Ciasteczka z mąki orkiszowej. Chrupiące ciasteczka z kokosem

Ciasteczka z mąki orkiszowej, chrupiące, bardzo smaczne. Lubię ciastka, których przepis podaje, żeby zmieszać składniki i już. Taka łatwizna. I prawie tak samo prosto jest tutaj. W pierwszej kolejności należy utrzeć masło z cukrem. A potem dodać resztę składników. To zupełnie niekomplikowane, przepis dla każdego.
Odkąd mam blender z małym malakserem, sprawa jest całkowicie banalna, bo on całkowicie załatwia za mnie ucieranie i zagniatanie. Jest idealny nawet do dużej porcji ciastek. Zagniatanie ręczne trwa 5 minut. Z malakserem – 3 i ręce pozostają czyste.
Ciasteczka z mąki orkiszowej są bardzo chrupiące, z lekko orzechowym posmakiem ciemnego cukru. Są znakomite do kawy, herbaty, z mlekiem, do szkoły, do pracy, na prezent, na wycieczkę:)

ciasteczka z mąki orkiszowej

ciasteczka z mąki orkiszowej – składniki ( na ok. 25 szt):

– 100 g masła
– 4 łyżki ciemnego cukru
– duże jajko lub dwa małe
– 160 g mąki orkiszowej
– pół łyżeczki sody
– 4 łyżki wiórków kokosowych (można zamienić na drobno posiekane orzechy)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki masła orzechowego (niekoniecznie)

Masło pokroić w kostkę. Utrzeć z cukrem do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z sodą.
Wiórki wrzucić na gorącą patelnię i prażyć mieszając aż będą lekko złote. Od razu zdjąć z ognia i przełożyć na talerz.
Do utartego z cukrem masła dodać dać jajko, wymieszać, a następnie dodać mąkę z sodą, wanilię, wiórki i ewentualnie masło orzechowe. Szybko zagnieść ciasto.
Jeśli masa będzie bardzo twarda, należy do niej dodać dwie lub więcej łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.0,5 cm, pomiędzy arkuszami przeźroczystej folii spożywczej. Można też odrywać z niego kulki i formować okrągłe, płaskie ciasteczka
Piekarnik nastawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia.
Nożem, nożem do pizzy lub radełkiem do faworków kroić na kwadraty ok. 5×5 cm. Przekładać łopatką na blaszkę. Można też formować z ciasta kulki, spłaszczyć je lekko formując okrągłe ciasteczka.
Piec ok. 10 -15 minut, choć wydają się nieupieczone. Stwardnieją po przełożeniu na metalową kratkę do ostygnięcia. Dłużej pieczone będą twarde.Po ostygnięciu przechowywać w zamkniętej puszce.

ciasteczka z mąki orkiszowej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    18 maja, 2016, 7:37 am

    pochrupałabym je w pracy:)

  2. Angie
    18 maja, 2016, 8:00 am

    Ja zdecydowanie oddałabym to masło orzechowe, w życiu bym go nie pominęła;D Schrupałabym kilka!:)

  3. An etka
    18 maja, 2016, 8:10 am

    A jaki typ mąki orkiszowej ?

    1. opalanka
      18 maja, 2016, 7:05 pm

      A nie wiem, ale z BIO upraw na niej napisane:) w kierunku razowej nie idzie:)

    2. An etka
      19 maja, 2016, 2:21 pm

      Dziękuję 🙂

  4. Marzena Szkodzińska
    18 maja, 2016, 9:14 am

    To ja poproszę do kawki 🙂

  5. ola in the kitchen
    19 maja, 2016, 6:40 pm

    Świetne ciasteczka do pochrupania 😀

  6. Anonimowy
    20 maja, 2016, 2:41 pm

    Właśnie upiekłam drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką Twojego przepisu.Ślinotoku przy pieczeniu nie da się opisać, nie zazdroszcze sąsiadom ,ja przynajmniej ją zjem.Pycha.Przy okazji przeglądnęłam Twój blog i na pewno skorzystam jeszcze z niejednego przepisu.Te zdjęcia które umieszczasz jeszcze bardziej skłaniają do łasuchowania.Pozdrawiam.

    1. opalanka
      21 maja, 2016, 3:59 pm

      pozdrawiam również:)

    2. Beata Królikiewicz
      9 lutego, 2018, 9:03 pm

      Zapraszam jak najczęściej:)

  7. Kraina Sosny
    20 maja, 2016, 7:31 pm

    Jakie smakowite te ciasteczka ^^

  8. Magdalena
    9 lutego, 2018, 6:21 pm

    Moje ciasto wyszło bardzo mokre i tłuste tak że ciężko było zagnieść. Czego to mogła być wina? Mąki?

    1. Beata Królikiewicz
      9 lutego, 2018, 9:02 pm

      Możliwe. Dość szybko mi się zagniata. Wodę dolałaś?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie