Ciasto z bitą śmietaną. Charlotte z truskawkami

Efektowne ciasto z bitą śmietaną i truskawkami, którego przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu.

Zaczynam od  ustawienia piekarnika na 170 stopni i w ciągu czasu nagrzewania, ciasto jest gotowe do pieczenia. Pozostaje ubicie śmietany. Reszta to czas oczekiwania na stężenie wzmocnionego żelatyną kremu. Można go usztywnić również dodatkiem 250 ml sera mascarpone.
Charlotte to biszkopty z bitą śmietaną. Często wykorzystuje się w nim podłużne, gotowe ciastka i wtedy powstaje łatwe ciasto bez pieczenia. Można i tak.
Z powodu Euro 2016 kształt ciasta budzi u mnie piłkarskie skojarzenia 🙂  Tak czy owak, to łatwe ciasto nie tylko dla kibiców. Przepis.

ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

na roladkę do pokrojenia: 

– 5 jajek
– 3 łyżki cukru (40g)
– 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 100 g)
– czubata łyżka mąki ziemniaczanej  (15g)

krem: 

– 600 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżki żelatyny
– ok. 20 dag truskawek, malin lub jagód zmiksowanych z łyżką cukru (można pominąć i zrobić w wersji bez owoców)

do roladki:

– 5 łyżek ulubionego dżemu , np. truskawkowego

do nasączenia

– pół szklanki herbaty z cukrem i łyżką spirytusu lub wódki

polewa: 

 – pół tabliczki  gorzkiej czekolady
– 3-4 łyżki mleka

Piekarnik ustawić na 170 st.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka bardzo dokładnie oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Kiedy będą sztywne, dodawać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści.
Odłożyć mikser i przy pomocy łyżki lub kuchennej “rózgi” wmieszać kolejno po jednym żółtku a następnie po łyżce – mąkę pszenną i ziemniaczaną. Należy wsiać je do masy przez sitko. Najlepiej mieszać od spodu do góry, wolno i bez pośpiechu, by piana nie opadła.
Powstałą masę rozsmarować możliwie równo na papierze do pieczenia. Włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 12- 15 minut.
Ściereczkę kuchenną oprószyć lekko cukrem pudrem lub drobnym cukrem.

Nieduży durszlak lub możliwie okrągłą miskę wyłożyć folią spożywczą a następnie przy pomocy pędzelka cienko posmarować ją olejem.
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, papierem do góry.
Odkleić papier i od razu przy pomocy ściereczki zawinąć ciasto w dość ciasną roladę.
Delikatnie rozwinąć ciasto  z materiału.
Przy pomocy pędzelka lekko zwilżyć ciasto ponczem a następnie posmarować dżemem. Ponownie, pomagając sobie ściereczką, zwinąć ciasto formując możliwie równy walec. Zawinąć ciasno w tkaninę i odłożyć na ok. 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Pokroić ostrym nożem na ok. centymetrowe krążki.
Wyłożyć krążkami wnętrze durszlaka lub miski, kilka powinno zostać do ułożenia na wierzchu deseru.

Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wrzątku i dobrze wymieszać, lekko ostudzić (na chwilę  wkładam naczynie do kubka z zimną wodą).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru.
Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, dobrze wymieszać.
Owoce zmiksować  łyżką cukru, dodać łyżeczkę żelatyny ze śmietaną, wymieszać.
Cienką strużką wlać pozostałą żelatynę pod ubijające śmietanę łopatki miksera.
Wyłożyć ubitą śmietanę w zagłębienie powstałe z krążków rolady.
Wlać zmiksowane owoce, lekko i niedokładnie przemieszać masę by powstały smugi.
Całość przykryć kilkoma pozostałymi krążkami z ciasta.
Odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia w lodówce.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    11 czerwca, 2016, 8:34 am

    wspaniale wygląda! 🙂

  2. Amber
    11 czerwca, 2016, 8:53 am

    WoW! Cudo!
    Wpraszam się…

    1. opalanka
      11 czerwca, 2016, 12:10 pm

      Zapraszam!

  3. pozielonemu
    11 czerwca, 2016, 9:58 am

    Jakie efektowne ciasto! Muszę koniecznie wypróbować:)

  4. kociolek-pysznosci
    11 czerwca, 2016, 6:58 pm

    Wygląda bardzo efektownie 🙂

  5. rustykalna kuchnia
    12 czerwca, 2016, 6:51 am

    'charlotte royal' to jeden z najpiękniejszych deserów na świecie i jako klasyk musi być wykonany perfekcyjnie – Tobie wyszedł idealnie i rzeczywiście aktualnie budzi skojarzenia piłkarskie 😉 Świetny na upały.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    1. opalanka
      12 czerwca, 2016, 10:00 am

      Z tym perfekcyjnie to różnie u mnie bywa. Widziałaś ciapy z czekolady? Równe miały być. Zdecydowanie jak coś "musi być" budzi we mnie naturalny bunt:)

    2. rustykalna kuchnia
      12 czerwca, 2016, 5:41 pm

      Mnie się ciapy z czekolady podobają (takie rustykalne są), ale to wariacja artystyczna, jak dla mnie charlotte jest idealna – choć doskonale rozumiem naturalną przekorę 😉

  6. Beata
    13 czerwca, 2016, 10:22 am

    słodkości 🙂

  7. Piotr
    8 maja, 2017, 12:40 pm

    Zgłodniałem od tych zdjęć! Lece do kuchni popichcić ! 😀

  8. hela
    4 lipca, 2017, 10:55 am

    uciekam do sklepu po produkty ! rodzinka się ucieszy mniam mniam :))))))

  9. alek
    27 lipca, 2017, 7:36 am

    chętnie posmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie