Muffinki z truskawkami. Jogurtowe muffinki z kruszonką

Znany, szybki przepis na muffinki z truskawkami dla zapracowanych, na ostatnią chwilę przed przyjęciem gości, prezent z okazji i takie tam.
Mało po nich sprzątania, nie wymagają ucierań i ubijań, suche składniki miesza się z mokrymi, jak to w muffinkach. Łatwe do zapakowania, nadadzą się do pracy, na wycieczkę i do porannej kawy, rzecz jasna.
Kruszonka nie jest konieczna, można pominąć ją w przepisie.
Nie należy przesadzać z ilością owoców, gdyż nadmiar soku spowoduje powstanie zakalca.
Wilgotne, łatwe do przygotowania ciastka. Muffinki z truskawkami – w sam raz na leniwe popołudnia, do kawy ;un herbaty.

muffinki z truskawkami

muffinki z truskawkami składniki na a 12 sztuk: 

na kruszonkę: 

– 1/3 szklanki mąki i tyle ile miejsca zabrała mąką- cukru i masła

ciasto:

– 250 g truskawek plus łyżka mąki do ich oprószenia
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru ( lub mniej, jeśli lubimy mało słodkie wypieki)
– szczypta soli
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2 jajka
– 1/3 szklanki stopionego masła (ok.50g) lub oleju
– 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego

Piekarnik ustawić na 190 stopni. Przygotować formy do muffinek – wyłożyć je nasmarowanymi olejem lub specjalnie woskowanymi fabrycznie papilotkami, albo dołki formy wysmarować olejem i oprószyć tartą bułką. Silikonowe wystarczy wysmarować olejem.
Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy, odstawić.
Truskawki pokroić na połówki, jeśli duże- na ćwiartki.

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w większej misce.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich stopione masło lub olej oraz jogurt. Wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre, krótko wymieszać łyżką, bez ubijania i staranności. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta, dodać więcej jogurtu.
Dodać truskawki , wymieszać.
Ciasto wlewać do foremek do około 1/3 ich wysokości. Na wierzchu układać okruchy kruszonki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Druga półka od dołu, bez termoobiegu lub 170 stopni z termoobiegiem.
Drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta nie powinien być oklejony.

 

muffinki z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    2 czerwca, 2016, 9:14 am

    wspaniałe na drugie śniadanie na słodko:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    2 czerwca, 2016, 12:03 pm

    Lubię takie przepisy "dla zapracowanych" 😉 Wyglądają wspaniale! 🙂

  3. Asia Kurek
    3 czerwca, 2016, 4:17 pm

    Kupiłam 2 kg więc starczy i na babeczki

  4. Anonimowy
    3 czerwca, 2016, 7:29 pm

    Jaki poziom piekarnika i jaka funkcja dziękuję

  5. opalanka
    4 czerwca, 2016, 6:12 am

    drugi od dołu, góra- dół, lub termoobieg na 170 stopni.

  6. Joanna Domarańczyk
    7 czerwca, 2016, 9:07 am

    Wyszły pyszne, wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu, idealne:-)

    1. opalanka
      17 czerwca, 2016, 2:53 pm

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)