekłopotliwe małe co nieco do popołudniowych spotkań przy kawie i herbacie.
Jeśli mąkę zamienić na ryżową albo kokosową, powstaną babeczki kokosowe z wiśniami – bez glutenu.
P.S. Wiśnie można zastąpić malinami lub kawałkami jabłek lub brzoskwiń.
Jeśli uda Wam się uda upiec coś z moich przepisów – zachęcam do chwalenia się i pisania o tym w komentarzach. Wiem z FB, że często się udaje, tam dajecie znać:)
babeczki kokosowe z wiśniami – składniki (na ok.12 sztuk) :
– 230 g wiórków kokosowych
– 70 g mąki pszennej lub kokosowej
– pół szklanki brązowego lub białego cukru (ok. 125 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże lub 3 mniejsze jajka plus łyżka cukru
– 300 ml ciepłego, niegorącego mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) , może być zwykłe lub roślinne
– ok. 30 dag wiśni
na wierzch :
babeczki kokosowe z wiśniami – przepis
lukier – 2 czubate łyżki cukru pudru wymieszane z ok. dwiema, trzema łyżeczkami soku z cytryny,
wiórki z białej czekolady, wiśnie do dekoracji
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Formę do muffinek lub babeczek wysmarować olejem i jeśli nie jest silikonowa – wysypać dobrze tartą bułką lub kaszą manną. Można też do wyłożenia foremek użyć grubszych, woskowanych papilotek, zwykłe, papierowe się przyklejają.
Wiórki, mąkę i proszek wymieszać w misce. Zalać mlekiem, dodać roztrzepane widelcem w kubku żółtka jaj i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając łyżkę cukru. Wmieszać w masę.
Do foremek wkładać po łyżce ciasta na nim układać po trzy wydrylowane wiśnie. Przykryć łyżką ciasta.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę, na ok. 30 minut. Gdyby babeczki bardzo się rumieniły, można je w połowie pieczenia okryć luźno aluminiową folią.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia, zaczekać do ostygnięcia babeczek.
Polać lukrem i posypać struganą na wiórki, nożykiem do obierania warzyw – czekoladą.
cudne!
urocze, pyszne muszą być:)
kokos jest najlepszy
Świetne połączenie smaków, babeczki wyglądają uroczo.