Łatwe ciasteczka cytrynowe. Maślane ciasteczka cytrynowe na białym serze
Łatwe ciasteczka cytrynowe, szybkie, bezproblemowe ciastka o delikatnym, cytrynowym smaku i zapachu. Nieco wilgotne, przez dodatek białego sera. Są miękkie w środku, chyba, że przetrzymamy je zbyt długo w piekarniku, wtedy stwardnieją. Według mojego widzimisia, te z miękkim środkiem są znacznie lepsze.
Ciasto przed pieczeniem wymaga półgodzinnego schłodzenia w zamrażarce lub godzinnego w lodówce. Można też zagnieść je nawet dzień wcześniej, to czasem dość wygodny sposób dla zapracowanych.
Dla urozmaicenia smaku warto dodać do nich ulubionych, siekanych orzechów lub innych bakalii, na przykład suszonych moreli czy siekanej żurawiny.
Łatwe ciasteczka cytrynowe, do popołudniowej kawy na leżaku/hamaku/kocyku – polecam:)
składniki (na ok. 30 ciastek) :
– 100 g masła (miękkiego, wyjętego wcześniej z lodówki)
– 200 g białego sera (zmielonego lub zblendowanego)
– 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru (180g)
– jajko
– 2,5 szklanki mąki (375 g)
– łyżeczka sody
-1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
– kilka kropli ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
– skórka otarta z dwóch ekologicznych cytryn
– 3 łyżki soku z cytryny
ewentualnie – siekane orzechy, migdały, pistacje lub inne ulubione bakalie – ok. pół szklanki
lukier – pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżką soku z cytryny. Gdyby był zbyt gęsty, należy dodać więcej soku, zbyt rzadki – więcej cukru.
Masło rozetrzeć przy pomocy miksera lub malaksera, dodając cukier oraz biały ser.
Miksując dodać jajko, połowę mąki, sodę, sól, skrobię, ekstrakt waniliowy lub cukier, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę ewentualne bakalie i zagnieść (ręcznie lub malakserem) ciasto na miękką kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Ciasto może też leżakować w lodówce cały dzień a nawet całą dobę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ręką zwilżoną olejem odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Układać je na papierze w odległościach 2-3 cm. Nacisnąć dłonią nadając ciastkom spłaszczony kształt.
Piec 8-10 minut do bardzo lekkiego zrumienienia ciastek. Dłuższy czas pieczenia spowoduje, że stwardnieją.
Odstawić na kratkę do ostudzenia, polać lukrem. Jeśli używamy siekanych orzechów do posypania, trzeba robić to od razu, lukier dość szybko zastyga.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
lubię takie ciasteczka pochrupać do herbatki i książki w ręku:)
Podobają mi się 🙂 Zapisuję – warto mieć takie w zanadrzu choćby zamrożone, a i na słodki upominek też będą doskonałe 🙂 Pięknie.
Pozdrawiam
Agnieszka
Ale one muszą być dobre, do herbatki 🙂 Znakomity przepis.