Domowa nutella. Domowy krem orzechowy

Domowa nutella, zdrowszy od sklepowego przysmak. Nie jest identyczny w smaku jak ten znany, przynajmniej nie tak jedwabisty i gładki. Mogą go wykonać posiadacze mocnych blenderów i Thermomixów, bo laskowe orzechy trzeba zamienić w możliwie najgładszą pastę. W oryginalnym kremie jest ich tylko 13%! No i tłuszcz, używają tam tłuszczu palmowego, ja nie.
Przygotowanie kremu domowa nutella jest bardzo łatwe. Właściwie cała trudność polega na obraniu orzechów z brązowej otoczki. Udaje się to, jeśli podpieczemy orzechy w piekarniku albo na suchej patelni. Należy uważnie je obserwować, nawet lekko przypalone dadzą gorzki smak kremu. Kiedy będą już podpieczone, trzeba je przełożyć na ściereczkę i porządnie wymasować przez tkaninę. Większa część łupinek pozostanie na ściereczce, jeśli zostanie ich niewielka ilość – nic nie szkodzi.
Słoiczek domowej nutelli jest świetny na jadalny prezent.
To przepis numer jeden, w zdrowszej wersji. Znam też kilka innych, podam przy następnej okazji:)

domowa nutella

domowa nutella – składniki: 

– 200 g orzechów laskowych
– 1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy (ok. 3,4 łyżki)
– 2 łyżki kakao
– 6-10 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego)
– łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego (niekoniecznie)

Piekarnik ustawić na 200 st. Orzechy rozłożyć na blaszce i wstawić na drugą od dołu półkę piekarnika, na 8-10 minut. Po pięciu minutach można je lekko przemieszać. Należy uważać by się nie przypaliły. Wyjąć, wysypać na kuchenną ściereczkę i pocierać przez tkaninę, aż większość łupinek zostanie usunięta.
Orzechy włożyć do blendera i miksować ok. 3 minuty na gładką pastę. Dodać pozostałe składniki i blendować na najwyższych obrotach jeszcze kilka minut. Najlepiej z krótkimi przerwami, by blender nie odmówił posłuszeństwa.
Pasta trzymana w lodówce lekko tężeje, trzeba wziąć to pod uwagę przy dodawaniu mleka, którym regulować należy pożądaną gęstość kremu.
Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

domowa nutella

 

domowa nutella

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    10 maja, 2016, 8:18 am

    no to teraz będę o takim kremie myśleć cały dzień;)

  2. Marzena Szkodzińska
    10 maja, 2016, 10:24 am

    Wspaniały, zjadłabym z chęcią 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    10 maja, 2016, 7:11 pm

    A to ci wynalazek:)

  4. Żwawy Leniwiec
    13 maja, 2016, 11:10 am

    Kiedy byłam dzieckiem, to często z tatą przygotowywałam tego typu kremy… Smakowały dużo lepiej niż te kupne… Mniam! 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)