Muffinki z truskawkami. Jogurtowe muffinki z kruszonką

Znany, szybki przepis na muffinki z truskawkami dla zapracowanych, na ostatnią chwilę przed przyjęciem gości, prezent z okazji i takie tam.
Mało po nich sprzątania, nie wymagają ucierań i ubijań, suche składniki miesza się z mokrymi, jak to w muffinkach. Łatwe do zapakowania, nadadzą się do pracy, na wycieczkę i do porannej kawy rzecz jasna.
Kruszonka nie jest konieczna, można pominąć ją w przepisie.
Nie należy przesadzać z ilością owoców, gdyż nadmiar soku spowoduje powstanie zakalca.
Wilgotne, łatwe do przygotowania ciastka. Muffinki z truskawkami – w sam raz na leniwe popołudnia, do kawy lu herbaty.

muffinki z truskawkami

muffinki z truskawkami składniki na a 12 sztuk: 

na kruszonkę: 

– 1/3 szklanki mąki i tyle ile miejsca zabrała mąką- cukru i masła

ciasto:

– 250 g truskawek plus łyżka mąki do ich oprószenia
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli lubimy mało słodkie wypieki)
– szczypta soli
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2 jajka
– 1/3 szklanki stopionego masła (ok.50g) lub oleju
– 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego

Piekarnik ustawić na 190 stopni. Przygotować formy do muffinek – wyłożyć je nasmarowanymi olejem lub specjalnie woskowanymi fabrycznie papilotkami, albo dołki formy wysmarować olejem i oprószyć tartą bułką. Silikonowe wystarczy wysmarować olejem.
Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy, odstawić.
Truskawki pokroić na połówki, jeśli duże- na ćwiartki.

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w większej misce.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich stopione masło lub olej oraz jogurt. Wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre, krótko wymieszać łyżką, bez ubijania i staranności. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta, dodać więcej jogurtu.
Dodać truskawki , wymieszać.
Ciasto wlewać do foremek do około 1/3 ich wysokości. Na wierzchu układać okruchy kruszonki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Druga półka od dołu, bez termoobiegu lub 170 stopni z termoobiegiem.
Drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta nie powinien być oklejony.

muffinki z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    2 czerwca, 2016, 9:14 am

    wspaniałe na drugie śniadanie na słodko:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    2 czerwca, 2016, 12:03 pm

    Lubię takie przepisy "dla zapracowanych" 😉 Wyglądają wspaniale! 🙂

  3. Asia Kurek
    3 czerwca, 2016, 4:17 pm

    Kupiłam 2 kg więc starczy i na babeczki

  4. Anonimowy
    3 czerwca, 2016, 7:29 pm

    Jaki poziom piekarnika i jaka funkcja dziękuję

  5. opalanka
    4 czerwca, 2016, 6:12 am

    drugi od dołu, góra- dół, lub termoobieg na 170 stopni.

  6. Joanna Domarańczyk
    7 czerwca, 2016, 9:07 am

    Wyszły pyszne, wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu, idealne:-)

    1. opalanka
      17 czerwca, 2016, 2:53 pm

      Bardzo się cieszę:)

  7. Agnieszka
    27 stycznia, 2021, 2:11 pm

    są idealne – robiłam je miliony razy, zawsze się udają, nawet w wersji bez owoców są przepyszne… ale ostatnio męczy mnie wątpliwość – a gdyby tak przerobić je na wersję czekoladową? wystarczy tylko dodać kakao? czy wtedy coś zmniejszyć/zwiekszyć? np. ilosc mąki?
    super blog – zaglądam tu przynajmniej raz dziennie – rzadko się zawodzę, chyba jeszcze nigdy 😉

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2021, 7:48 am

      Tak da się, trzeba zmniejszyć o dwie łyżki ilość mąki i dodać dwie kakao. Tu jest też przepis na podobne -https://niebonatalerzu.pl/2018/07/muffinki-czekoladowe-z-wisniami.html

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie