Serniczki z truskawkami. Truskawkowe babeczki sernikowe

Serniczki z truskawkami – łatwizna. Przepis jest taki: zmieszaj składniki, wlej do foremek i gotowe. Jest łatwiej niż z muffinkami, naprawdę! Trzeba pobiec do sklepu po biały, zmielony, tłusty ser, taki 15-16%, a jutrzejsza, poranna kawa w ich towarzystwie będzie mistrzostwem świata.
Jeśli podwoi się składniki  i wszystko wleje do tortownicy ( 21 cm) wyjdzie sernik jak malowany, trzeba wydłużyć tylko czas pieczenia serniczki z truskawkami gotowe.
Wszystkie serniki są banalne w przygotowaniu, dobrze znać tylko ich upodobania. Nie lubią długiego ubijania, lubią parę, dlatego na spód piekarnika warto wstawiać naczynie z wrzątkiem (tu poradnik, jakby co;) W przypadku zakupu gotowego, zmielonego twarogu  pracy przy tym deserze nie ma zupełnie a serniczki baaardzo puszyste, mięciutkie i pyszne.

serniczki z truskawkami

 

serniczki z truskawkami

składniki ( na 12 sztuk) : 

spód (można pominąć): 
– 130 g ciasteczek ( maślanych lub owsianych)
– 50 g stopionego masła

serniczki:
-500 g zmielonego trzykrotnie białego sera (może być gotowy zmielony sklepowy, najlepiej tłusty – ok. 15%-17%)
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniowy, waniliowy proszek z jednego opakowania
– laska wanilii (wyskrobany nożem środek) lub kilka kropli ekstraktu waniliowego albo łyżka cukru waniliowego
– kilka truskawek

do posypania – okruchy chałwy lub płatki migdałów, orzechy, wiórki czekolady lub kolorowa posypka

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć (malakserem albo w foliowej torebce – wałkiem). Dodać stopione masło, wymieszać.
Piekarnik ustawić na 150 stopni.
Papilotki włożyć do dołków w foremkach do muffinek. Jeśli są cienkie, niewoskowane, można je posmarować lekko olejem, ułatwi to późniejsze odklejanie papierków.
Na dnie każdej papilotki wsypać trochę ciasteczek, docisnąć małą szklanką albo dnem małego słoiczka dla wyrównania.
Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i wanilię – krótko zmiksować. Do każdego dołka nakładać po ok. 2 -3 łyżki masy. Na każdej porcji ułożyć skórką do dołu przekrojoną połówkę truskawki.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z ok. litrem wrzątku.
Formy z ciastem sernikowym wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej bezpośrednio nad naczyniem, na półce – kratce grillowej, by ciastka miały swobodny dostęp do pary z naczynia.

Piec. ok. 30 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia. Najlepsze – schłodzone w lodówce. Babeczki można udekorować płatkami lub słupkami migdałowymi, siekanymi orzechami czy posypką.

serniczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    18 czerwca, 2016, 10:05 am

    wyglądają szalenie apetycznie:)

  2. magdalena dorota
    18 czerwca, 2016, 11:55 am

    Na pewno dziś je przygotuję �� miała być tarta z truskawkami ale uwielbiam też sernik wiec będą babeczki ��������

    1. opalanka
      18 czerwca, 2016, 1:26 pm

      🙂 Łatwe smaczne i jeszcze miłe dla oka:)

  3. patrycja
    18 czerwca, 2016, 6:14 pm

    Czy białka trzeba ubić? Moje bebeczki nie wyrosły?

    1. opalanka
      19 czerwca, 2016, 7:14 am

      Nie, nie trzeba. Babeczki nie wyrastają. To nie ten typ sernika.

  4. Angie
    20 czerwca, 2016, 7:59 am

    Ach, ale zjadłabym takie cudo:))

  5. asiaprosto
    20 czerwca, 2016, 7:35 pm

    Właśnie się pieką. Jeśli chodzi o przygotowanie – łatwizna. Przy okazji przypomniałam sobie, że mój blender to też malakser 😉 Ciekawe jak smakują!

    1. opalanka
      20 czerwca, 2016, 7:55 pm

      Skusiło Cię bieganie do sklepu po ser:) Daj znać:)

  6. Ewa W
    22 czerwca, 2016, 10:03 am

    a do tego herbatka,zjadłabym :>

  7. Olka
    23 czerwca, 2016, 5:40 pm

    Ooo, coś dla mnie, wszelkie serniki, serniczki i pochodne to moje ulubione ciasta.

  8. Gonia
    25 czerwca, 2016, 7:36 am

    Witam kupiłam niestety chudy ser w wiaderku nie zauważyłam a tam tylko 5% tłuszczu 🙁 trzeba by dodać masła ile pani sugeruje ? Roztopione wlać do sera ?

    1. opalanka
      25 czerwca, 2016, 9:01 am

      Tak, z 50 g.

  9. Gonia
    25 czerwca, 2016, 7:20 pm

    Ok udały się , tylko zastanawiam się czy one maja być takie blade ? Czy 150 stopni na pewno ? Chociaż u pani na zdjęciu nie sa zarumienione 🙂

    1. opalanka
      25 czerwca, 2016, 8:46 pm

      Nie są. Mają małą powierzchnię i szkoda mi było ich wysuszać. Można na ostatnie chwile włączyć (uważnie obserwując bo to szybka sprawa:) grzałkę grillową, jeśli jest, albo podnieść temperaturę.

  10. Anonimowy
    1 lipca, 2016, 5:48 pm

    Zrobiłam z malinami, wyszło genialnie!
    Bardzo dziękuję za przepis:)

    1. opalanka
      1 lipca, 2016, 7:27 pm

      Musiały być pyszne! Pozdrawiam:)

    2. Anonimowy
      7 sierpnia, 2016, 1:44 pm

      Ja też zrobiłam z malinami i kawałkami czekolady, za to bez ciasteczkowego spodu. Były pyszne! Mężowi smakowały z czeresniami. A przepis rzeczywiście bardzo prosty.

  11. mama Emilka
    11 marca, 2017, 6:51 pm

    Moje w piekarniku i rosną jak szalone 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)