Dżem truskawkowy. Łatwe przepisy

Metod na dżem truskawkowy jest kilka.
Prawdziwy, babciny dżem bez substancji żelujących wymaga nieco cierpliwości. Trzeba mu pozwolić na długie, 3-4 godzinne bulgotanie. Truskawki należy zagotować, zmniejszyć ogień na minimum. Od czasu do czasu zamieszać, by owoce nie przywarły do dna. Długość gotowania uzależniona jest od zawartości wody w owocach i bywa różna. Właściwy stopień zgęstnienia dżemu nasze babcie oceniały metodą zimnego talerzyka. Kiedy wyłożona porcja nie spływała z niego po jego przechyleniu – to był czas na przekładanie do słoików.
Niektórzy mówią, że najlepsza na dżemy odmiana truskawek to ta najpóźniejsza, z małymi owocami, choć wiele osób korzysta z  wcześniejszych odmian.

Cukier żelujący (ten z oznaczeniem 1:1) nie posiada konserwantów, zatem można go używać bez wielkich obaw, oczywiście pomijając fakt, że ogólnie cukier to …sami  wiecie:). Pozostałe, dostępne w sklepach substancje żelujące – 2:1 i 3:1 już konserwanty posiadają. Czas przygotowania owoców z żelującym cukrem 1:1 – od zagotowania – 4 minuty. Kusząca opcja.
I jest jeszcze sposób najłatwiejszy, który sprawdza się świetnie w przypadku śliwek, brzoskwiń, moreli i również truskawek. Do garnka wsypuje się grubą warstwę cukru, tak  ok.2- 3 cm. I na to, na wierzch – ok. 1 kg owoców. Włącza się ogień i pod żadnym pozorem nie wolno owoców zamieszać. Ani potrząsać w trakcie garnkiem. Gotuje się na małym ogniu pierwszego dnia – godzinę. Drugiego i trzeciego – również. Dopiero teraz można zamieszać i do słoików przełożyć gorący dżem.
Z uwagi na sporą zawartość cukru,  pasteryzowanie owoców we wszystkich przypadkach nie jest konieczne. Duża ulga, prawda?
Warto sprawdzić, czy słoiki nie są wyszczerbione i zaopatrzyć się w całkowicie nowe pokrywki, zwiększy to pewność udanego przechowywania truskawkowego dobrostanu.

P.S. – Ewa – dzięki za trud smażenia i udostępnienie modelu do zdjęcia!

dżem truskawkowy – przepisy

Tradycyjna, babcina metoda z długim czasem gotowania:
( na ok. 3/4-1- 1 l dżemu)
– 1 kg truskawek
– 350 g cukru
– sok z połowy cytryny

Truskawki umyć, osuszyć na sicie, obrać z szypułek, duże sztuki przekroić na pół.
Zasypać owoce cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić na 2 godziny, najlepiej do lodówki, by w cieplejsze dni zapobiec fermentacji.
Truskawki razem z sokiem przełożyć do dużego, możliwie szerokiego rondla i gotować od czasu do czasu mieszając. Kiedy uzyskają pożądaną, gęstą konsystencję (zabiera to od 1 do 4 godzin) przełożyć owoce do słoików i mocno zakręcić. Po ostygnięciu, wieczka słoików powinny być wklęsłe. Jeśli tak się nie stanie, pokrywki należy wymienić i owoce zagotować ponownie.

Metoda z cukrem żelującym 1:1

– 1 kg truskawek bez ogonków
– 1 kg cukru żelującego

Truskawki umyć, osuszyć, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
Przełożyć do szerokiego garnka i zagotować. Trzymać na średnim ogniu ok. 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przelać  do czystych słoiczków i szczelnie zakręcić. Po ostygnięciu – dżem zgęstnieje.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Angie
    14 czerwca, 2016, 8:06 pm

    Domowe dżemy to moja słabość, uwielbiam je robić i jeść<3

  2. annika
    19 października, 2016, 11:06 am

    Ja zawsze jak robię to właśnie metodą z cukrem żelującym 1:1. Zaciekawiłaś mnie jednak tą tradycyjną metodą ze zwykłym cukrem – chyba następnym razem ją wypróbuję 😉

  3. Marlena
    22 czerwca, 2017, 7:32 pm

    Uwielbiam takie dżemy. Co roku wracam po nie do domu!

  4. Emilia
    18 czerwca, 2019, 9:11 am

    Zrobiłam dżem truskawkowy z cukrem żelujacym 1:1, ale nie zgestniał po ostudzeniu… nie wiem co teraz zrobić, czy da się go jakoś uratować?

    1. Beata Królikiewicz
      18 czerwca, 2019, 6:14 pm

      Można spróbować dodać jeszcze.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)