Serniczki z truskawkami. Truskawkowe babeczki sernikowe
Serniczki z truskawkami – łatwizna. Przepis jest taki: zmieszaj składniki, wlej do foremek i gotowe. Jest łatwiej niż z muffinkami, naprawdę! Trzeba pobiec do sklepu po biały, zmielony, tłusty ser, taki 15-16%, a jutrzejsza, poranna kawa w ich towarzystwie będzie mistrzostwem świata.
Jeśli podwoi się składniki i wszystko wleje do tortownicy ( 21 cm) wyjdzie sernik jak malowany, trzeba wydłużyć tylko czas pieczenia serniczki z truskawkami gotowe.
Wszystkie serniki są banalne w przygotowaniu, dobrze znać tylko ich upodobania. Nie lubią długiego ubijania, lubią parę, dlatego na spód piekarnika warto wstawiać naczynie z wrzątkiem (tu poradnik, jakby co;) W przypadku zakupu gotowego, zmielonego twarogu pracy przy tym deserze nie ma zupełnie a serniczki baaardzo puszyste, mięciutkie i pyszne.
składniki ( na 12 sztuk) :
spód (można pominąć):
– 130 g ciasteczek ( maślanych lub owsianych)
– 50 g stopionego masła
serniczki:
-500 g zmielonego trzykrotnie białego sera (może być gotowy zmielony sklepowy, najlepiej tłusty – ok. 15%-17%)
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniowy, waniliowy proszek z jednego opakowania
– laska wanilii (wyskrobany nożem środek) lub kilka kropli ekstraktu waniliowego albo łyżka cukru waniliowego
– kilka truskawek
do posypania – okruchy chałwy lub płatki migdałów, orzechy, wiórki czekolady lub kolorowa posypka
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć (malakserem albo w foliowej torebce – wałkiem). Dodać stopione masło, wymieszać.
Piekarnik ustawić na 150 stopni.
Papilotki włożyć do dołków w foremkach do muffinek. Jeśli są cienkie, niewoskowane, można je posmarować lekko olejem, ułatwi to późniejsze odklejanie papierków.
Na dnie każdej papilotki wsypać trochę ciasteczek, docisnąć małą szklanką albo dnem małego słoiczka dla wyrównania.
Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i wanilię – krótko zmiksować. Do każdego dołka nakładać po ok. 2 -3 łyżki masy. Na każdej porcji ułożyć skórką do dołu przekrojoną połówkę truskawki.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z ok. litrem wrzątku.
Formy z ciastem sernikowym wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej bezpośrednio nad naczyniem, na półce – kratce grillowej, by ciastka miały swobodny dostęp do pary z naczynia.
Piec. ok. 30 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia. Najlepsze – schłodzone w lodówce. Babeczki można udekorować płatkami lub słupkami migdałowymi, siekanymi orzechami czy posypką.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
wyglądają szalenie apetycznie:)
Na pewno dziś je przygotuję �� miała być tarta z truskawkami ale uwielbiam też sernik wiec będą babeczki ��������
🙂 Łatwe smaczne i jeszcze miłe dla oka:)
Czy białka trzeba ubić? Moje bebeczki nie wyrosły?
Nie, nie trzeba. Babeczki nie wyrastają. To nie ten typ sernika.
Ach, ale zjadłabym takie cudo:))
Właśnie się pieką. Jeśli chodzi o przygotowanie – łatwizna. Przy okazji przypomniałam sobie, że mój blender to też malakser 😉 Ciekawe jak smakują!
Skusiło Cię bieganie do sklepu po ser:) Daj znać:)
a do tego herbatka,zjadłabym :>
Ooo, coś dla mnie, wszelkie serniki, serniczki i pochodne to moje ulubione ciasta.
Witam kupiłam niestety chudy ser w wiaderku nie zauważyłam a tam tylko 5% tłuszczu 🙁 trzeba by dodać masła ile pani sugeruje ? Roztopione wlać do sera ?
Tak, z 50 g.
Ok udały się , tylko zastanawiam się czy one maja być takie blade ? Czy 150 stopni na pewno ? Chociaż u pani na zdjęciu nie sa zarumienione 🙂
Nie są. Mają małą powierzchnię i szkoda mi było ich wysuszać. Można na ostatnie chwile włączyć (uważnie obserwując bo to szybka sprawa:) grzałkę grillową, jeśli jest, albo podnieść temperaturę.
Zrobiłam z malinami, wyszło genialnie!
Bardzo dziękuję za przepis:)
Musiały być pyszne! Pozdrawiam:)
Ja też zrobiłam z malinami i kawałkami czekolady, za to bez ciasteczkowego spodu. Były pyszne! Mężowi smakowały z czeresniami. A przepis rzeczywiście bardzo prosty.
Moje w piekarniku i rosną jak szalone 🙂