Dżem truskawkowy. Łatwe przepisy
Metod na dżem truskawkowy jest kilka.
Prawdziwy, babciny dżem bez substancji żelujących wymaga nieco cierpliwości. Trzeba mu pozwolić na długie, 3-4 godzinne bulgotanie. Truskawki należy zagotować, zmniejszyć ogień na minimum. Od czasu do czasu zamieszać, by owoce nie przywarły do dna. Długość gotowania uzależniona jest od zawartości wody w owocach i bywa różna. Właściwy stopień zgęstnienia dżemu nasze babcie oceniały metodą zimnego talerzyka. Kiedy wyłożona porcja nie spływała z niego po jego przechyleniu – to był czas na przekładanie do słoików.
Niektórzy mówią, że najlepsza na dżemy odmiana truskawek to ta najpóźniejsza, z małymi owocami, choć wiele osób korzysta z wcześniejszych odmian.
Cukier żelujący (ten z oznaczeniem 1:1) nie posiada konserwantów, zatem można go używać bez wielkich obaw, oczywiście pomijając fakt, że ogólnie cukier to …sami wiecie:). Pozostałe, dostępne w sklepach substancje żelujące – 2:1 i 3:1 już konserwanty posiadają. Czas przygotowania owoców z żelującym cukrem 1:1 – od zagotowania – 4 minuty. Kusząca opcja.
I jest jeszcze sposób najłatwiejszy, który sprawdza się świetnie w przypadku śliwek, brzoskwiń, moreli i również truskawek. Do garnka wsypuje się grubą warstwę cukru, tak ok.2- 3 cm. I na to, na wierzch – ok. 1 kg owoców. Włącza się ogień i pod żadnym pozorem nie wolno owoców zamieszać. Ani potrząsać w trakcie garnkiem. Gotuje się na małym ogniu pierwszego dnia – godzinę. Drugiego i trzeciego – również. Dopiero teraz można zamieszać i do słoików przełożyć gorący dżem.
Z uwagi na sporą zawartość cukru, pasteryzowanie owoców we wszystkich przypadkach nie jest konieczne. Duża ulga, prawda?
Warto sprawdzić, czy słoiki nie są wyszczerbione i zaopatrzyć się w całkowicie nowe pokrywki, zwiększy to pewność udanego przechowywania truskawkowego dobrostanu.
P.S. – Ewa – dzięki za trud smażenia i udostępnienie modelu do zdjęcia!
dżem truskawkowy – przepisy
Tradycyjna, babcina metoda z długim czasem gotowania:
( na ok. 3/4-1- 1 l dżemu)
– 1 kg truskawek
– 350 g cukru
– sok z połowy cytryny
Truskawki umyć, osuszyć na sicie, obrać z szypułek, duże sztuki przekroić na pół.
Zasypać owoce cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić na 2 godziny, najlepiej do lodówki, by w cieplejsze dni zapobiec fermentacji.
Truskawki razem z sokiem przełożyć do dużego, możliwie szerokiego rondla i gotować od czasu do czasu mieszając. Kiedy uzyskają pożądaną, gęstą konsystencję (zabiera to od 1 do 4 godzin) przełożyć owoce do słoików i mocno zakręcić. Po ostygnięciu, wieczka słoików powinny być wklęsłe. Jeśli tak się nie stanie, pokrywki należy wymienić i owoce zagotować ponownie.
Metoda z cukrem żelującym 1:1
– 1 kg truskawek bez ogonków
– 1 kg cukru żelującego
Truskawki umyć, osuszyć, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
Przełożyć do szerokiego garnka i zagotować. Trzymać na średnim ogniu ok. 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przelać do czystych słoiczków i szczelnie zakręcić. Po ostygnięciu – dżem zgęstnieje.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Domowe dżemy to moja słabość, uwielbiam je robić i jeść<3
Ja zawsze jak robię to właśnie metodą z cukrem żelującym 1:1. Zaciekawiłaś mnie jednak tą tradycyjną metodą ze zwykłym cukrem – chyba następnym razem ją wypróbuję 😉
Uwielbiam takie dżemy. Co roku wracam po nie do domu!
Zrobiłam dżem truskawkowy z cukrem żelujacym 1:1, ale nie zgestniał po ostudzeniu… nie wiem co teraz zrobić, czy da się go jakoś uratować?
Można spróbować dodać jeszcze.